Gyurkity Péter

RIAA: részletek a fájlcserélők lenyomozásáról

A nagyobb tengerentúli zenekiadók érdekeit védő szervezet elárult néhány részletet saját módszeréről - megtudhatjuk, hogy miként követik nyomon a népszerű tartalmak útvonalát.

A RIAA központjában egy, a felsőoktatási hírekre szakosodott lap, a The Chronicle of Higher Education munkatársa járt, és a látogatás alkalmával részletes felvilágosítást kapott arról, hogy a szervezet miként nyomozza le a friss tartalmak fájlcserélését, illetve azon személyeket, akik részt vesznek a folyamatban. Nagy meglepetésről nem írnak, ám nagy valószínűséggel mindenki számára kínál néhány érdekességet az iromány.

A RIAA munkatársa ugyanis elmondta, hogy a jogvédő szervezet külsősöket, a MediaSentry nevű céget hívta segítségül a nyomkövetéshez. Ezen cég alkalmazottai végzik el a munka nagy részét, amely többnyire a jogvédett tartalmak lenyomozásából, útvonalának feltérképezéséből, valamint a résztvevők IP-címének összegyűjtéséből áll. Mindhárom részfeladat összesített eredményeit elküldik a RIAA központjába, amely felméri és kiértékeli azokat, ezt követően - immár az IP-címek birtokában - határoznak a szükséges válaszlépésekről. Amennyiben a fájlcserélésben felsőoktatási intézmény is érintett, a RIAA egy szabvány üzenetet küld a hálózati adminoknak, hogy távolítsák el a tartalmakat, illetve akadályozzák meg azok további terjesztését.

Fontos megjegyezni, hogy a MediaSentry az adott tartalmak, állományok hash-azonosítóinak birtokában végzi munkáját, ennek összehasonlítása révén határozzák meg az esetleges egyezéseket. Amennyiben az összehasonlítás során eltérő eredményeket kapnak (vagyis az állomány nem azonos az általuk keresettel), többnyire az Audible Magic szoftverét hívják segítségül, amely viszont már a hanghullámok összevetésével keresi a közös részleteket. Ezzel jó eséllyel be tudják azonosítani a keresett állományokat.

Példaként említik Madonna új, "4 Minutes" című számát: a MediaSentry a LimeWire fájlcserélő programon keresztül szerzi be az egyes másolatokat, és ezen egyetlen alkotás esetében is több mint száz különböző felhasználót térképeztek fel, akik az egymástól sokszor eltérő példányokat osztják meg. Ezen adatok birtokában a RIAA már magabiztosan léphet - nem kell nagy felsüléstől tartaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csi9aa #35
    Na arrakistor, mondd már el mi lett a régi nickeddel. Ha azt hiszed nem ordít hogy te vagy az, tévedsz ;)
  • god25 #34
    Issszonyat rettegés fogott el. A képernyőm is beleremeg a félelmembe.
  • cickany2 #33
    pedig jó a példa: ha a bíró elítél egy sz.gépes trükk miatt, akkor én megmutatom neki hogy sz.gépes trükkökkel őt is be lehet mocskolni.
  • cickany2 #32
    látod látod a kockabajszú barátunkat sem érdekelte éppen ezért hogy néha gyerekek és nők és esetleg ártatlanok is bevonulnak a gőzkamrába szaunázni.
  • who am I 7 #31
    VÉgülis..Gyanús gyanús... Ha a Föld nem is "tágul", az agytérfogatya bisztóss
  • Narxis #30
    Azt mondta, hogy szerinte lapos. :o
  • Csi9aa #29
    Akkor biztos arrakistor öccse, mert a zsidózáson kívül (de sztem az is lesz majd) minden okossága hasonló ;)
    Kíváncsi vagyok cickany2 szerint tágul-e a Föld.
  • LowEnd #28
    cickány: kevered a szezont a fazonnal. az okoskodásod életveszélyes. Az egy dolog, hogy nem szálltak rá az ügyre (még), az meg egy másik, hogy lenne e törvényes lehetőségük (lenne)

    az animációs hasonlatod szánalmas. Képzeld el, hogy ellened folyó váltóperben azt mondod a bírónak, nem fogadhatja el, mert te tudnál hamisítani váltót, ha nagyon akarnál. Biztos értékelné.
  • who am I 7 #27
    nincs benne nagyorrú meg vágottfa*zú kifejezés, akkor nem lehet arrakistor...
  • cickany2 #26
    vagy ha ezt elfogadják bizonyítéknak, akkor én meg mutatnék a bíróról olyan videót (animációt) hogy márpedig ő törte be a bizánci kaput és utána ő saját maga vonulna be vasbaverve IF várának legfelső tornyába letölteni az életfogytig tartó büntetését.

    Csi9aa: nem tudom miről beszélsz? keversz valakivel, nem osztogatom én az észt , de ha kell vegyél belőle