Berta Sándor

Megnyílt a használt MP3-ak piaca

A bopaboo amerikai vállalat érdekes célt tűzött ki maga elé, a használt MP3-ak eladási és csereberélő platformjává akar válni. A szolgáltatás ugyan jelenleg béta állapotú és kizárólag az Egyesült Államokban, valamint Nagy-Britanniában érhető el, azonban a későbbi terjeszkedése miatt az európai felhasználók számára is kétségtelenül érdekes lehet.

Meguntad? Add el! Talán így foglalható össze legjobban az új honlap célja, amelynek lényege, hogy bárki eladhassa a világhálón a korábban letöltött MP3-ait. "A bopaboo végleges változata hivatalosan csak jövőre készül el és szolgáltatásai 2010-ben már más államokban is használhatók lesznek" - erősítette meg a vállalat egyik szóvivője. "Állítsuk meg az illegális fájlcserélést, és indítsunk el a legális eladásokat!" - olvasható az oldalon, és ezzel a zeneiparnak aligha lehet majd kifogása a működése ellen.

A portálon kizárólag digitális másolásvédelem nélküli MP3-akat lehet eladásra kínálni. Amint valaki feltöltötte a szerverre a felvételeket, a rendszer azokat azonnal digitális ujjlenyomattal látja el. "A technológiát a cég munkatársai fejlesztették ki és szabadalmaztatták is. Így megakadályozható, hogy valaki egy MP3 formátumú zeneszámot többször is eladhasson" - tette hozzá a szóvivő. A használati feltételek között van egy olyan rész, amelynek értelmében a felhasználó később köteles törölni a merevlemezéről a feltöltött dalokat.

Ennek megtörténtét azonban senki sem tudja ellenőrizni, mint ahogy az anyagok származási helyének megállapítására sincs lehetőség. Az eladók kapnak egy online boltot, amelyet megtölthetnek az általuk megunt zeneszámokkal, az árat pedig saját maguk szabhatják meg. Az ajánlott ár 0,25 és 99 amerikai cent között van. A bopaboo az eladásokból befolyó bevételek 20 százalékára tart igényt, a többi pénz az eladóhoz kerül.

"A használt MP3-ak mellett a kiadók új lemezeit is szeretnénk hozzáférhetővé tenni. A zenei konszernekkel már folynak az erről szóló tárgyalások és az első visszajelzések egyértelműen pozitívak" - mondta a szóvivő. Alexander Meshkin, a bopaboo alapítója szintén bizakodó, mivel úgy vélte: a digitális médiák újbóli értékesítése növeli ezeknek a felvételeknek az értékét és ebből végső soron a kiadók is profitálhatnak. Meshkin ugyanakkor a CNet Digital Media Blogjának azt nyilatkozta, hogy nincsenek jogi aggályai, mivel az üzleti modellt védi az amerikai szerzői jogi törvény úgynevezett első eladási doktrínája. Ez lehetővé teszi, hogy egy CD tulajdonosa eladja a megunt albumát.

Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation (EFF) ügyvédje viszont azzal érvelt, hogy arról, miszerint a kitétel a digitális termékekre is vonatkozik még soha nem döntött egyetlen amerikai bíróság sem. Kérdéses, hogy Európában miként fogadják majd a szerzői jogi társaságok az elképzelést, ugyanis számos országban, így például Ausztriában a jelenlegi jogszabályok csak a CD és DVD lemezek eladására adnak lehetőséget, az MP3-akéra nem. Ez pedig újabb szerzői jogi vitát indíthat el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #13
    "használati feltételek között van egy olyan rész, amelynek értelmében a felhasználó később köteles törölni a merevlemezéről a feltöltött dalokat."
    Ez a legszánalmasabb bullshit.
    Ha ez amcsiba életképes lesz akkor becsomagolt sz*rt is el lehet adni.
  • chuky123 #12
    Ez már vicc kategeria. De sajnos hülye amcsik ezt komolyan gondolják.
    Hát ez tényleg szánalmas probálkozás.
  • Griphons #11
    Ha egyszer letöltöttem, akkor már használt? vagy ha 1szer meghallgattam? vagy ki tudja hányan hallgatták előttem ugyanazt az mp3-at? ajjaj, fertőzésveszélye is van, ha ugyanazt meghallgatom, amit kitudjahányan előttem?
    "Két végtelen dolog létezik, az univerzum, és az emberi ostobaság. Az előbbiben nem vagyok biztos..."
  • offspring #10
    Hihetetlen, mire képesek az emberek, hogy minél több pénzt lenyúlhassanak...
  • ssdb #9
    omg.. S ki fogja mégis ellenőrizni, h nem lapul e még az a bizonyos fájl egyik példánya az ipodom merevlemzén? :D Amugy tiszta haszon. Elacc mindent. 4000 számnál még 0.25-el számolva is 1000 dollár és mindent sutyiba megtartod :D és szereztél 1000 dolcsit :P lol csak legyen vevő ;)
  • pyrohun #8
    "használt mp3", ez kb. olyan lehet, mint a légnemű szikla... vagy a rózsaszín elefánt.

    a másik dolog meg: ki a franc fog fizetni egy veszteséges tömörítésű szar mp3-ért, amikor ingyen letölthetsz p2p alapon bármint...
  • paleeca #7
    Erre nagyon kíváncsi leszek. Lehet, nem is hallunk róla többet.
  • HöfEE #6
    Recseg a szalag :D
  • Dark Angel 666 #5
    Mit jelent az hogy használt mp3as szám ? Azt hogy már széthallgatták?
  • teddybear #4
    Tulajdonképp ezt fájlcserének hívják, csak itt némi apróért adják tovább az mp3-as fájlt, nem pedig elcserélik másikra. Mellesleg az ötletgazda sápot húz belőle. Ami pedig a "vízjelet" illeti, ha rárakták, akkor le is lehet szedni.