Berta Sándor

Áramtárolókkal tehermentesítenék a túlterhelt hálózatokat

Az Egyesült Államokban a jövőben hatalmas méretű és tárolókapacitású akkumulátorok biztosíthatják majd - a hálózatok kiesése vagy túlterheltsége esetén - a számítógépek és más fontos készülékek működtetéséhez szükséges árammennyiségeket.

Az Egyesült Államokban a legnagyobb problémát a jelenlegi hálózat állapota és a túlterheltsége jelenti. Gyakoriak a viharok, vagy más üzemzavarok okozta áramszünetek. Emellett egyre komolyabb problémát jelent a szükséges árammennyiség biztosítása. A cél, hogy a hatalmas akkumulátorok áramszünetek esetén akár órákon át is biztosítani tudják a kellő árammennyiséget. Az Electric Power Research Institute (EPRI) szakemberei szerint a jövőben csak így lesz biztosítható a fontos berendezések zavartalan működtetése. Emellett azonban az is kellene, hogy a hírhedten megbízhatatlan észak-amerikai áramhálózat jobb és hatékonyabb legyen.

A japán kormány jóval előbb reagált a problémára, mint az Egyesült Államok, és évek óta kiemelten támogatják a hasonló programokat. Japánban a kormány állja az áramtárolókkal kapcsolatos beruházási költségeinek egyharmadát - ez pedig elég vonzó a befektetők számára. Amennyiben áramszünet van, a berendezések azonnal bekapcsolnak, és a lehető legtöbb fogyasztót látják el árammal. A többség észre sem veszi a fennakadást.

Az áram tárolásában elsősorban nagy kapacitású akkumulátorok segíthetnek. Ezek közé tartozik a VRB Power Systems vanádium alapú rendszere, amelyet az Ohio állambeli American Electric Power (AEP) alkalmaz. Az AEP tavaly szeptember óta három ilyen berendezést rendelt, ezek több megawattórát tudnak tárolni. Ez az árammennyiség 2010-re a tervek szerint már 25 megawattóra, 2020-ra pedig akár egy gigawattóra is lehet. Az AEP által használt blokkok üzemideje eléri akár a 7 órát is. Ennyi idő elegendő a hiba kijavítására és a hálózat újraélesztésére.


A tartályok több megawattóra áramot tudnak tárolni

Második alternatíva a nátrium-kén-alapú akkumulátorok, amelyeket az 1990-es évek eleje óta különösen Japánban alkalmaznak előszeretettel. A legnagyobb gyártó a nagoyai NGK Insulators. A megoldást tavaly júniusban Charleston városában tesztelte többek között az AEP és számos más nagy amerikai áramszolgáltató. "Az áramtárolók jelentős mértékben hozzájárulhatnának ahhoz, hogy áramot lehessen megtakarítani és ki lehessen elégíteni a szükségleteket" - reagált az ötletre Michael Knoll, a berlini Jövőtanulmányi és Technológiaértékelési Intézet munkatársa.

Persze a legnagyobb problémát a világszerte növekvő áramfogyasztás jelenti. Az egyre gyarapodó felhasználói tábor igényei miatt a világháló működtetése egyre több energiába kerül és ez rossz hír a Föld klímájának. Különösen a nagyvállalatok számítógépei és a szerverközpontok fogyasztanak rendkívül sok áramot. "A legújabb becslések szerint a teljes internet, illetve a világ légiközlekedésének szén-dioxid-kibocsájtása megegyezik. Az adattárolási éhség - már csak a digitalizálási projektek miatt is - folyamatosan nő, ennek ellenére megpróbál az egész ágazat megoldást találni a problémára" - nyilatkozta korábban Martin Hingley, az IDC tanácsadó cég vezető kutatója. Egyetlen virtuális Second Life szereplő több áramot fogyaszt, mint egy átlagos brazil állampolgár.

