Berta Sándor

Az internetre hasonlít a jövő áramhálózata

A szakemberek már egy olyan áramhálózaton dolgoznak, amely rugalmas és képes mindig a pillanatnyi helyi igényeknek megfelelni. Amennyiben a háztartási berendezések össze vannak kötve egymással, akkor a felhasználó könnyen szabályozhatja a fogyasztásukat.

"A jövő áramhálózata kissé olyan lesz, mint a jelenlegi internet" - nyilatkozta Jürgen Schmid, a kasseli Napenergia-ellátástechnikai Intézet (ISET) vezetője. A kutató és kollégái jelenleg is egy olyan megoldáson dolgoznak, amelynek segítségével decentralizált energiatermelés és -irányítás valósulhat meg.

A kísérleti program legfontosabb eleme a Harz-hegység szélén található Dardesheim. A 900 lelket számláló település környékén egy valóságos szélkerékerdő van, sok ház tetején napelemek láthatók és a piactéren egy elektromos benzinkút van. A szomszédos Zillybe pedig egy kis méretű biomassza erőművet telepítettek. A szakértők úgy vélik, hogy a jövőben az áram sok kis forrásból származik majd, amelyek a készülékekhez hasonlóan össze lesznek kötve egymással. Így egy állandó adatcsere valósulhat meg, és az áram egyszerre több forrásból is beszerezhető. Ráadásul a rendszer érzékeli, hogy ha valaki például mos vagy mosogat és automatikusan oda csoportosítja át az energiát.

"Ugyan mindez sok fejlesztéssel jár, de az intelligens Smart Grideknek köszönhetően nagyon sok energiát tudunk majd megtakarítani" - közölte Wolfgang Glaunsinge, a VDE munkatársa. Az intelligens helyi hálózatok előnye, hogy megoldhatnák az áramszolgáltatók jelenlegi egyik legnagyobb problémáját: egyenletesebbé válna a szolgáltatás. A Cisco megoldása itt segíthet. Amennyiben a rendszer észleli, hogy be van kapcsolva egy mosógép vagy egy mosogatógép és több áram fogy, azonnal tájékoztatja erről a fogyasztót.

"Azt akarjuk, hogy a felhasználók online összeköttetésben álljanak a készülékekkel és az áramszolgáltatókkal" - szögezte le Anna Gossen, egy fiatal német és orosz kutatókból álló csoport vezetője. "A lényeg, hogy a fogyasztó az áramtermeléstől a fogyasztásig teljesen nyomon követhesse a folyamatot" - tette hozzá Andre Quadt gazdasági mérnök. Kurt Rohrig, az ISET munkatársa szerint amennyiben az elképzelés megvalósul és a különböző háztartási gépeket mindig a pillanatnyi fogyasztás alapján lehet gazdaságosan működtetni, akkor 3 Gigawattot is meg lehetne takarítani.

A végső cél mindenesetre igen ambíciózus: a barnaszén- és az atomerőművek kiváltása a rugalmas rendszerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tsol #35
  • Tsol #34
    ÁTVESZEM A SZÓT(közben trombitaszó)
    Elkezdem 3 kukába gyűjteni a szemetet. Ezért kapok 2 csomag budipapírt hetente, de én csak 1-et használok el. X idő után annyi bp.(budipapír) lesz hogy üzletet nyitok. Miután a budipapírbizniszből megszedtem magam, a sok-sok pénzemen veszek még szemeteskukát. Most már akár az A5-ös és az A4-es papírt is külön gyűjthetem. És persze nem ragom egybe a vörös- és a fehérboros üveget sem. Immáron 10 csomag bp.-vel gazdagodok hetente és a 93m2-es házamben 50szemetes van amik "nem foglalnak helyet és nem is büdösek".
    Barátunk faluról küld nekünk egy compót amit ő fogott. Azt mondja együk meg. Kibontjuk a zacskót benne van VALAMI(compó-hal). Városiak vagyunk úgyhogy nem ismerjük meg a "vidéki paraszt" álatlal fogott FINOM compót. Kidobjuk a szemétbe ahová az ismeretlen állatokat dobjuk(38-as kuka). De akkor nem eszünk aznap. Éhenhaltunk...
    A családunk nem tud megegyezni az örökösödésen, ezért az államé a ház. Ott rengeteg budipapír van. Így lett Magyarország Budipapír nagyhatalom. Viszont ezt az USA megtutta és atomcsapást sújtott Mo.-ra. Annyi atomot dobtak ide hogy az egész föld elpusztult. Isten meg csak csóválta a fejét. És inkább teremtett egy szép új világot 2 emberrel. Egyszer az egyik ember arra gondolt hogy budipapírért cserébe szelektíven......
  • maestro85 #33
    Mivel tesztelési fázisról van szó, és már megvan a konkrét környezet, ezért feltehetőleg az adott kis városkáról van szó. Az adat nagyságát feltételezve pedig éves szinten.
  • llax #32
    Ezek csak azokra a nagy szélerőművekre vonatkoznak, amelyek a hálózatot táplálják. A magáncélú, önellátásra épült szélgenerátorokra ez nem vonatkozik.

