Berta Sándor

Mindennapos az ipari kémkedés és a lehallgatás

Egy április végén kirobbant lehallgatási botrány világosan megmutatta, hogy ma már bárkinek a titkai bármikor kikémlelhetővé válnak.

Az ügy azután vált ismertté, hogy egy luxushotelben Wendelin Wiedeking, a Porsche vezetőjének biztonsági csapata egy bébiőr készüléket talált egy heverő alatt. "Nem csak a nagyvállalatoknál, de a kis- és közepes cégeknél is mindez bármikor bárkivel megtörténhet. Ez a téma már nem tabu többé" - jelentette ki Ludwig Seidl, az ICSL cég ügyvezető igazgatója. A szakember szerint az ipari kémek dolgát jelentősen megkönnyíti és egyben a veszély nagyságát is növeli, hogy a lehallgatásokra alkalmas eszközöket ma már gyakorlatilag bárki beszerezheti, akár legális forrásokból is.

Seidl hozzátette: az egyetlen védekezési megoldást jelenleg a lehallgatások ellen védett mobiltelefonok jelentik. Például a CryptoPhone nevű rendszer egyaránt képes a mobil, a vezetékes és a műholdas kapcsolatok levédésére az Advanced Encyption Standard (AES) 256 és a Twofish titkosító eljárások segítségével. A titkosítás erőssége 4096 bit. "A CryptoPhone előnye, hogy egy titkosított kapcsolatot épít fel, majd a kulcs a beszélgetés befejeződése után automatikusan megsemmisül. Vagyis hiába fog el bárki egy adatfolyamot, azt a kód hiányában nem tudja visszafejteni. Ráadásul lehetetlen a készülék mikrofonját használni, így a beszélgetések távolról sem hallgathatók ki. Egyes telefonokat még ki sem kell kapcsolni" - tette hozzá Seidl.

Persze más cégek is kínálnak megoldásokat. A Securstar által kínált PhoneCrypt egy szoftveres védelem, amely Windows Mobile operációs rendszert futtató okostelefonokon alkalmazható és amely AES 256-os kulcsot és 4096 bites titkosítási erősséget használ. A biztonsági kódot minden beszélgetés után automatikusan törli a rendszer.

Egy másik vállalat, a Secusmart munkatársai pedig egy titkosító chipet és egy Micro-SD memóriakártyát építettek egybe és az eszköz bármely okostelefonban használható. A telefonáló maga dönti el, hogy a beszélgetést hagyományos vagy védett módban akarja lebonyolítani. A Secusmart az AES 128 titkosító eljárást és 1024 bites kulcsot használ. "Egy egyszerű laptop, egy mobiltelefon és egy antenna segítségével ma már gyakorlatilag bármelyik mobil készüléket le lehet hallgatni" - szögezte le Hans-Christoph Quelle, a Secusmart ügyvezető igazgatója.

Ugyanígy vélekednek a német Szövetségi Információ-technológiai Biztonsági Hivatal (BSI) munkatársai is, akik szerint mindegy, hogy valaki vezetékes vagy mobiltelefont használ. Nem árt az sem, ha valaki ellenőrzi, hogy minden hívást kiszámlázott-e neki a szolgáltatója, és ha a bizalmas beszélgetéseket inkább titkosított vonalakon bonyolítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gkalcso #6
    A Skype működése nem közismert. A netről tölti le a kódjának egy részét, bonyolult védelem van benne, hogy a memóriából ne lehessen visszafejteni a működését. Mi a biztosíték arra, hogy nem olyan kódot tölt le, ami pont a zsarukhoz irányítja a forgalmadat, és nem olyan titkosító kulcsot kapsz, amit pont a lehallgatáshoz készítettek elő?
  • Molnibalage #5
    "Seidl hozzátette: az egyetlen védekezési megoldást jelenleg a lehallgatások ellen védett mobiltelefonok jelentik."

    Vagy, hogy nem pofázok telefonon arról amiről nem kéne vagy ott ahol nem kéne. Bemész egy ellenőrzött és tisztán tartott szobába ilyen szempntból és ott beszélsz fontos dolgokról. Ha az infót megéri ellopni, akkor talán ilyen egyszerű módon megvédeni is. Persze ez nem minden esetben járható, de fegyelemmel sok bajt el lehetne kerülni.
  • mrzed001 #4
    PC-n is minimum a Skype (PDA-n is megy), kapcsolat ott is titkosított.
    Tényleg, német zsaruknak sikerült már feltörni?
  • Sir Quno Jedi #3
    Kekekeke! Igazuk van. Én is máris keresek valami jóak megoldást (vagy összeütöm magam)!
  • Cat #2
    http://www.autoforum.hu/index.asp?NewsId=6FAF94A7A51BA48
  • BB7 #1
    "egy bébiőr készüléket talált egy heverő alat"
    PFFF!!!
    REKLÁM!