Berta Sándor

Hatályba lépett az EU készenléti áramfogyasztás irányelve

Január ötödikén hivatalosan is hatályba lépett az Európai Bizottság által a háztartási és irodai készülékek készenléti áramfogyasztását szabályozó dokumentum.

A 1275/2008/EK-rendelet ugyan mostantól érvényes, viszont csak 2010 január ötödikétől lesz kötelező érvényű. A döntés hivatalosan "a 2005/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az elektromos és elektronikus háztartási és irodai berendezések készenléti és kikapcsolt üzemmódban fellépő áramfogyasztására vonatkozó környezetbarát tervezési követelmények tekintetében történő végrehajtását segíti elő".

Az Európai Unó azt szeretné elérni, hogy az új szabályozás segítségével 2020-ig 75 százalékkal csökkentsék a különböző eszközök készenléti áramfogyasztását. A dokumentum elvileg minden elektromos és elektronikus készülékekre vonatkozik, de kiemelt hangsúlyt fordítottak a háztartási és az irodai készülékekre. Az irányelv meghatározza, hogy 2010. január 5-től csak olyan eszközök adhatók el, amelyeknek készenléti módban az áramfogyasztása nem haladja meg az 1 Wattot. 2013-tól ezt az értéket 0,5 Wattra csökkentik.

Az Európai Unió adatai szerint a különböző elektromos és elektronikus berendezések évente körülbelül 50 terawattórát (TWh) fogyasztanak készenléti állapotban. Ez az érték annyi, mint Németország éves áramfogyasztásának egytizede. A szabályozásnak köszönhetően várhatóan évente Dánia fogyasztásának megfelelő árammennyiség lesz megtakarítható, ami jelenleg kereken 35 TWh. Amennyiben ez megvalósul, úgy évente megakadályozható 14 millió tonna széndioxid kibocsájtása. Az irányelv más részei a Set-Top-Boxokra, a külső tápokra és hálózati eszközökre, valamint a hagyományos izzókra vonatkoznak. Utóbbiakat 2012-től végleg ki kell vonni a forgalomból. A megtakarítás 2020-ig elérheti az évenkénti körülbelül 125 TWh-t.

Az energiafogyasztás csökkentésére egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyártók is. Tavaly novemberben a jelentősebb mobiltelefon-gyártók fogadták el azt az új rendszert, amely a készülékek töltőit rendszerezi energiahatékonyság és fogyasztás alapján. Az Európai Uniónak nem ez az első hasonló kezdeményezése, ugyanis évekkel ezelőtt csatlakozott az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által 1992-ban indított Energy Star programhoz, amellyel az irodai berendezések áramfogyasztását jelölik különböző kategóriákra osztva. Az EU részvételét az Energy Starban egy külön a szervezet és az amerikai kormány kötött megállapodás biztosítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #13
    "A legnagyobb gáz a spot lámpáimmal van, mert nincsen energiatakarékos spot lámpa. (illetve van, kb. a 40W-os hagyományos fényerejének a tizedét adja le - ami nem elég.) Sajnos sok helyen van ilyen a lakásban és nem lehet őket hagyományos világításra cserélni, mert nem arra van tervezve a lakás. Ha majd tényleg nem lehet kapni spotlámpát, akkor komolyan el kell gondolkoznom rajta, hogy mi legyen..."

    Ma mar millio fele ledes lampat lehet kapni,valamelyik biztos megfelelo lenne.Peldaul itt is van egy rakassal.
    led lampa
    A legjobb szerintem ez az taviranyitos allithato szinu szinhomersekletu lampavideo
  • llax #12
    A 200W-ot nem csak irodai géppel "nehéz" átlépni...
    Egy mai átlagnál jobb(!) PC C2D/Athlon X2 procival, 2-4GB RAM-mal, mai középkat VGA-val, 1-2 HDD-vel idle állapotban eszik 80-110W-ot, full terhelésnél (VGA is!) 140-200W-ot... Ezek MÉRT értékek, bruttó fogyasztások, azaz benne van a táp vesztesége is...
    De ezt sokan nem akarják elhinni... Inkább hisznek a netes számolóprogramoknak, amik egy irodai (szintű) gépre is 300W-ot számolnak, min. 400W-os tápot javasolnak... Persze lehet használni 400W-os (vagy nagyobb) tápot de attól még nem fogyaszt annyit a gép (néhányaz "így tudják")...
    Én egy 3,6GHz-en hajtott C2D (+ 4GB RAM, 3 HDD, középkat VGA) mellett csak azért használok 450-es tápot, mert annak már minden helyzetben "alapjáraton" megy a ventije...
    Az átlagos PC még mindíg többségében 1 magos CPU-t, 0,5-2GB RAM-ot, nagy többségében integrált vagy low-end VGA-t, 1 HDD-t tartalmaz... Ezeknél a max. valahol 110-150W körül van...

