Berta Sándor

Osztrák fájlcserélők a német pornóipar célkeresztjében

A német pornóipar megbízásából bombázza felszólító levelekkel az eDonkey P2P-hálózat felhasználóit egy vorarlbergi ügyvédi iroda. Az érintettek a Telekom Austria előfizetői, akiktől a pornófilm-készítők szerzői jogsértés miatt követelnek kártérítést.

Jonas H. édesanyja majdnem elájult, amikor meglátta és kibontotta az ügyvédi iroda levelét. 37 éves fiát ugyanis agresszív stílusban arra szólították fel, hogy szerzői jogsértések miatt haladéktalanul fizessen 790 eurót. A vád: Jonas egy közös WLAN-hálózaton keresztül pornófilmeket töltött fel az eDonkey rendszerébe. Az eset nem egyedi. Számos hasonló, kizárólag személyes felbontásra szánt küldeményeket postáztak ki Ausztriában az elmúlt hetekben. A címzettek többsége fél.

"Ügyfeleink eldöntötték, hogy Ausztriában is fellépnek a szerzői jogsértések feltételezett elkövetői ellen. A neveket és a címeket az internetszolgáltatóktól kaptuk meg" - jelentette ki Dieter Fussenegger, a Längle-Fussenegger-Singer Ügyvédi Iroda társalapítója. Martin Bredl, a Telekom Austria szóvivője azzal indokolta a személyes adatok kiadását, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint köteles kiadni azokat, akár bírói engedély vagy ügyvédi felszólítás nélkül is. Ezenkívül egy 2005-os osztrák legfelsőbb bírósági ítélet is erre kötelezte őket. Így hiába tiltakoztak, az adatokat ki kellett adniuk.

Georg Getreuer ügyvéd úgy vélte, hogy Ausztriában jelenleg is vita van a szerzői jogi törvény 87 b pontjának 3. bekezdéséről és ezért a döntéshozók az Európai Legfelsőbb Bírósághoz fordultak. A szórakoztatóipar azonban nem vár a döntésre, addig is küldözgeti felszólító leveleit. Kurt Einzinger, az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének (ISPA) főtitkára elmondta, hogy ők azt ajánlották a tagjaiknak: bírói engedély nélkül ne adják ki az előfizetőik adatait. Az ajánlás azonban nem kötelező érvényű.

Kiderült, hogy sokan nem is tudták, hogy pornófilmet töltenek le. Jonas H. például azt hitte, hogy Jimi Hendrix egyik koncertjének részletét töltötte le és csak később döbbent rá, hogy a felvétel voltaképpen egy az 1980-as években készült Teresa Orlowski videó. Getreuer azt tanácsolta a felszólított felhasználóknak, hogy mindenképpen nézzék meg, hogy az általuk letöltött fájl címe és a pornófilmek címe egyezik-e. Amennyiben nem, elkerülhető a kártérítés.

"Olyan nagy a meghurcolástól való félelem, hogy a levelek címzettjei szinte bármire hajlandók lennének, csak azért, hogy az ügy soha ne derüljön ki. Ezeket a küldeményeket szociális munkások éppúgy megkapták, mint cégvezetők" - hangsúlyozta Johannes Öhlböck, a gyanúsítottak ügyvédje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #10
    torrent és hasonló elven működő rendszerekkel semmit sem tudnak kezdeni... én mint LEtöltő nagyívben f*s*k arra hogy mi jogvédett és mi nem.. beírom a gúgölbe amit keresek, mittomén megtetszett egy szám a rádióban .. s a címét beirom a gugülbe... én nem vagyok köteles tudni hogy az most jogvédett-e vagy sem.. a torrent mint program és mint eljárás full legális innentől kezdve becsókolhat bármilyen bíróság.. ha akarják keressék meg az EREDETI SEED-ert (!) mert én mint letöltő nem vagyok köteles tudni, hogy a torrent programom tovább seedeli a cumót letöltés után.. innentől megint becsókolhat bármilyen bíróság.. pereljék a torrent program íróját, hogy miért így irta meg ezt a programot, viszont jó nagyot fognak sz*pni, mert a torrent program írója azzal fog érvelni hogy ő bizony legális anyagok terjesztésére írta meg a szoftverét ilyenre és ő is mossa kezeit ..ugyhogy maximux megpukkadhatnak mérgükben ennyi az össz. amit tenni tudnak a mélyen (LE)tisztelt fajvédő jogvédők.

    és akkor még hol beszéltem arról hogy pl. hozzám hogyan is jutnak el egyáltalán amikor bekapcsolom , vagy akár erőltetve is bekapcsolhatom a titkosításokat és állcázásokat a torrent kliensemben..
  • vajon kiki #9
    pffff. nagyon gagyi sztori a tereza orlowsky videós duma is gyenge de az viszont nagyon beteg, perverz aki karikás szemekkel figyeli más adatforgalmát, hogy mikor mit tölt le és ha talál valami gyanúsat akkor leveleket küld hogy fizess adós ! Fizess, adózz ! Adnék neki egy pofontot hogy felébredjen csipkerózsika álmából : s minthahogy jó öreg ganxsta zolee is megmonta : isten hozott nálam öcsém , ez a való világ !
  • Gnome #8
    ilyen spamszűrő az otthoni postaládámba is kéne mint ami neked van...jólgondolom, h ledarálja, megemészti és oxigénné alakítja át, a nemkívánt leveleket?^^
  • Lameth #7
    A lépcsőházban is be lehet állítani spam-szűrőt? Faja!
    Nem e-mailben hanem normál levélben kaptak felszólítást szerintem.
  • tar86 #6
    A postafiókom úgy van beállítva, hogy az ilyen leveleket csípőből törli.
  • inkvisitor #5
    Esetleg célszerű lenne természetben fizetni.
    pl azonos értékű nitroglicerinben.
    És grátisz utánadobni egy kalapácsot.
  • AzUs #4
    dicsértessék
  • Turul1 #3
    "Jonas H. például azt hitte, hogy Jimi Hendrix egyik koncertjének részletét töltötte le és csak később döbbent rá, hogy a felvétel voltaképpen egy az 1980-as években készült Teresa Orlowski videó."
    ja... én meg terézanya vagyok.. :D