Berta Sándor

Energiahatékonyság szerint osztályozzák a mobiltöltőket

Gyakorlatilag az összes jelentősebb mobiltelefon-gyártó elfogadta azt az új rendszert, amely a készülékek töltőit rendszerezi.

A mobiltelefonok töltőit a jövőben a készenléti energiahatékonysági szempontok alapján fogják csoportokba sorolni. A cégek ezzel azt akarják elérni, hogy jelentős mértékben csökkenjen a konnektorokban hagyott töltők miatti túlfogyasztás. Az új rendszer öt csillaggal jelöli a leghatékonyabb eszközöket és amerikai Energy Star, valamint az Európai Bizottság szabványain alapul.

"A célunk az volt, hogy ily módon ösztönözzük a gyártókat arra, hogy a jelenlegieknél hatékonyabb töltőket fejlesszenek ki és egyúttal felhívják az emberek figyelmét is a problémára. Sok felhasználó egyszerűen nincs is tudatában annak, hogy a mobilok töltői akkor is fogyasztanak áramot, amikor be vannak dugva a konnektorba, de nincs hozzájuk kötve mobiltelefon" - közölték a Nokia illetékesei. A Nokia tájékoztatása alapján napjainkban a mobil készülékek működése során elhasznált energia kétharmada valójában ilyen módon kárba veszik.

"Az így megtakarított áram mennyisége ugyan csekélynek tűnhet, azonban a sok kicsi sokra megy elv alapján, végül mégiscsak nagyon sok energia veszhet kárba" - tették hozzá a Nokia munkatársai. Állításukat egy példával támasztották alá: amennyiben világszerte a több mint 3 milliárd mobiltelefon tulajdonosai a leghatékonyabb töltőkre cserélnék le a mostani töltőiket, akkor évente annyi áramot lehetne megtakarítani, amely két közepes méretű erőmű teljesítményének felel meg.

A gyártók ugyan folyamatosan a készenléti idők megnövelésén és ezzel párhuzamosan a fogyasztás csökkentésén dolgoznak, azonban ez önmagában még nem elég. Az új rendszer legalján a készenléti időben is több mint fél wattot fogyasztó töltők, míg a piramis csúcsán a 0,03 wattot vagy kevesebbet fogyasztó eszközök állnak. Az új besorolást a finn cégen kívül támogatja az LG, a Motorola, a Samsung és a Sony Ericsson is. Az öt gyártó az Európai Bizottság egyik programja keretében működött együtt az új rendszer kidolgozásánál és azt remélik, hogy ha a HTC és a Research in Motion nem is csatlakozik a szövetséghez, a töltőkön legalább jelölni fogja, hogy azok milyen energiahatékonysági és -fogyasztási osztályba tartoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #23
    Nem neked,hanem smv-nek ment,csak eggyel alá katintottam,és csak az ő házát fogja elvinni a szél :)
  • waterman #22
    ez biztosan nekem jött? :) én épp hogy megmenteném a világot:) lekapcsolgatom az összes felesleges technikákat éjjelre, újrahasznosítok, még tusfürdőt sem veszek, csak papírdobozos szappant, és tömítőcsíkkal szigeteltem az összes régi ablakunkat:)
    és pont azért, hogy ne vigye el egy 500km/órás szél a házat, egyszer ha sok pénzem lesz, szeretnék egy ilyet építeni:)
  • duke #21
    "DE! Nem fogok az asztal alá mászni az elosztóhoz mindig, hogy ki-be dugdossam a töltőket, és nem fogok reggel a rohanás közben még a laptop bekapcsolására is várni, mint ahogyan a tv-n sem fogom folyamatosan az éjszaka elfelejtett időt állítgatni. Pont ennek az analógiának köszönhetően nem fogom ki-be kapcsolgatni a routert és a modemet sem. Ez van. Fizetek érte eleget."

    Tévedsz,jelenleg nem fizetsz érte.Most a környezet a növények,a kihalásra itélt állatok fizetnek. Majd ha az éghajlat változás következményeként egyszer letarolja a házadat egy 500 km/h sebeségü hurrikán,es minden családtagod halott lesz,majd akkor fizetsz érte,majd akkor fizetsz a mostani pazarlásért.De valyon akarsz e ennyit fizetni ??
  • picsirti #20
    Arról senki sem beszél, hogy pl. a TV készenlét alatt 1-2 Wattal "fűti" a képcsövet, így bekapcsoláskor hamarabb eléri az üzemi állapotot. Ha viszont kihúzgálom, akkor mindig 0-ról kell felfűteni, ami jelentősen lecsökkenti a TV élettartamát.
    Valamint a töltők kihúzgálása során nagyobb eséllyel kap túláramot, ami tönkreteheti a trafókat. És van még...
  • waterman #19
    valamelyik fujitsu-siemens moncsit csinálták meg olyanra, hogy egy kondenzátorban tárol némi áramot, és egy darabig megmarad a készenléti állapot. gondolom egy ebédszünetet kibír. aztán ha kifogy a kraft, akkor meg úgy kell kapcsolóval bekapcsolni. például ilyen technológiáknak örülnék, ha máshol is megvalósítanák.
  • gosub #18
    Nem avval van a baj. Hanem a hsz-ban emlitett környezetkimélésekkel, dugó húzkodás, stanby üzemmódok áramtalanításával. Miközben az ipari mértékű pocsékolással találkozunk az utcán reklám, látvány, hangulat befolyásolás céljából. Ezek megváltoztatása lényegesen ésszerűbnek tűnik.
    Amúgy meg ezen túl minden standbyos cuccot ílyen tulajdonsággal kéne gyártani.

  • torcipepe #17
    szerintem nem ezekkel a fél wattokkal kellene kezdeni. tesóm pl rendszeresen bekapcsolva hagyja a hangszórókat: névleges leadott teljesítmény 2*10W, éjszaka a zaj-t erősíti, a másik szobából hallom zárt ajtó mögött a zúgását.
  • uniu #16
    A cikkben benne van, hogy a mobilgyartok talaltak ki ezt, es ezentul igy gyartjak az eszkozeiket, hogy neked ne kelljen tobbet fizetned es ne is szennyezd a feleslegesen a kornyezeted ha hasznalod a termekeiket. Hol itt a baj ?
  • uniu #15
    rex: keszenleti aramrol van szo...

    smv:
    nem kell hajolgatni. Meg lehet ezt a problemat oldani, csak az ember agyat is erdemes lenne hasznalni hozza...
    Ahogy mar irtak kell egy eloszto(pl 6-os), -praktikus ha ez egyben tularamvedo is- es le lehet kapcsolni lehajolas nelkul csak siman labbal. Igy egy pillanat alatt ki van kapcsolva a router, ADSL modem (mind2o melexik mint allat es folyamatosan), gep, monitor, nyomtato. Valaki irta azt, hogy epp eleget fizet ezekert es nem huzza ki a tapegysegeket. En meg ugy gondolom, hogy pont eleget fizetek, tobbet nem akarok.
  • Glutamin #14
    Egyetértek a takarékossági kezdeményezéssel. Ugyanakkor ha valaki takarékoskodni akar, akkor nem a legkisebb fogyasztású eszközökkel kellene kezdeni. Pl jájrunk egy hónapig tömegközlekedésel saját kocsi helyett és egy életre megspóroltuk előre az összes iylen pitiáner cuccot. Egyébként meg én sem hajolgatok.