Gyurkity Péter

Másodszor eshet vissza a mobil piac

A mobil készülékek piaca eddig egyetlen alkalommal, a 2001-es válság idején esett vissza, jövőre azonban még nagyobb zuhanás várható, ami minden eddiginél fájdalmasabb lehet a gyártók számára.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Nokia nehéz évre számít jövőre - novemberben az elemzők nagy része még növekedésről beszélt 2009-et illetően, azonban az első figyelmeztetések, majd pedig a gazdasági helyzet romlása láttán ez gyorsan negatív hangulatba csapott át. Most már a második nagy visszaesés várható érkezéséről értekeznek, amely minden eddiginél keményebb lesz a mobiltelefonok és egyéb hordozható eszközök szegmensében.

Fontos megjegyezni, hogy a mobiltelefonok piaca, amely a nyolcvanas évek végén született meg, első igazi robbanását pedig a kilencvenes években élvezte, eddig egyetlen alkalommal ingott meg, ezt pedig a tech-lufi 2000-es kidurranása, illetve az egy évre rá bekövetkező események miatti visszaesés idézte elő.

A meglévő készülékek lecserélési üteme akkor jelentős mértékben lelassult, az új vásárlók száma azonban nem csökkent, mivel a mobil penetráció még korántsem volt ideális szinten. Ezúttal már más a helyzet, hiszen például az európai régióban szinte mindenki rendelkezik ilyen készülékkel.

Többek között ezért is számítanak az elemzők 5-10 százalék körüli visszaesésre az eladások terén, amely minden korábbinál jobban fáj majd a gyártók és forgalmazók oldalán. Különösen erősen jelentkezik majd ez a fejlett régiókban, hiszen az eladások kétharmadát már idén is a fejlődő piacok tették ki. A jelenleg mintegy 190 milliárd dollárra rúgó piac résztvevőinek ugyan bőven volt idejük felkészülni a válságra, ám a növekvő raktárkészletek komoly aggódást váltanak ki a részükről. A nagy gyártók közül különösen a Samsung és az LG lehet érintett ebben, mivel mindkét cég kétségbeesetten igyekszik elérni tervezett eredményét, amelyet 200, illetve 100 millió készülékben határoztak meg.

Jellemző részlet az LG telekommunikációs részlegét vezető igazgató korábbi nyilatkozata, amelyben elhangzott, hogy "mindenáron" el fogják érni a tervezett eredményt. Ami a piaci részesedést illeti, itt a Nokia és a Samsung erősíthet jövőre, míg a legnagyobbat a Motorola bukhatja majd - legalábbis a jóslatok szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #9
    Én most veszem a 8. telómat. Minden névre jut egy darab. :-)
    Imádom a gépeket és a tárgyakat, az embereket kevésbé.
  • Zsolt01 #8
    Ez a Mobiltelefon (pl. Nokia E51) árakat, hogy és kb. mennyire fogja befolyásolni 2009 -be ???
  • feamatar #7
    no igen, de lehet hogy kevesebbet telefonálsz. ha valaki egy hónapban csinált 20knyi telefonszámlát, vagy ha egy családban volt 4-5 telefon, akkor ők már nem fognak annyit telefonálni.
  • Mipi #6
    Az a legjobb hogy a mobilszolgáltatóknak meg se kottyan ez az egész válság meg stb. Tök mindegy hogy 10 vagy 1 éves telefonod van ugyanannyit fizetsz az SMS -ért vagy a telefonálásért.
  • USAMEN POWER #5
    Nekem a telefon csak annyit jelent hogy telefonálok, sms-t küldök, és mp3-at hallgatok.
    Ezért én nem fogom sűrün cserélgetni a telefonom, csakhogy a Telefongyártó cégeknek jól menjen....
  • acdc #4
    Aszem lesz megint sorba allas a boltok elott kulfodon pl egy iphone nano, vagy lenovo ophone vagy majd a digi tv vevos htc de sokan varjak mar a se w705,hogy a legujabb nokiat ne is emlitsem
  • schrank #3
    szegények is mert most rugtak ki a komáromi nokia-tól x ezer embert plusz a beszállítók
  • Lazarus #2
    Jóbőr
  • pyrohun #1
    Szegény mobiltelefont gyártó cégek :C