Berta Sándor

A pacemakereket is zavarhatják az MP3-lejátszók

Csak az Egyesült Államokban kereken egymillió embernek van pacemakere és számukra komoly veszélyeket jelenthetnek a zenelejátszók, valamint a fejhallgatók.

William H. Maisel, a bostoni Beth Israel Medical Centre alá tartozó Medical Device Safety Institute igazgatója és kollégái szerint a pacemakert viselőknek különös gondossággal kell eljárniuk az MP3-lejátszók használata közben. A tudósok kimutatták, hogy a fejhallgatókban elhelyezett mágnesek több mint 200 Gauss erősségű mezőket generálhatnak és ezzel megzavarhatják a beépített szívritmus-szabályzó eszközök működését. A szakemberek a vizsgálatok során összesen nyolc különböző fejhallgatót teszteltek hatvan pacemakeres és miniatűr defibrillátort a testében viselő személy segítségével. A tesztek során kiderült, hogy azonnal interferencia lépett fel a pacemakert viselők 15 és a defibrillátort viselők 30 százalékánál, ha a fejhallgató 3 centiméternél közelebb volt a készülékekhez.

"A szívritmus-szabályzós betegeknél a fejhallgatókba épített mágnesek megváltoztathatják az eszközök stimulációs ritmusát, míg a defibrillátoros pácienseknél átmenetileg akár ki is kapcsolhatják a berendezéseket" - összegezte a tapasztalatokat William H. Maisel. A szakember ezért azt tanácsolta az érintetteknek, hogy az MP3-lejátszójuk fejhallgatóját soha ne a mellkasuk felső részében lévő zsebekben hordják és a kábeleket se tekerjék a nyakuk köré. Nem az a fontos ugyanis, hogy milyen márkájú egy fejhallgató, hanem az, hogy meglegyen a biztonságos távolság a két eszköz között.

A tudósok az eredményeiket az Amerikai Szív Szövetség idei tudományos ülésn mutatták be és nyilvánosságra hoztak egy WMV formátumú videót is. A kutatókat egyébként már régóta foglalkoztatja a kérdés, egy tavalyi tanulmány például arra világított rá, hogy az iPodok veszélyt jelentenek a szívritmus-szabályzók működésére. Márciusban ugyanakkor egy szakember azt állította, hogy az elektromágneses tér változását létrehozó zenekészülékek nem okoznak életveszélyt azoknak a szívbetegeknek, akik ilyen műszert hordanak a mellkasukban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Abysmal #2
    A reptereken ezek az új ruha alá belátó kamerák is valami mágneses módon kukkantanak a ruhánk alá (ha jól emlékszem, remélem igen:), és azokkal mi van, ha már a fülhallgató is kinyírja a peacemakereseket?
  • kvp #1
    Egy jotanacs: Ha valakinek szuksege van fulhallgatora es nem akarja kockaztatni a pacemakere mukodeset, akkor piezo hangszoros, arnyekolt kabellel szerelt fulhallgatot kell vennie. A masik gond a tomott jarmu, ahol a tavolsag nem tarhato be, ezert erdemes vigyazni a mellettunk allo idosebb emberekre.