Gyurkity Péter

A fájlcserélők elleni bizonyíték sem kell a RIAA-nak

A RIAA - azt követően, hogy a stratégiaváltás keretében lemondott a magánszemélyek ellen indított bírósági perekről - a partnere által gyűjtött bizonyítékokra sem tart többé igényt, így a MediaSentry munka nélkül maradt.

A Wall Street Journal oldalán megjelent beszámoló szerint a kiadók jogait védő szervezet a jövőben nem tart igényt partnere szolgáltatásaira, amely pedig korábban mintegy 35 ezer esetben vezetett az eljárás megindításához. A MediaSentry ugyanis az interneten vadászott a védett tartalmak megosztóira, hogy a bizonyítékokkal megindíthassák az eljárásokat, erre azonban az új stratégia keretein belül már nem lesz szükség.

Arról még decemberben írtunk, hogy a RIAA módosította stratégiáját, és az internetszolgáltatókkal kötött megállapodások révén felhagyhatnak a magánszemélyek ellen indított bírósági eljárásokkal (amelyek nem mellesleg eddig egyetlen esetben vezettek konkrét ítélethez, a többiek ugyanis inkább peren kívül megegyeztek a szervezettel). A perek elmaradásával így tehát nincs szükség a MediaSentry munkájára is, amely korábban számos kritikát váltott ki a másik oldalról. Tavaly májusban például megtudhattuk, hogy miként vadásztak a fájlcserélőkre: szkriptek segítségével kerestek rá a jól ismert tartalmakra, ezt követően pedig a hash-értékek, illetve a hanghullámok összehasonlításával igazolták, hogy valóban a keresett zeneszámokról van szó.

A MediaSentry munkájával mindössze azt tudta bizonyítani, hogy a kérdéses tartalmakat valóban megosztották a világhálón, arról már nem esett szó, hogy azokat kik és hány alkalommal töltötték le. Éppen ezért a RIAA arra alapozta stratégiáját, hogy a megosztás, vagyis az elérhetővé tétel már önmagában büntethető cselekedet, ez azonban több esetben csődöt mondott. Szükségük volt egy hatékonyabb megoldásra, ezt pedig nyilván a szolgáltatókkal való együttműködésben találták meg, amelynek eredményeként immár a fájlcserélő felhasználók internetelérése forog veszélyben.

Egy, a tárgyalásokhoz közel álló forrás szerint eddig egyetlen szolgáltató sem egyezett bele abba, hogy korlátozzák saját előfizetőik elérését (ezt az eljárást throttling néven emlegetik), így nem tudni, hogy pontosan milyen eszközökhöz folyamodnának a többszöri figyelmeztetés figyelmen kívül hagyása esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoleeca #32
    Hidd el működik, nálunk is van proxy, de a ssh-ba bújtatott forgalommal nem tud mit kezdeni, azt engedélyezi. Mi is így nézünk youtube-ot stb, amit egyébként tilt a proxy. Keress rá és próbáld ki ;)
  • vajon kiki #31
    hát kérlekszépen a speciális kib*szásra speciális progit kell írni, amely minden egyes tcp stream inicializáló fejlécét leemulálja majd ezután viszont titkosított adatokat küld valami http protokoll byte-elcsúsztatással esetleg tagokba illesztve némi mime konvertálással amiről csak valami nagyon perverzen megírt program fogja megmondani, hogy az nem egy html oldal, hanem titkosított kommunikáció ...


  • Sanyix #30
    nemvalószínű, hiszen a böngészőben meg kéne adni egy proxyt... proxy meg már van, az szűri a forgalmat. Azon keresztül lehet kimenni.
  • Sanyix #29
    mime
  • Zoleeca #28
    ssh tunnel, egy értelmes router kell hozzá otthon, értelmes feltöltési sebesség meg putty, meg google.
  • scnad #27
    Ez azért erőssen függ attól, milyen szinten van tiltva a dolog ( domain / regex / mime / ... )
  • scnad #26
    Ok. Mi alapján bízol meg a TOR exitekben ? Attól hogy bangladeshben van, még egész jól elszórakozhat a pénzeden.

    Attól még hogy beállítod a 80 -as portot, a szerver nem fog meghatottan hanyattesni és átengedni bármilyen forgalmat bármilyen irányba. Nálunk pl. a nem ellenőrizhető kérések el se jutnak odáig, hogy egyáltalán mérlegelésre kerüljenek, már az iptables kidobja őket.
  • vajon kiki #25
    éppenséggel meg lehet oldani , ha pl. Azureusban beteszed a pipát a TOR (és akkor már az I2P-be is) rubrikába...

    ezenkívül a UPC korlátozására van már specifikusabb módszer is az uTorrentben, amíről már pont eleget és pont elég szájbarágósan beszéltem.
  • Sanyix #24
    logmein az hogy? Azt csak úgy lehet hogy magát a logmein szervert letiltják, mivel amúgy olyan mint egy sima weboldal :)

    Azért kell az otthoni gépre proxy, hogy úgy látszódjon ide, hogy az egy webszerve (és tényleg az lenne, csak nem saját, hanem mondjuk url-ben megadott oldalakat töltene le, és közvetítené a nekem a melóba. Pl melóban youtube le van tiltva. beírom hogy xy.dyndns.org (van már dyndns-es domainem), és akkor betöltődik egy oldal, ahova bele lehet írni az url-t mondjuk a youtube. Beírod és akkor youtube -> otthoni gépem -> melóhely proxy (ami nem azt látja hogy a youtube-ról töltök)-> melóhelyi gépem.
    És azért webes proxy kell a gépemre, mert a socks5 gondolom tiltva van, és mivel a melóhelyen már van proxy ott kéne beállítani neki proxynak az én gépem, ami nem igazán lehetőség.

    Szóval a melóhelyen a proxy azért van, hogy tiltson, otthon meg azért lenne, hogy ne látszódjon valójában mit töltök(mert egyébként az otthoni gépem is elérem, de csak http és csak 80-as porttal megy ki a melóból.
  • FefeeX #23
    nálunk logmein is tiltva van :) egész komolyan le van korlátozva a rendszer... :) És mivel ugye proxy-n keresztül megy itt bent a net, nem értem ezt a proxy-s dolgot amit írtál :)