Berta Sándor

Online zenehallgatás egyszerűen

Aki sok zenét hallgat, annak többnyire meg is telik a merevlemeze. Új internetes szolgáltatások segítenek ezen a problémán.

Valahol ebben a pillanatban éppen Madonna - Like a virgin vagy a Beatles - Lady Madonna című számát adja egy rádió. Aki nem akar lemaradni, az siet megtalálni az állomást és ebben nagy segítségére lehet számos szoftver. A Tobit cég Clipinc nevű programja több száz rádió online műsorait hallgatja és rögzíti, majd automatikusan feldarabolja. Az így kapott egyes zeneszámokat rendszerezi és ellátja az előadó nevével, a dal címével, a rádió nevével és a sugárzás időpontjával. A kész fájlok végül a merevlemezre kerülnek és a megoldásnak köszönhetően bárki egy egyre növekvő, ingyenes saját zenegyűjteményhez juthat.

A Chilirec ugyanezt a szolgáltatást kínálja, csak egy honlapon. Az alkalmazás gombnyomásra indítható el és azonnal rögzíteni kezdi 150 online műsorszóró adását. A rádiók egyik része klasszikusokat, másik fele popot, rockot sugároz. A program a készre darabolt zeneszámokat nem a winchesteren, hanem a svéd cég központi szerverén tárolja el és azok bármikor lejátszhatók, függetlenül attól, hogy ki milyen operációs rendszert és böngészőt használ. Ennek ellenére előfordulnak érdekes helyzetek, amikor Mozart Requiemje helyett váratlanul az AC/DC Back in black című száma szólal meg a hangszóróból. A szerzők neve melletti diszk-szimbólumnak köszönhetően a dalok MP3 formátumban le is tölthetők.

A szolgáltatások előnye, hogy ingyenesek, gyakorlatilag nem foglalnak helyet a merevlemezen, viszont a kedvenc dalaikról sem kell lemondaniuk a felhasználóknak. Ráadásul a letöltött fájlokat elküldhetjük az ismerőseinknek e-mailben és azokat ők szintén meghallgathatják. Ez például egy olyan funkció, amit az iTunes esetében hiába is keresnénk.

A Seeqpod más oldalról közelíti meg a kérdést és leginkább egy zeneszám-keresőként működik. A program képes több ezer dalt felkutatni a világhálón, majd azokat lejátszani a böngészőben. A Mixwit leginkább egy online kazettás magnóra hasonlít, amelynél a kedvenc zeneszámainkkal tölthetjük meg a virtuális kazettákat és azokat elláthatjuk retro feliratokkal. A lejátszáskor valóban azt érezheti mindenki, hogy kazettát hallgat és azt érzést csak erősítik a forgó virtuális görgők, amelyeknek köszönhetően a szalag az egyik orsóról (tekercselőről) a másikra kerül át. A kazettákat mások is meghallgathatják, kedvencnek jelölhetik be vagy e-mailbe fűzve elküldhetik linkekként.

A szolgáltatásoknak egyetlen hátrányuk van: a népszerűség. Sajnos, egyre többen fedezik fel maguknak a programokat és a szerverek nem mindig bírják a rohamot. A Chilirec szervere például szeptember 24-én megadta magát egy időre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cobra64 #6
    Tényleg jó kis lehetőség, a chilirecnek már rendszeres hallgatója vagyok, bár kell még egy kis idő amíg fent lesz minden olyan szám is ami érdekel engem. De tökéletes arra, hogy ne szaporítsuk a zenefileokat gépen. Ha meg mégis akkor csak a kedvenceket szedjuk le. :)
  • Polllen #5
    Nagyon tetszik! Sztem rendszeres látogatója leszek az egyiknek!:D Kíváncsi vagyok mikor száll tényleg rá vmilyek jogvédő szervezet...:( Mondjuk úgy tudom kis hazánkban a rádió/tv adás szabadon rögzíthető...

    Amúgy az is érdekes, hogy ha nincs benne a bűvös "windows/linux/apple" szavakból valamelyik szinte senkit se érdekel(alig van 5 comment)

    Pedig jó alternatíva a legális zenehallgatásra^^
  • Gerygrey #4
    "Aki sok zenét hallgat, annak többnyire meg is telik a merevlemeze."

    Manapság, amikor 25 bruttóért terás vinyót szórnak az ember után? Mennyi MP3 fér arra? Még WAV-ban is sok.
  • vajon kiki #3
    számból vetted ki a szót.. pont azt akartam írni, hogy ez mekkora pofon az ACTAkukac jogvédőknek
  • BandiG #2
    marmint mi? :)
  • Sanyix #1
    és mikor szállnak rájuk a kis rohadt mocskos férgek?