    Tápok hatásfoka: mindenki beszél a desktop gépek tápjairól... A (lassan többéget képviselő) laptopok tápjaival mi a helyzet??? Pl. a kétszeri átalakítással és annak veszteségeivel???
  • kvp #11
    A fenycso alapu energiatakarekos izzok nem csak dragak, de meg kornyezetszennyezoek is. (ha eltorik akkor meg a lakast szennyezi) A fenyuk pedig nem termeszetes. A hagyomanyos izzok olcsoak es meg lehet oldani a 100%-os ujrafelhasznalasukat, viszont nagyon kicsi a hatasfokuk (ez nyaron rossz, telen nem baj ha futenek is). A halogenek valamivel jobbak, de a stabil mukodeshez kisfeszultsegu egyenaramot kellene kapniuk, de ez a legtobb esetben nincs megoldva, ezert mennek tonkre hamarabb (2-3 evnel rovidebb ido alatt). A led-es megoldasok legnagyobb baja, hogy draga a gyartasuk, mivel egyedi led-ekbol vannak osszeallitva. Ha egy darab nagyobb szilicum szeletet hasznalnanak egy darab muanyag tokkal (pl. 4 centis led, spot-nak pont jo lenne), akkor 100-200 forint kozze lehetne levinni az arukat. (elettartalom szempontjabol jobbak barminel) Hosszutavon vagy az inorganikus vagy az organikus led-ek jelentik a megoldast. Az elso valamivel dragabb (ezek a mai led-ek), de tartosabb, mig a masodik kb. annyiba kerul mint egy munyagzacsko (olyan vekony is), de az uv fenytol (es valamennyire a sajat fenyetol is) idovel lebomlik.

    A upc-s keszulekekrol annyit, hogy nincs rajtuk standby, mind a router-ek, mind a settopbox-ok folyamatosan mukodnek, csak a kijelzo kapcsolhato takarekra.

    "offline módban a hálózatról kapják a betáplálást az áramforrások, semmiféle átalakítás nem történik. de tény s való, h az inverternek, készenléti áramköröknek van fogyasztása,"

    Ketfajta szunetmentes van, az egyik atkapcsol halozatrol aksira, a masik folyamatosan aksirol megy amit a betap oldal folyamatosan tolt. Ez utobbi eleg ritka, de fontosabb katonai rendszereknel ezt hasznaljak. Amikor a szunetmentes mukodik, akkor is ketfele megoldas van, az egyik atalakitas nelkul hasznalja a 12 voltot, ekkor a szunetmentes es a gep tapja megegyezik, ezt hivjak laptopnak, mig a masik esetben a szunetmentes visszaalakitja a nagyfeszultsegu valtoaramma a sajat aksijabol kinyert kisfeszultsegu egyenaramot.

    ps: A google sajat otlete a tapok hatekonysaganak novelesere, hogy minden szerverszekrenyhez csak 1 par redundas tap tartozik, majd a kisfeszultsegu egyenaramot osztjak szet a gepek kozott. Ilyen atalakitok pl. a pico-psu dc-dc tap sorozat, amibol van 99% folotti hatekonysagu valtozat is. A megoldas lenyege, hogy nagy meretben konnyebb hatekony tapot kesziteni, foleg ha a terheles ingadozasa eloszlik, mivel tobb gepet hajt egyszerre.
  • avman #10
    ön igen keveset ért az elektronikához. kérem ne terjessze a gügyeségeit. offline módban a hálózatról kapják a betáplálást az áramforrások, semmiféle átalakítás nem történik. de tény s való, h az inverternek, készenléti áramköröknek van fogyasztása, azaz egy szünetmentes olyan 8-10 w körül is fogyaszthat a hálózatról.
  • mcganyol #9
    500W? nehezen tudom elképzelni...

    milyen géped van? az enyém remekül megy egy passzív 300as tápról 24/7ben. húzott c2d6750, hd4850, 6vinyó. szóval ez fogyasztásilag benne van az össz pck top10%-ban... (max a 2-3 videókártyás rendszerek fogyasztanak ennél többet)
  • torcipepe #8
    egy minimalista PC talán teljesíteni tudja ezt a követelményt, az enyém már csak az 500W-os táppal indul el, pedig nem egy mai gép.

    én úgy gondolom, hogy a szünetmentes tápegységeknek kellene külön bemenetet beépíteni. hatalmas veszteség, hogy az aksi egyenfeszültségéből 230V váltakozó fesz-t kell előállítani, hogy azt a tápegység ismét visszaalakítsa. énis emiatt nem használom, persze aztán anyázok, mikor egy erősebb széllökés következtében zárlatos lesz a villanypózna és elmegy az áram a házban.

    gondolom, mire eljön a 2012-es dátum és bevonják a hagyományos izzókat, addigra olcsóbbak lesznek. de ha ennyire fontos, hogy a kamrában maradjon hagyományos izzó, nem tiltja senki és semmi, hogy vegyél két tucatot.
  • dara #7
    A PC-k <1%-a fogyaszt >300W-ot. és <10%-a >200W-ot. Ezzel nem sokat érnél el. A PC-k döntő többsége irodákban található, ott meg nem CF és hasonló kiépítésűek, hanem minimalisták.

    Inkább a tápok hatásfokának minimumát kellene szabályozni, és csak kötelező minősítés után engedélyezni a forgalmazásukat.
  • atomkrumpli #6
    ok, de a kamrába minimum 10 évre veszed az izzót :-)
  • JTBM #5
    Szerintem nem lenne egy elvetett ötlet a PC-k fogyasztásának a maximalizálása sem. A mai PC-k fogyasztják el a felhasznált teljes elektromos energia kb. 10%-át. Ha limitálnánk a maximális fogyasztást, pl. 300W-ban, akkor az alkatrész gyártóknak ennek megfelelően nem elsősorban a teljesítmény növelése, hanem az energiatakarékos teljesítmény növelése lenne a célja.

    Az EU már elég nagy piac ahhoz, hogy energiatakarékos irányba terelje a PC fejlesztést.

    Utána jöhetne a TV-k szabályozása, majd a mosógépek melegvíz bemenettel való kötelező ellátása, hogy a vizet ne árammal melegítse fel a mosógép.

    Szóval első lépésnek jó ez az intézkedés, folytatás, remélem, következik.
  • JTBM #4
    55W készenléti szerintem nem lehet. Ezt működés közben kellene felvennie.