    Egyébként addig szükség is van ilyen "visszataró erőre", amíg nincs elég gyors reagálású (időjárástól független!) erűmű az országban és a hálózat nincs felkészítve az időjárástól és egyéb körülményektől függő, "ingatag" betáplálásra. Ilyen téren (is) nagy a lemaradásunk.
  • MiZo81 #31
    B0nFire, lapaleves: itt egy link. --> http://www.szabadfold.hu/cikk?13812

    A lényeg, hogy egy laza rendelettel a szélerőművek ÁRBEVÉTEL-ének 15%-át lenyúlja az állam. Tehát nem a haszonból, hanem a bevételből veszik le!!

    Hajrá környezetvédelem, hajrá Magyarország!
  • Tsol #30
    itt okoskodunk mintha mi tudnánk jobban, lehet hogy furcsán hangzik de ők értenek hozzá
  • Garrett27 #29
    Nos, a cikk a jövő áramszolgáltatásáról szól, és ehhez a hozzászólásom. Mind MO, mind Szlovákia (ahol élek), nincsenek még 100 százalékra ma felkészülve az ún. környezetbarát energiára. Ettől kezdve még nem biztos, hogy "rosszul tudom", amit eltervezni kívánok, mert a nagy multiknak ez a céljuk, mégpedig mindenféle legendával és előítélettel a népet eltávolítani az ilyen és ehhez hasonló gondolatoktól, mert az egy idő után veszélyeztetné a profitjukat.

    Másrészt, lehet, hogy bizarr amit mondok, de inkább befizetek némi adót az államnak, mint fizetni a rettenetesen nagy összegeket az említett áramszolgáltatónak !
  • B0nFire #28
    Most kapásból nem tudnám megmondani, hogy milyen típusúak, de ahogy mondod, van kettő kisebb (kis szoba, konyha), és egy nagyobb a nagyszobában. A 14 ezer úgy jön ki, hogy átalányt fizetek, télen-nyáron ugyanannyit, mert ha nem így tennék, akkor télen ugyancsak megugrana. Mindazonáltal úgy tudom, már a gáznál is van átalányfizetési lehetőség.

    Tavaly óta pedig azért nem emelkedett a villanyszámlám, mert tavalyelőtt leszigetelték a házat kívül-belül, nyílászárókat cseréltek, és ahhoz képest, hogy a világ végén lakok, remek munkát végeztek. Eddig 30 évig fütyörészett a szél az ablakok meg ajtók mentén, most nem. Egy tél alatt igencsak megmutatkozott a számlán, hogy mennyit is számít a hőszigetelés. (Az már persze másodlagos, hogy a bankhitelt jópár évig fizetni fogom.)

    Persze az is lehet, hogy ha mindenki ezzel fűtene, a hálózat nem bírná, de ettől egyelőre nem kell félni. (Habár a villanyszámlán állandóan fel van tüntetve a hálózat fejlesztési díj, meg egyebek, akkor nem ártana néha azt is korszerűsíteni.) De sokan egyszerűen nem hiszik el, hogy ennél olcsóbban nem lehet kijönni. Max azok járnak jobban, akiknek családi házuk van, és van mondjuk egy kokszos, meg egy vegyes kazánjuk.

    Na, jól szétoffoltuk ezt a topicot is, mert a hír nem ez volt...
  • lapaleves #27
    irigylésre méltó a havi 14 ezer, bár nem tudom hogyan hozod ki. amiket én ismerek (régi hőtárolós típusok) 4,5 meg 6 kw-osak, azok még éjszakai árammal etetve is durvát fogyasztottak.

    nem is tudom hova tegyem a technológiát, mert mondjuk atommal etetve fenntarthatónak tűnik. szerettem is nagyon. egy ellenérv, hogy a hálózat gondolom nincs arra felkészítve, hogy mindenki ennyit fogyasszon.
  • B0nFire #26
    "Így is - úgy is ki kell dobni, most nem mindegy, hogy melyik zacskóban büdösödik?" Azt hiszem az előbbi kommentedben éppen ennek az ellenkezőjét ecsetelted, hogy tudniillik nem büdös. Sőt az ezt követő mondatod is az ellenkezőjét állítja. LOL. És képzeld el, azon az oldalon amelyiket belinkeltél nem találtam meg az én településem nevét. Ennyit a 4000 hulladékszigetről. Azért ennél jóval több település van az országban.

    Kályha: Azt a pénzt azért kellett kifizetni, hogy egyáltalán a három fázist behozzák a lakásba, továbbá ahogy mondod, vehetjük kezdeti beruházásnak is. Terminológia kérdése, minek nevezzük. Mellesleg a "dögnagy" fogyasztású villanykályhákkal fűtök a mai napig is, nincs gáz a lakásomban, minden elektromos, és havi 14 000 Ft csupán a villanyszámlám. Ebben benne van a tévé, a számítógép, a világítás, a fűtés, a mosás, a takarítás, a meleg víz. A testvéremék ugyanekkora lakásban ennek a dupláját fizetik ki gázban csak fűtésre. És mellette még ott van a többi költség. Szóval elég takarékosnak számít a mai viszonylatban, tehát lehet, hogy én még kevésbé károsítom a környezetet, mint mások.

    Egyébként pedig, ha tényleg olyan ember lennék, amilyennek te feltételezel, gondolod, hogy egyetlen mondatot is pazarolnék a témára, vagy elolvasnék egy ezzel kapcsolatos cikket is? Bizony, hogy nem.

    Na, további szép napot!