"Már 2005-ben világszerte kereken húsz, egyenként 1000 megawattos erőműre volt szükség csak az internet és a hozzá kapcsolódó számítógépek energiaigényeinek kielégítésére" - közölte Joachim Lohse, a Freiburgi Ökológiai Intézet vezetője. 2000 és 2005 között a világháló áramigénye a duplájára nőtt. Ez nem csoda, hiszen a felmérések szerint az adatforgalom négyhavonta megduplázódik. A YouTube egymagában annyi adatot termel, mint két éve a teljes akkori internet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #11
    Nem értem mit szaroznak mérgedérága akukkal. Szivattyú + tározó az filléres megoldás és fejleszteni sem kell. USA tele van olyan helyekkel ahol már ez most megvalósítható... Egyetlen előnye, hogy ha ilyen nagy méretben TALÁN sikerül egy ilyet összehozni van rá esély, hogy lesz sokkal kisebb tesója is hasonló technoloógával.
  • Cat #10
    egen, ezt ugy hivják hogy szivattyus tározós erőmű. Kellene belőle legalább egy 600 megawattos az országba, de csak két helyen lehet ilyet építeni, földrajzi okok miatt. Egyik a dunakanyar (nyilvánvaló okokból kilőve), másik a zempléni hegyek, de ott is erősen tiltakoznak ellene.
  • toto66 #9
    " folyóból szélerőművekkel szépen szeles időben felpumpálják a vizet egy magasabban fekvő tározóba, majd szélcsendes időben visszaengedik a vizet a folyóba"
    Sajnos az atomerőmünek, jelenleg nincs alternativája, talán majd valamikor a fúziós erőművek. Azért mert nagyságrendileg kevesebb energiát lehet termelni az összes többivel (a fosszilis tüzelőanyagok, és a vízerőművek környezetszennyezők, rombolók, ezért ezeket nem számítom ide, és mert újabbakat már nem ajánlatos építeni).
  • toto66 #8
    "ha nem játszanának ennyien mmorpgkel, akkor nem lenne szükség a szerverekre. A bővítés azért kell, mert sokan használják, ergo ha nem lenne ott a karakter, akkor zéró lenne a fogyasztás, mert nem lenne szerver."
    Szerintem, ha nincs szerver nincs játék, az is csak egy árú, mesterségesen gerjesztett igénnyel. tehát a szerverbe fektetett pénzt valahogy vissza kell forgatni, sőt profitot kell termelni. (a látszólag ingyenes szolgáltatások is profitot termelnek, csak nem közvetlenül fizeted)
  • waterman #7
    hallottam olyanról, hogy egy folyóból szélerőművekkel szépen szeles időben felpumpálják a vizet egy magasabban fekvő tározóba, majd szélcsendes időben visszaengedik a vizet a folyóba. egy ilyen módszerrel nem lehetne sokkal több energiát tárolni? csak itt nem szélcsendben hanem, ha szükség úgy kívánja engedik a vizet? mert ez az akkumulátoros dolog szerintem egyáltalán nem jelent megoldást hosszútávon.
  • Cat #6
    ha nem játszanának ennyien mmorpgkel, akkor nem lenne szükség a szerverekre. A bővítés azért kell, mert sokan használják, ergo ha nem lenne ott a karakter, akkor zéró lenne a fogyasztás, mert nem lenne szerver.
  • lapaleves #5
    szerintem annyira nem gáz, hogy a bolygó "összes" információjának rendelkezésre állítása csupán annyiba kerül, amennyiért pár embert elvisznek repcsin jobbról balra. pl brazilokat.

    remélem egyébként, hogy a klímahájp eredménye pár éven belül meglátszik az elektromos fogyasztás csökkenésén (csökkenő növekedésén). notebook, kompakt fénycső, lapostévé, ilyesmi. biztosan jobban jönne ki, mint újabb brutál ups-eket építeni mindenféle biohazárd anyagból. még akkor is, ha ezeknél a legnagyobb az esélye a normális utókezelésnek...

    #2: a mai napig nem tudom, hogy hogy állunk pl szélerőmű esetén a teljes energiaigénnyel. múltkor néztem televizort, a rézércet legalább ötször 1000 c fölé hevítik, mire drót lesz belőle. gondolom az erőmű soktonnás acélpóznájának alakítgatásához is belapátoltak a munkásemberek pár lapát szenet a kemencébe. mégha csak egyszer hengerlik is...
  • Zro #4
    Egy bekapcsolt gép, amihez nem nyúlsz fele annyit sem eszik, mint ha éppen játszanál vele... A régi gépem mikor lemértem kb 80W-ot vett fel bekapcsolás után, s ha futtattam rajta egy játékot 200 fölött volt. De most, hogy áttértem notebookra drasztikusan csökkentek ezek az értékek.
  • toto66 #3
    "Egyetlen virtuális Second Life szereplő több áramot fogyaszt, mint egy átlagos brazil állampolgár."
    Ezt a marhaságot már leírták egyszer...
    A szerver fogyaszt áramot és az akkor is ha nincs rajta olyan adat ami a fentiekhez kell, sőt az oprendszer nélküli gép is áramot fogyaszt, ha bekapcsoljuk, tehát mindegy, hogy van rajta "Second Life" vagy nincs. Ez olyan mint egy 1 000 000 $/perc bekerülésű filmnél azt mondanánk hogy a táblista 2,5 millába került...
    Amúgy a természetes, hogy az energiát tárolni célszerű, csak jelen esetben költséges, de még mindig jobb mint pazarolni...
  • wanek #2
    Pláne úgy, hogy "A tartályok több megawatt áramot tudnak tárolni". Az áram(erősség) mértékegysége az Amper.

    "A legújabb becslések szerint a teljes internet, illetve a világ légiközlekedésének széndioxid-kibocsájtása megegyezik" - ez is jó nagy baromság. A kerozin elégetésekor valóban keletkezik széndioxid, de számítógép használatakor nem nagyon. Persze, ha ezt az áramot előállító erőműre vonatkoztatják, akkor esetleg. De az sem mindegy, hogy milyen erőmű, mert ugye vízi-, atom-, szélerőművek esetén sem keletkezik nagyon CO2.