Berta Sándor

Csökkentené az eszközök készenléti fogyasztását az EU

Az Európai Bizottság jelentősen csökkenteni akarja a különböző készülékek készenléti üzemmódban való fogyasztását és a hagyományos izzók forgalmazásának betiltása is napirenden van.

Andris Piebalgs illetékes európai uniós biztos azt szeretné elérni, hogy egységes szabályokkal maximalizálják az elektronikus berendezések stand-by módban való áramfelhasználását. Amennyiben ez sikerül, akkor a számítások szerint 2020-ig a most elhasznált áram akár több mint felét is meg lehet takarítani.

Az elképzelések alapját az Európai Unió 2005/32/EK irányelve jelenti. A javaslatokkal július 7-én foglalkozik az Európai Bizottság illetékes testülete. A tervezet előírja, hogy egy készülék készenléti üzemmódban nem fogyaszthat többet egyetlen wattnál, a kijelzőknél ugyanez az érték 2 watt. A szabályozás bevezetése után négy évvel ezek a számok a felükre csökkennek. A szakmai és a környezetvédő szervezetek üdvözölték a lépést, az ipar azonban egyelőre tiltakozik, még ha nem is túl vehemensen. A legtöbb gyártó ugyanis a költségek emelkedésétől tart.

Azonban a kijelzők csak az egyik területet jelentik, ugyanis hasonló módon szabályoznák, illetve maximalizálnák a számítógépek, a szórakoztató elektronikai berendezések és más készülékek készenléti fogyasztását is. További terv a hagyományos égők betiltása. Ausztráliában és Új-Zélandon mindez 2009-től már valóság lesz: 2010-től a több mint 40 wattot fogyasztó hagyományos égőket energiatakarékos lámpákkal kell majd helyettesíteni, 2012-től pedig ugyanez vonatkozik majd a 40 wattnál kevesebbet fogyasztó égőkre is. Amennyiben minden európai uniós háztartás energiatakarékos lámpákat használna évente 25 millió tonna széndioxidot, illetve 45 milliárd kilowatt áramot lehetne megtakarítani.

Az Európai Unió egy egységes PC-fogyasztást jelölő rendszert is bevezet, illetve részt vesz az Energy Star programban. A jövő útja mindenképpen az, hogy minél nagyobb teljesítményű, de minél kevesebbet fogyasztó készülékek végezzék a munkájukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #40
    Dobáloznak a co2 kibocsáltással, de könyörgöm nem a fogyasztokon kéne leverni hanem a hőerőműveken (szén,gázerőművek) csináljanak más alternativ erőmeveket.
    Pl geotermikusakat. MO is tele van héviz kutakkal talán ezeket kéne kihasználni.
  • shenmuedc #39
    Többen hivatkoztatok a fénycsövek villogására. Ha nem az elavult trafó+gyujtó párosítású armatúrákat használjátok hanem a modern elektronikus előtéteseket akkor tuti nem fog villogni ezt garantálom+ annyit kapcsolgathatjátok föl le mint a hagyományos izzókat, nem megy tönkre.
  • shenmuedc #38
    A legtöbb gyártó garanciával adja a kompakt izzóit (tunsgram,philips, osram) ha kiég 1 éven belül akkor csere. Csak megfelelő helyen kell venni. Nem tesco és társaiban.
  • T2k #37
    Így van! Örülök, hogy járnak ide értelmes emberek is.
  • T2k #36
    Ha úgy érted, hogy átlag user = idióta user akkor pontosan így van! Értelmes emberek viszont csak röhögnek az olyan idiótákon akik hagyományos villanykörtével akarnak spórolni. Kb. általános iskola alsó tagozatos tudás kell ahhoz, hogy kiszámolja az ember, hogy a villanykörte ára + üzemeltetése többször annyiba kerül mint egy kompakt fénycsőé. Mivel nagyon-nagyon sok idióta van aki még erre is teljesen képtelen, ezért kell betiltani a hagyományos izzószálas villanykörtét (sőt, már réges régen be kellett volna, mivel a marhák soha nem jönnének rá maguktól erre, sőt mint a példa is mutatja meg vannak győződve az ellenkezőjéről ).
  • T2k #35
    Azért nem említette senki, mert már jó ideje nem villognak. Le vagy maradva egy 20 évvel.
  • T2k #34
    Nem, a tábortűzé még jobb. Gondolom emiatt otthon a szoba közepén is be szoktál gyújtani.
  • hdo #33
    3 havi elszámolás, ÉDÁSZ.
  • T2k #32
    Nekem meg az a problémám, hogy már nem tudom hány ezredszere olvasom ezt a hülyeséget.
  • feamatar #31
    no igen a minőséget meg kell fizetni, én is most akarok áttérni kompaktizzóra, régebben szüleim már próbálták a cserét, viszont mindig rohadt hamar kiégett(nem tom milyen márkájút vehettek), szóval necces ez a csere, főleg ha az ember mindenen nyerészkedni akar. A minőséget meg kell fizetni, de még akkor is megéri... elméletileg sokkal hosszabb egy kompakt izzó élettartama egy megfelelő ledesé meg végképp