Gyurkity Péter

Fellebbez a RIAA Jammie Thomas perében

Nem hagyja magát a kiadókat képviselő amerikai szervezet, és a számukra kedvezőtlen bírói döntés ellenére továbbra is ragaszkodnak a fájlcserélő felelősségre vonásához. Szerintük helytálló volt az eredeti komoly büntetés.

A RIAA a napokban jelezte, hogy egyáltalán nem elégedettek az eredeti döntést megmásító ítélettel, és ragaszkodnak a kétgyermekes családanya megbüntetéséhez. Jammie Thomas bűne az volt, hogy 24 zeneszámot megosztott a Kazaa hálózatán, ezzel pedig elérhetővé tette az alkotásokat más fájlcserélők számára. A vita most a megosztás értelmezésén, jogi besorolásán folytatódik.

Thomas eredetileg (egy igen gyors lefolyású perben) 222 ezer dolláros pénzbüntetést kapott a 24 szám után, ami azonnal komoly visszhangot váltott ki. Internetszerte ismertté váltak azok a vélemények, miszerint az esküdtek maguk nem túl sok tapasztalattal rendelkeznek az internet és a számítógépek világában, a döntés maga pedig túlságosan szigorú egy ilyen kis kaliberű ügyben. A jelek szerint nem voltak megalapozottak az ellenvélemények, Michael Davis bíró később maga is úgy vélte, hogy rossz irányba vitte el az ügyet és az esküdteket, utólag pedig belátta, hogy a 24 szám megosztása nem minősült jogsértésnek, vagyis terjesztésnek.

A RIAA azonban tartja magát korábbi álláspontjához, számukra egyáltalán nem kérdéses, hogy komoly terjesztőről van szó - ők egyéb bíróságok véleményére hivatkoznak, természetesen kiemelve a zeneszámok megosztásának illegális jellegét. Elismerik, hogy több más testület is elismerte a megosztáshoz (elérhetővé tételhez) való jogot, ez azonban nem változtat a tényen, hogy szerzői joggal védett tartalmakról van szó. Thomas esetében annyival bonyolódik a helyzet, hogy a családanya az egyetlen felhasználó, akit bíróságra cipeltek tettei miatt.

A fellebbezés miatt tehát folytatódik az ügy - hogy milyen esélyekkel, azt nem tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szarvasdinnye #16
    Igy is sz*rra keresik magukat, csak ugye a sok az nem eleg. Sose lesz az. Annyira elvakultan szajkozzak a vilagba, hogy halal a letoltokre, meg a kolykok tonkreteszik a kiadokat es az eloadokat, hogy a vegen meg elhiszik majd az emberek, hogy ez igaz. Az ilyen magukat jogvedonek nevezo csurhek, mint a riaa iranti gyuloletem es megvetesem lassan feneketlen mereteket kezd olteni az ilyen esetek nyoman.
  • Molnibalage #15
    A precedensjog egy vicc az én szememben.
  • Griphons #14
    A gond az, ha a RIAA nyer, akár egy pici büntetést is, akkor az amerikai jogrendben példaértékűnek tekintenék a pert, és milliókat perelnének be relatíve magasabb büntetéseket kérve, és szarrákeresnék magukat, és lehetetlenné tennék a fájlcserélőket - legalábbis ámérikába. Szóval elég nagy súlya van szerintem ezen per kimenetelének.
  • mcganyol #13
    egyik oldalon megy ez a hozzáállás és elég pár fórummal arrébb meg megy sírás a rövid/fantáziátlan/silány játékok/filmek/zenék miatt.
    ezért a kettő közt lehet, hogy van ok-okozati összefüggés?
    mielött félreértenétek, nem a riaa-t védem, de ez olyan mint egy háború. mindegy, hogy egy adott csatát ki nyer meg, a felhasználók, vagy a kiadók, hosszútávon mindenki a vesztese ennek.
  • Inquisitor #12
    2008 vége, van olyan élő ember, aki Kazaa-t használ? :O
    Vagy 5 éve kiment a "divatból".
  • Frayer #11
    Ez nagy szemétség volt a kiadók részéről, a zenészeket meg nem kell félteni hogy éhen döglenek, jut azoknak úgy is elég milliós bevétel a koncertezésből.
    Nincs mese meg kell állítani a millioner kiadókat.

    Mindenki töltsön le többet és ossza meg.
    Nehogy már a ria megállítson minket.
    Most megyek és leszedek még 100 gigát, és teljes sávszélességen hagyom hagy töltsék mások is. A büdös kur*a fas*ba már.
  • syn7h37ic #10
    Besz@rok. Ekkora mocskos utolsó bandát, mint a riaa (csupa kisbetűvel!!)40millió forint 24 zeneszámért? 1,7 milla/szám? mégis mi a ló....t képzelnek? egy emberen behajtani a platinalemezt? kb. 16 ezer műsoros CD ára!!!
    Ha minden letöltőtől ennyit be akarnak vasalni, akkor bevethetnék fűvel az egész Szaharát, és még az öntözésre is maradna elég lé. Az éhező szegény országok emberei lehetnének a kertészek, akik egy Audi kaliberű autóval mennének dolgozni. Vazz lassan a levegőért is jogdíjat kell fizetni. Hogy dőlne rájuk az irodaépületük...
    A gyilkosság pedig csak ejnye-bejnye. Vagy a világválságot akarják kompenzálni?
    Köpni tudnék...
  • Scroll #9
    Micsoda egy rohadt mocskos képmutató banda ez a RIAA!!! Boszorkányüldözés megy semmi más!
  • Chocho #8
    Úristen bazmeg... a sok idióta f@sz... 222 ezer Dollár????? Golyót annak a szarrágónak a fejébe, aki ezt kitalálta!!!

    Ennyi erővel az internetezők 90%-át le lehetne csukni...
  • assdf #7
    Jó de ha megnézed azért a világpiacot, ott is azt látod amit a kolléga leirt kicsiben, éspedig hogy néhány ember kurva sok pénzt keres azzal hogy magasan tartja a gáz/olaj stb árát. És az aztán végleg kiderült az utóbbi néhány hónapban hogy a világpiaci árnak aztán tényleg köze nincs a valóságos kereslet/kinálathoz (amit oly szépen tanitanak az iskolában, kár hogy seholsem érvényesül).
    Jó példa erre az olaj ára, ami gyak. egyik napról a másik emelkedett a duplájra, és most is havonta esik/nő 20-30%-ot, miközben ugyebár sem nem fogyott el egy hónap alatt 30% a világ olajkészlete, sem a kereslet nem nőtt 30%-al.

    vagy jó példa hogy miközben a lehmans brothers csődbe ment és velük együtt a kisemberek, a bank vezetője tavaly 336 millió dollárt keresett...