Gyurkity Péter

Nyílt fejlesztésekkel erősítene a BT

A brit szolgáltató felvásárolta az amerikai Ribbit céget, amely nyílt platformjával elsősorban olyan külső fejlesztőkre épít, akik új szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal állhatnak elő.

A BT bejelentése szerint a tranzakció keretében a Ribbit a jövőben a brit cég saját hálózatát egészítheti ki olyan külső fejlesztésekkel, amelyek alapötletei nem a saját mérnökök fejéből pattannak ki. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy első alkalommal épít egy nagy telefonszolgáltató nyílt (nem nyílt forráskódú) platformra és külső ötletekre.

A BT elsősorban a 21CN névre keresztelt projekt kiegészítéseként számít az új jövevényre, amelynek teljes költségét 2005-ben 19 milliárd dollárra becsülték. Ez nem mást jelent, mint egy teljesen IP-alapú hálózat kiépítését, amelynek révén a cég szerint nemcsak ők és az előfizetők, de a szigetország egészében véve is profitálhat, hiszen ezzel valóban belépnek a 21. századba. A Ribbit ehhez egy olyan nyílt platformot biztosít, amelynek keretében bárki külső fejlesztésekkel gazdagíthatja a kínálatot, legyen szó egy új szolgáltatásról, vagy akár csak egy egyszerű telefonos alkalmazásról.

Megfigyelők szerint igen fontos, hogy a BT magáévá tette ez a nyílt felfogást, hiszen a telefonos óriások nem az új ötletek támogatásáról híresek - elég csak arra gondolni, hogy 100 év alatt mennyit változott maga a telefonálás. Éppen ezért válhattak népszerűvé az olyan megoldások mint a Skype, a PC-k közötti közvetlen hívások, vagy a tengerentúlon a Goog411, amelynek segítségével gyorsan és ingyen találhatunk rá a helyi szolgáltatások telefonszámára, kaphatunk szöveges üzeneteket ezekről, illetve komplett térképet is a könnyebb eligazodás érdekében.

A lépés emellett az új helyzetben hivatott választ kínálni a szintén a Google háza tájáról érkező Android platform, valamint az iPhone fejlesztői kit megjelenésére, amelyek ugyanúgy a nyílt felfogásra építenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!