Berta Sándor

Franciaország kitart az internethozzáférések blokkolása mellett

Christine Albanel francia kulturális miniszter a MIDEM zenei kiállításon megerősítette korábbi álláspontját, miszerint megvédi a Creation et Internet nevű törvénytervezetet.

"Az Európai Unió részéről nem érzékelek semmilyen tiltakozást. Ezenkívül nem látom úgy, hogy a jogszabály az alapvető emberi jogokkal ütközne, mivel az internethozzáférések blokkolása csak rövid ideig tartana és az érintett személyek arra az időre is más helyeken, például internetkávézókból felmehetnek a világhálóra. Ráadásul, aki nincs megelégedve a helyzetével, az kereshet magának egy új internetszolgáltatót" - közölte a politikus a rendezvényen.

A francia Nemzetgyűlés márciusban tárgyal az előterjesztésről, amelyben az internetblokád maximális időtartamát egy évben határozták meg. Ez azért kissé hosszú átmeneti idő. Ellentmond a miniszter utolsó mondatának az is, hogy a renitens felhasználókról részletes lista készül és velük az internetszolgáltatók nem köthetnek szerződést.

A francia közvéleményt számos kérdés foglalkoztatja. Ezek egyike, miszerint mi van, ha kiderül, hogy mondjuk egy kollégiumban az egyik személy illegális letöltést folytatott, akkor a lakótársától is megvonják az internetezés lehetőségét? Vagy hogy lesznek-e tartalomszűrők? Az internetet, televíziót és telefont egy csomagban megrendelőknél, hogy történik majd a blokkolás? Az intézkedések mennyibe fognak kerülni és ezeket ki(k) viselik: a cégek, a vétkes felhasználók?

A példákból is látszik, hogy számos megválaszolatlan kérdés van még. Albanel ezekre a kérdésekre nem válaszolt, helyette azt mondta, hogy a Creation et Internet egy átfogó stratégia része, amelynek célja, hogy a zeneipart megóvják a válságtól és annak hatásaitól. A miniszter azzal érvelt, hogy 2003 óta a zenei piac a felére csökkent, a forgalom és a bevételek folyamatosan csökkennek. A Creation et Internet ezt a folyamatot állíthatja meg és segíthet egy új digitális zenei piac kialakulásában. A politikus üdvözölte ugyanakkor, hogy egyre több kiadó dönt úgy, hogy megszünteti a zenei albumok digitális másolásvédelmét. Szerinte ugyanis a termékhamisítások elleni harc csak a vonzó legális ajánlatokkal együtt valósulhat meg.

Az először 2007 novemberben szóba került HADOPI-rendszert támadták nem csak a helyi internetszolgáltatók, de az Európai Parlament is elutasított egy hasonló javaslatot. Ennek ellenére a francia törvényhozás tavaly novemberben nagy többséggel, 297:15 arányban elfogadta a törvénytervezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 5c0rp330n #54
    valamit te qrvára nem vágs. ki a faszom mondta mégis, hogy a Dream Theater-nek nicns köze a giráthoz? nem írtam pedig semmi bonyolultat. szövegértelmezés egyes. leülhetsz.
  • hdo #53
    Ja ... biztosan semmi ....

    http://www.youtube.com/results?search_query=dream+theater&search_type=&aq=f

    csak ennyi ...

    Hallgass bele az első találatba, a Metropolisba, majd megtudod hogy a Dream Theater-nek mennyire nincs köze gitárhoz.
  • B0nFire #52
    Na, az apámról itt le lehet kopni! Nem ő tehet róla, hogy nem érted a viccet, főleg, hogy már nem is él. Lehet, hogy egy kicsit túllőttem a célon, de nem állt szándékomban senkit felbosszantani. Ha ezt április 1-jén írom le, egyből leesik mindenkinek a tantusz, de így... Személyeskedés, semmi más.
  • NintendoGC #51
    Mike, teljes mértékben igazad van... abszolút egyetértek.... egyedül annyiban tévedsz, hogy B0nFire csupán ironizált azzal a levéllel.... bár ettől eltekintve sajnos teljesen igaz amit írsz.... a kommunista világból jól ittmaradt a besúgósdi gondolkodásmód... és sokan művelik is :S
  • Mike #50
    és mondanom sem kell, nem ez volt sem az első sem az utolsó ilyen ténykedésed
    az ilyen mindenlében kanál besúgó mocskok miatt tart ez az ország ott ahol

    apád mi volt? házmester?
  • Mike #49
    ezt úgy hívják besúgás, feljelentés
    veregesd vállon magadat
  • 5c0rp330n #48
    akármilyen műsorba betehetnek a háttérbe pár másodperces részletet egy számból, abszolút nem lehetetlen. azt pedig inkább hagyjuk is, hogy ennek az egésznek mi köze a gitárhoz, mert biztosan semmi.
  • hdo #47
    HírTV-be Dream Theater, ráadásul _riport_ alatt ... pfh ... neked sincs közöd gitárhoz! Ezt komolyan venni ... öcsém!
  • 5c0rp330n #46
    bocsi, viccnek túlságosan nyakatekertnek és elvonatkoztatottnak találtam..
  • B0nFire #45
    Szomorúan veszem tudomásul, hogy egyesekbe már egy csöpp humorérzék sem szorult. Na, mindegy! Biztos bennem van a hiba...