Gyurkity Péter

Újratárgyalják Jammie Thomas perét

A RIAA sikertelenül próbálta megakadályozni az újratárgyalást, ezzel pedig a korábban elítélt családanya megmenekülhet a komolyabb büntetéstől. Bizonyítani kellene, hogy a megosztott zeneszámokat mások letöltötték.

Az elmúlt évben végig nyomon követtük az első, bíróságon elítélt fájlcserélő ügyének alakulását, hiszen mintegy 26 ezer magánszemély megfenyegetése, majd pedig a peren kívüli megállapodások megkötése után Jammie Thomas volt az első, aki nem volt hajlandó elismerni bűnösségét. A RIAA az első körben győzelmet aratott, Thomas pedig méretes pénzbüntetést kapott a 24 zeneszám megosztása miatt, ezt követően azonban a bíró megmásította véleményét, és kijelentette, hogy félrevezette az esküdteket.

A kerületi bíró kiemelte, hogy a zeneszámok megosztása a Kazaa hálózatán önmagában még nem minősül terjesztésnek (vagyis büntethető cselekedetnek), a másik oldalnak ugyanis kétséget kizáróan bizonyítania kellene, hogy más felhasználók valóban letöltötték azokat. Éppen ezért a per újratárgyalása mellett foglalt állást, ez ellen viszont a RIAA azonnal fellebbezett, arra hivatkozva, hogy a bizonyítás szinte lehetetlen az olyan programok esetében, mint például a Kazaa. A bíró nem adott helyet a fellebbezésnek, így jövőre sor kerülhet az újratárgyalásra.

A per folytatását korábban márciusra tűzték ki, az új hírek fényében azonban egyelőre nem tudni, hogy mikor kerülhet sor az újratárgyalásra. Érdekes módon maga a per a RIAA szemszögéből is vesztett jelentőségéből, hiszen a zeneipart képviselő szervezet éppen a napokban jelentette be stratégiájának alapvető módosítását, amelynek révén a jövőben a bírósági perek helyett az internetszolgáltatókkal való együttműködésre helyezik a hangsúlyt.

Mindez a felhasználók számára azt jelenti, hogy a beidézések helyett a szolgáltatóktól érkező figyelmeztetésekre számíthatnak, amelyek figyelmen kívül hagyásával elérésük további működtetését kockáztatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adenoma #8
    remélem visszaperel a hölgy, és a riaa-t meg felosztlatják.

    btw simán el tudnék képzelni egy kevésbé tenyérbemászó jogvédő szervezetet is.
  • chase #7
    Az, hogy az internetszolgáltató gyakorol cenzúrát szerintem teljesen jogellenes, mert ahhoz minden adatforgalmat monitoroznia/szűrnie kell tartalom szinten.
  • vasziszdasz #6
    Nincs titkosítva, ahogy a torrent se. Viszont a fileok nem egyben hanem millió részletben közlekednek össze-vissza, annak bizonyítása hogy mindegyik rész megérkezett hozzád, tehát valóban le is töltötted a cuccot kb. lehetetlen. És tudja ezt a kiadómaffia is.
  • vasziszdasz #5
    Mindez a felhasználók számára azt jelenti, hogy a beidézések helyett a szolgáltatóktól érkező figyelmeztetésekre számíthatnak, amelyek figyelmen kívül hagyásával elérésük további működtetését kockáztatják.

    Amivel a RIAA perek millióit kockáztatja, ugyanis ezesetben se tudja bizonyítani állítását, márpedig arra szüksége lesz, hiszen nem tudok elképzelni olyan netezőt aki ne menne perre ilyen esetben. Ha pedig eddig is szopott a tárgyalóteremben, akkor ezután is fog, csak most mégtöbbet, mivel illegálisan kémkedik magánemberek után, ami újabb büntetési tétel.
  • vasziszdasz #4
    arra hivatkozva, hogy a bizonyítás szinte lehetetlen az olyan programok esetében, mint például a Kazaa.

    Ez legyen az ő problémájuk.

    Mióta a parkolómaffiát széjjel szopatta egy ügyvéd azóta tudjuk hogy az autót se azonosítja a rendszám, csak a motor + alvázszám, ezek leolvasása pedig egyéni szocprobléma. :)
  • gosub #3
    a riaa jó kis gittegylet lehet . Majd lemondják a sokmegabites netet az előfizetők, ha 'lehetetlenné' teszik annak jogos kihasználását.
  • mcganyol #2
    vagy csak a bíró unokatestvére is kapott egy levelet, hogy fizessen be a riaa-hoz 50ezer dolcsit, vagy beperlik. erre a bíró újragondolta, hogy a precedens értékű perben, hogyan is kéne döntenie.
    esetleg a riaa anno lefizette, de most h a pénzt már zsebrerakta, "meggondolta" magát... erre mégse mondhatja a riaa, hogy ez szabálytalan hisz mi megvettük a bírót! :)
    lehet rosszmájú vagyok, de szerintem ez utóbbi sem kizárható.
  • vajon kiki #1
    Kazaa ??? Ez se mai ügy ? A Kazaa mikor volt népszerű? Úgy 5 éve... Azóta kiment a divatból (úgymond...)

    Egyébként nem ismerem a Kazát de, ha lehetetlen a zeneszámok letöltésének bizonyítása , akkor az azt jelenti hogy a Kazaa valami belső titkosítást használ az adatok átvitelére... akkor viszont hogy volt bizonyítható a számok megosztásának ténye, illetve milyen bizonyíték az , hogy x.x.x.x IP címről egy harmadik fél (Kazaa) által írt program által kijelzett információ alapján bárkit is bepereljenek???

    Én viszek olyan fotót a bíróról amin éppen ő töri be a Bizánci kaput, mégsem fogják azt hinni az esküdtek , hogy ő Botond, hanem azt fogják tudni, hogy én vagyok egy Bolond, és Fotosoppot használtam. Ennyi, az meg senkit se érdekel mi van a monitorra írva, mert a bármint be lehet táplálni illetve programozni a kompijúterbe.