Berta Sándor

EU-tanácsadó lesz Mick Jagger és Steve Jobs

Neelie Kroes, az Európai Unió versenypolitikai biztosa egy különleges tanácsadói csoport létrehozásával segítené az online kereskedelmet. Le szeretnék bontani a világhálón továbbra is jelen lévő határokat.

A politikus szeptember 17-én találkozott az általa a testületbe jelölt illusztris vendégekkel. Az esemény után Kroes az elhangzottakról és a felmerült javaslatokról egy rövid jelentést készít az Európai Bizottság számára. A résztvevők abban egyetértettek, hogy a kontinensen elérhető online zenei szolgáltatásokhoz összeurópai megoldást kell találni. Az Európai Bizottság már nyilvánosságra hozta a legfontosabb elképzeléseket tartalmazó dokumentumot, amelyet október 15-ig vitathatnak meg a civil és szakmai szervezetek és addig nyújthatják be módosító javaslataikat. Ezeket később szintén nyilvánosságra hozzák.

"Európa népeinek egy olyan uniót ígértünk, ahol nincsenek határok. A világhálón azonban ez még nincs jelen. Ugyan történtek előrelépések az ügyben és ezek némelyike jelentős, illetve hasznos volt, azonban ez önmagában nem elég. Versenypolitikai biztosként tudni akarom, hogy ennek mi az oka. Amennyiben a piaci versenyt szabályozó előírások nem egyértelműek, akkor ezen kell változtatnunk, ha elavultak, akkor pedig újakat készítünk. Ha viszont a piaci szereplők nem tartják be ezeket a szabályokat, akkor a felhasználókban és a cégekben egyaránt tudatosítom, hogy be fogjuk tartani őket. A legnagyobb probléma az, hogy zenei CD-t bárhol lehet venni Európában, azonban sok helyen nincs lehetőség az adott alkotás letöltésére" - nyilatkozta a megbeszélés után Neelie Kroes.

"A legfőbb ideje, hogy eltávolítsuk az akadályokat az útból és hogy az európai uniós belső piac az interneten is megjelenhessen" - tette hozzá Charlie McCreevy, az Európai Unió biztosa. A tanácskozáson részt vett személyeket Kroes tanácsadónak kérte fel. A bizottság elnöke Ben Verwaayen, az Alcatel-Lucent ügyvezető igazgatója lett, míg a tagjai: Sir Mick Jagger, Bernard Arnault, az LVMH; John Donahoe, az eBay; John Elkann, a Fiat; Roger Faxon, az EMI; Steve Jobs, az Apple; Bernard Miyet, a SACEM, valamint Peter Vicary Smith, a Which (Brit Fogyasztóvédelmi Egyesület) ügyvezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KarmaXXL #4
    Már így is mindenhonnan ájFon folyik ...
  • hdo #3
    Nah, már csak ez hiányzott, USA után EU-ban is még a csapból is Apple fog folyni ...
  • l00ser #2
    Az alma hatalma...
  • FlyingV #1
    Steve Jobs for president! :)