Berta Sándor

Memóriakártyán is árulnak zenét

A négy nagy zenei kiadó (EMI, Sony, Universal, Warner) és a SanDisk egy új zenei formátumot mutattak be. A SlotMusic az MP3 és a microSD-memóriakártya digitális másolásvédelem nélküli kombinációja.

A SlotMusic receptje egyszerű: a legfeljebb 320 kilobájt/s-os MP3 formátumú zeneszámokat egy 1 gigabájtos microSD-memóriakártyán helyezik el. A művészek az adathordozókon ezenkívül különböző kiegészítő információkat, akár képeket, rövidebb videókat, koncertfelvételeket is megjelentethetnek. Az esetleg fel nem használt tárolókapacitást pedig a vásárlók hasznosíthatnák a saját céljaikra. Azért, hogy a dalokat a microSD-hellyel nem rendelkező készülékeken is le lehessen játszani, a slotMusicot ellátták egy USB-adapterrel is. A zenei CD felváltására szánt termék várhatóan már október közepén megjelenik az Egyesült Államokban, elsősorban a Best Buy és a Wal-Mart szupermarket-láncokban, azután pedig Európában is.

"A SlotMusic egy kézzel fogható, a CD-hez hasonlóan magas minőségi szintet képviselő alternatívát jelent a felhasználók számára. Világszerte csak az idén 1,2 milliárd mobiltelefont dobnak piacra és számos mobil lejátszó készüléket. Ez a folyamat most jelentősen felgyorsulhat" - hangsúlyozta Danielle Levitas, az IDC alelnöke. A The Wall Street Journal tudósítása szerint egy új album akár 15 dollárba is kerülhet, ami azért érdekes, mert a SanDisk a tengerentúli webáruházában egy üres adathordozót kínál ennyiért. A The New York Timesnak pedig az egyik kiadó képviselője 7-10 dolláros albumonkénti árról beszélt.

Az első 29 album előadói között megtalálható lesz Rhianna, Weezer, a New Kids on the Block, Leona Lewis, de kiadnak egy Elvis Presley lemezt is. A megoldás előnye lehet az USB-adapter és az, hogy viszonylag sok, akár autókba beépített készüléknek már van microSD-helye. Nemrég egyébként felröppent a hír, miszerint a Samsung 5,85 milliárd dollárért szívesen felvásárolná a SanDisket, de a cég visszautasította az ajánlatot. Ha mégis megvalósulna a felvásárlás, azt jóvá kell hagyniuk az amerikai versenyhatóságoknak és az ügyletnek emellett állítólag nemzetbiztonsági kockázatai is lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #16
    Ráadásul csomó anyagot még sztereóban sem képesek jól elkeverni..
  • Sanyix #15
    Nekem volt szerencsém hozzá ->stereo szép jó minőségű lossless a választásom.

    Mellesleg zenélésnél, ha hangszeres, el lehet helyezni jól mikrofont, és az átlagembernek 2 füle van, és aki tényleg minőséget akar, nem is hangfalakról, hanem fejhallgatóval hallgatja, -> 5.1 useless.
  • Tinman #14
    Akik nem szeretnek lopni ^^
  • Tinman #13
    Nem.
    155 x 14 = 2170 Ft

    Nem sokkal drágább a boltban a kézzel fogható termék, ráadásul nem agyontömörgélt MP3-ba, hanem Audio CD formátumban egyenesen a gyárból.

    Normális ár? Idehaza pl. egy ismertebb előadó 250-300-tól kapható/dal. SOK!

    Ismertlen 50 Ft, ismertebb/premier 100 Ft.
    Ezt találom elfogadhatónak és előbb utóbb kénytelenek lesznek ennyiért adni.
  • vajon kiki #12
    ki az aki pénzt ad bitekért ?
  • Yv@n #11
    Ezt kédezd meg ismét, miután volt szerencséd meghallgatni pár eképpen tárolt albumot, nagyokos.
  • passatgt #10
    0,99$ nem normális ár?:)

    szerk: itunes valóban nem csak USA, de van 1001 alternatíva euban rá hasonló árral
  • endale #9
    Sok értelmét nem látom. A zene hordozhatósága és minősége réges-rég nem probléma, csak a illegális másolás. "Az ellen nem véd " ugye, úgyhogy nem is értem, hogy a SanDisk-en kívül a többieknek miért jó? Arról nem is beszélve, hogy a hangyaf*sznyi kártyákat nem szívesen cserélgetném a buszon, vagy az utcán, az meg nem valószínű, hogy 1 albummal elvagyok egész nap.
  • sonic333 #8
    Zenéhez minek 5.1 te okosfejű gyerek?
  • zoliapu #7
    A sima DTS nem sokat ér egy hagyomános Audio CD (Flac veszteségmentes tömörítésel készűlt ) is anyag simán alázza. Más tészta a DTS-HD Master Audio, DTS++, tömörítetlen DTS amit most vezetnek be a Blue-ray és HD-DVD -kel.