Gyurkity Péter

Milyen mobiltechnológiák hódíthatnak 2009-ben?

Bár a mobil szegmensre nagyon is nehéz év vár, jövőre azért néhány új megoldás is kellő érdeklődést válthat ki. Ezek között lesz az érintőképernyő, valamint a mobil fizetések.

A ZDNet cikke a kedvezőtlen gazdasági helyzetre helyezi a hangsúlyt, amely valószínűleg több újítás esetében is megakadályozza, vagy legalábbis lelassítja, elcsúsztatja az igazi fellendülést. 2009 meglehetősen kedvezőtlen időszak lesz a legtöbb mobilgyártó cég számára, ám attól azért nem kell tartanunk, hogy a stagnálás éve vár ránk.

A gazdasági helyzetről, valamint a mobilgyártók kedvezőtlen kilátásairól már eleget írtunk, ezt nagyon nem kell ragozni - mindenki tisztában van azzal, hogy stagnáló, esetleg visszaeső keresletre eddig csak egyszer, az ezredfordulót követő időszakban volt példa, az iparág jelentős szereplői talán túlságosan is hozzá vannak szokva a folyamatos bővüléshez, fellendüléshez. Az új technológiák kapcsán ez legfeljebb annyiból érdekes, hogy számos érdekes fejlesztés elterjedésére hatnak majd negatívan a kedvezőtlen piaci tendenciák. Ilyen lehet a 4G (vagyis az LTE, illetve WiMAX, a régiótól, földrajzi elhelyezkedéstől függően), hiszen a HSDPA jelenleg többnyire kielégítő elérési sebességet biztosít, a magasabb árat pedig nyilván nem sokan hajlandók megfizetni a még gyorsabb technológiákért.

A szintén több érdekes megoldás alapjául szolgáló Near Field Communications (NFC) hasonlóan lanyha fogadtatásban részesülhet jövőre, ami főleg annak köszönhető, hogy a hagyományos bankkártyák, okoskártyák és utazási jegyek mobiltelefonokkal történő lecserélés egyelőre még túlságosan sokba kerülne a gyártó vállalatok számára. Magyarán szólva a technológia még túlságosan drága, ez pedig különösen a stagnáló piacon nem hat serkentőleg a cégekre.

A mobil fizetések szegmense viszont alaposan kibővülhet, az utazási jegyek és egyéb apróságok beszerzése a mobil készülékeken keresztül alapvetően kényelmesebb és gyorsabb megoldást kínál. A beépített "iránytű", vagyis a GPS-t támogató készülékek kiegészítése (a kívánt irány megadásával) szintén népszerű lehet, ez főleg az utazások során lehet hasznos. Ily módon könnyen információkat kaphatunk a kijelölt épületekről, látványosságokról, ez pedig a gyártók részéről a célzott hirdetések megjelenítését, a rendszer kibővítését teszi lehetővé.

A böngészők használata egyre népszerűbb a mobilozók körében, itt különösen az Opera van kedvező helyzetbe. A Mozilla szintén kapaszkodik a Fennec névre keresztelt szoftverrel (amely a Firefox mobil változata), a Google pedig nyilván nem hagyja ki a kínálkozó lehetőséget és a telefonokra is elkészíti Chrome böngészőjét. A webes barangolást lehetővé tévő programok mellett nyilván az egyéb alkalmazások is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, ez pedig a számítási felhők elterjedésével felgyorsulhat, hiszen egyre kevésbé számít a kliens számítási kapacitása.

Az igazi nagy durranás azonban egyértelműen az érintőképernyő lesz, amely az iPhone és a Blackberry Storm kapcsán váltott ki idén nagy érdeklődést. Utóbbi készülékben jelent meg a technológia harmadik változata - a rezisztív (nyomásérzékelős), valamint a kapacitív (az ujjak által elnyelt sugárzás alapján működő, multi-touch platformot is támogató) megoldások helyett ugyanis a Storm egy új verziót használ, amelynél hallani is lehet a képernyő mögött található mikrokapcsolók apró kattintását. Az már az egyes gyártókon múlik, hogy saját megoldásaiknál mely változatot választják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bigjoe #7
    Én beérném egy olyan aksival az n95-be amit hetente kellene tölteni,
  • hdo #6
    Legyen 6-8 ... már 2002-es dokumentumfilmben láttam olyan használatban levő metróállomást, ahol a mobilját húzta el a kiscsaj az érzékelő előtt, hogy átbillenjen az a bizbasz ami átengedi.
  • Landro #5
    3-4 évvel ezelőtti Japán helyzetet kell megnézni.
  • Xabinho87 #4
    Látom a cikk még tavaly íródott.:) Nem értem mi a baj, hogy mindenféle új technológiákat építenek a telefonokba. Attól még nem lesz drágább a benzin, hogy valaki könnyebben tud tájékozódni a telefonjával vagy tud rajta internetezni.
  • Ferrer #3
    És mi van már a mobilba épített kávéfőzővel, és a teleportálással? Remélem mihamarabb születnek ezekre is megoldások, mert hát azt már ugye tudjuk, hogy kamerás, 3g netes mobilok nélkül sötét volt az élet a Földön, de már ezekre is nagyon várunk, hogy megmenekülhessen az emberi lét értelme (meg a piac).
  • passatgt #2
    már van mobilba épített projektor

    meg az 3m csinált "zsebprojektort" is
  • smv #1
    És mi van már a mobilprojektorral?

    "amelynél hallani is lehet a képernyő mögött található mikrokapcsolók apró kattintását"
    És ez miért jobb mintha simán a kattintásoknál lejátszik a kütyü egy kattanó hangot? Azt legalább ki lehet kapcsolni. Vagy ezt is?