Berta Sándor

Átdolgozzák az EDVIGE-rendszert

A fokozódó társadalmi tiltakozás hatására egyre inkább meghátrálásra kényszerül a francia kormány.

Ezt jelzi, hogy Francois Fillon miniszterelnök csütörtökön utasította Michele Alliot-Marie belügyminisztert, hogy dolgozzon ki egy új, a vitatott pontokat már nem tartalmazó tervezetet az EDVIGE-rendszer működtetésére. Ezzel biztossá vált, hogy a módosított adatbázisba már nem kerülnek be a megfigyelt személyek egészségügyi állapotára és szexuális érdeklődésére vonatkozó információk.

Ezenkívül Fillon közölte: a politikusokkal, illetve a tudományos, gazdasági, szociális és vallási élet meghatározó alakjaival kapcsolatos adatokat szintén nem fogja tartalmazni a nyilvántartás új változata. A kiskorúak esetében szintén minden megőrzött információt automatikusan törölni fognak, amint az illető nagykorúvá vált. Az EDVIGE elleni online petíciót eddig több mint 188 000 személy és 700 szervezet írta alá. A Francia Nemzetgyűlés Jogi Bizottsága szintén felszólította a belügyminisztert, hogy módosítsák az EDVIGE működését biztosító eredeti jogszabályt. A testület egyúttal azt szeretné, hogy határozzák meg világosan, kik férhetnek hozzá és milyen adatokhoz. Emellett a bizottság azt követelte, hogy a 13 éves maximális információtárolási időtartamot csökkentsék legfeljebb 5 évre. A rendőrségi adatbázis terve Franciaországban óriási politikai és társadalmi botrányt kavart, ami után Nicholas Sakozy államfő kénytelen volt visszakozni.

A tiltakozók pártjára állt Francois Hollande, az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára; Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke; Bernard Accroyer, a Nemzetgyűlés kormánypárti elnöke, sőt Herve Morin francia védelmi miniszter is. A mostani hír megerősítette az elnöki hivatal múlt keddi bejelentését és a belügyminiszter egy tévéhíradóban tett ígéretét.

A kormányrendelettel július 1-én létrehozott és a politikai rendőrségnek tekintett Közrendészeti Központi Igazgatóság hatáskörébe tartozó, EDVIGE nevű adatbázis jelenleg a legapróbb részletekig (a lakcím, telefonszám, email-cím és fizikai leírás mellett a vagyoni helyzetről, egészségi állapotról vagy szexuális érdeklődésről) információkat tartalmazhat több csoportba tartozó emberekről. Köztük lehet bármelyik 13 év feletti állampolgár, másként gondolkodó, szakszervezeti vezető, a gazdasági, tudományos és vallási életben meghatározónak számító személy, valamint jelenlegi vagy leendő politikusok.

A tiltakozók azt követelik a francia alkotmánybíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a július elsején életbe lépett rendeletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #1
    "Ezzel biztossá vált, hogy a módosított adatbázisba már nem kerülnek be a megfigyelt személyek egészségügyi állapotára és szexuális érdeklődésére vonatkozó információk."

    Hehe, poén .... az egészségi állapotot még valahogy megértem, de a szexualitás dolgot már nem. Aki "meleg" vállalja fel! Aki leszbikus vállalja fel! Minek az, ha szégyelli?! Egyikkel sincs semmi bajom, de ha már ilyenolyan egyenlőség, házasodás meg egyéb miatt vonulnak fel, akkor most hirtelen miért érzik magukat megsértve, azzal hogy említve van a szexuális preferenciájuk?! Nem az ellen kellene fellépni, hogy meg van említve, hanem az ellen ha emiatt bármi diszkrimináció éri őket, maga az említés még véletlenül se az.

    Ha meg a puszta említésből származó _esetleges_ diszkrimináció az amitől félnek hát akkor meg ... csak annyit tudok mondani ismételten hogy vállalják fel, hogy milyenek!

    Ennyi erővel - ha sg-n már úgyis divat osztrákoktól meg németektől hírezni - lépjenek fel a mozgássérült németek/osztrákok azellen hogy a személyazonosságijukon különleges ismertetőnek oda van írva hogy "fogyatékos". De nem lépnek fel mert nem olyan a mentalitásuk mint a lázongó franciáknak, ők tudják hogy attól hogy még nincs odaírva még azok, tehát mindegy.