Berta Sándor

tunesBag - az online zenetároló

A bécsi székhelyű cég internetes tárhelyet kínál a sok zenei fájllal rendelkező felhasználók számára. "Egy olyan platformot kínálunk, ahol az emberek megőrizhetik, rendszerezhetik és meghallgathatják, de akár csereberélhetik is a saját zeneszámaikat" - nyilatkozta Hansjoerg Posch, a tunesBag társalapítója.

Szintén lehetőség van a lejátszási listák, valamint a tárolt dalok streamként való megosztására. Az úgynevezett okos lejátszási listák segítségével pedig bárki ajánlhat dalokat a barátainak, ismerőseinek. A fájlokat több módon, webes interfészen, e-mailben, valamint asztali kliensprogramok, de akár az iTunes, a Windows Media Player és a Winamp segítségével is feltölthetők. A rendszer jelenleg az MP3, a Windows Media Audio és az Ogg Vorbis formátumokat támogatja. Emellett bárki integrálhat az interneten hozzáférhető dalokat is az online zenei könyvtárába.

A tunesBag előnye, hogy összeköthető más portálokkal, például a Facebookkal, a last.fm-mel és a Twitterrel. A felhasználók widgetekkel bővíthetik a tunesBag saját lejátszószoftverét és azt utána elhelyezhetik a blogjaikban. A fejlesztők már dolgoznak egy API-n, amely lehetővé teszi, hogy az érdeklődők kiegészítő szolgáltatásokat fejleszthessenek ki. A cégben Hansjoerg Posch felel a technikai fejlesztésekért, míg Gerhard Guenther, a másik társalapító és Hannes Harborth a marketingügyekkel és az üzleti stratégia kidolgozásával foglalkozik.



A tunesBag idén március óta érhető el és hátránya, hogy egyrészt csak a bétaverziója érhető el, másrészt, hogy jelenleg csak meghívóval lehet csatlakozni hozzá. Posch és Harborth számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ugyan Ausztriában a szerzői jogi törvény lehetőséget biztosít a felhasználók számára magáncélú másolatok készítésére és tárolására, de más államokban közel sem ilyen egyszerű a helyzet. A cég a nemzetközi piacok felé is nyitni akar és érthetően el szeretné kerülni a konfliktusokat a kiadókkal és a szerzői jogvédő szervezetekkel.

"Jelenleg is számos tárgyalást folytatunk a zenei szövetségekkel és a kiadókkal. Az országhatárokon átnyúló megállapodásokat akarunk velük kötni, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagjaink nyugodtan tárolhassák és megoszthassák egymással a zeneszámaikat. A baj az, hogy a zeneipar csak nagyon lassan ismerte fel, hogy új zeneterjesztési modellek is léteznek" - mondta Gerhard Guenther. A fejlesztők jelenleg az új dizájn kialakításán és a felhasználói kezelőfelület javításán fáradoznak. A tesztelésben összesen 2000-en vesznek részt, a szakemberek az ő észrevételeiket is igyekeznek folyamatosan felhasználni.

A felhasználók már egy hete tesztelhetik azt az iPhone-alkalmazást, amelynek a segítségével a streameket a mobil készülékre is lehívhatják. Emellett készül a Google Andriod platformot támogató program is. Az üzemeltetők eközben befektetőket keresnek, de a céljuk az, hogy a szolgáltatást a jövőben elsősorban a reklámbevételekből finanszírozzák. De szóba került a zenekarokkal kapcsolatos ajándéktárgyak és koncertjegyek értékesítése is. "A mi mottónk: nyitottan és legálisan. Szeretnénk létrehozni a különböző nyelvi verziókat, hogy minél több országban jelenhessünk meg.
A legfontosabb azonban, hogy legkésőbb fél éven belül bárki regisztrálhat majd a tunesBagon. Nem lesz szükség meghívóra" - hangsúlyozta Hansjoerg Posch.

Az oldalnak jelenleg még kevés konkurense van. Az egyikük a 2006-ban létrehozott lala.com, míg a másik az idén a piacon megjelent Grooveshark, amely nem csak letöltőhely, hanem egyben közösségi portál is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #6
    És ez miért jobb mint a Deezer.com? Az userek feltölthetik/meghallgathatják/rendezgethetik saját listájukat, rádióként megoszthatják, és úgy cakumpakk lehet egymás dalait is hallgatni + nem meghívós. Tehát ez miben is tud többet?
  • ssdb #5
    akinek kell meghívó irjon priviben tudok adni! Nekem teccik bár én is most regisztráltam! :)
  • vajon kiki #4
    TOR
  • vajon kiki #3
    tojok rá ! bzonyícccsák be !
  • Polllen #2
    Nálunk ha másnak megosztom a saját másolatom, akkor az már bűntethető, nem?

    Vagyis ez a szolgáltatás is illegal...
  • vajon kiki #1
    hajrá! reméljük hogy itt a híres olasz előadó -IL LEGAL- is elfogadott ...