Berta Sándor

Internetes feketedobozt alkalmaznának a britek

Brit kormányzati körök azon gondolkoznak, hogy úgynevezett Black Box technológiák segítségével ellenőrzik az e-mail fiókokat és a honlapokhoz való hozzáféréseket.

Az informatikai feketedobozok minden egyes elküldött elektronikus levelet és portállátogatást regisztrálnának kivétel nélkül azért, hogy a megszerzett információt később egy gigantikus adatbázisban gyűjthessék össze. Az elképzelésről a The Independent brit napilap számolt be. Az újság információi olyan beszélgetéseken alapulnak, amelyeket a brit belügyminisztérium képviselői folytattak az informatikai és távközlési ipar vezető cégeivel.

A tervek szerint első lépésként egy új Communication Data Bill nevű törvényt dolgoznának ki és fogadnának el, amely a bűnözés elleni harcra hivatkozva szabályozná az online adatfolyamok ellenőrzését és megőrzését. Az úgynevezett Interception Modernisation Programme (IMP) keretében lefektetnék az új jogszabály technikai alapjait és hátterét. A megbeszéléseken a kiszivárgott információk alapján részt vett többek között a British Telecom, az AOL Europe, a O2 és a BskyB magas rangú képviselője.

A tárgyaláson a belügyminisztérium néhány munkatársa bemutatta a rendszer működését. A költségeket teljes mértékben a brit kormány állná és a szabályozás egyelőre csak a nagy konszernek forgalmára vonatkozna. Tisztázatlan azonban, hogy a belügyminisztérium, a Government Communications Headquarters és a brit titkosszolgálatok mihez kezdenének ennyi adattal.

"Csak annyit mondtak, hogy azt a pozíciójukat akarják visszaszerezni, amelyben az online kommunikáció elterjedése előtt voltak, amikor minden gyanúsítottat megfigyelhettek. Az a különbség, hogy most egy sokkal jobb pozícióban vannak, hogy nemcsak a gyanús személyek, hanem gyakorlatilag mindenki után kémkedjenek. De van egy nagy szürkezóna, a forgalom és a tartalmak között. Nincs eldöntve például, hogy a chatszobákban zajló beszélgetések tartalomnak vagy forgalomnak minősülnek-e?" - tette fel a kérdést a megbeszéléseken résztvevő, egyik neve elhallgatását kérő szakember.

Az elképzelés már korábban óriási felháborodást váltott ki. Richard Thomas brit adatvédelmi biztos, a királyi adatvédelmi hivatal vezetője pedig túlzott lépésnek nevezte a tervet és élesen bírálta a programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hadrianus #15
    VAJON KIKI! Egyetértek azzal amit mondasz. Ha nem fáradtság, írj lécci magánba ([email protected]). Néhány cégpartnerünk unja már a konkurencia kutakodásait, ipari kémkedéssel felérő, belső-információ szerző próbálkozásait. Vágyik arra hogy "lehallgatásmentesen" mehessen a netre, levelezhessen-kommunikálhasson külsőseivel, partnereivel. Szeretnék megvédeni magukat. -Úgy veszem ki, te valamennyire otthon vagy a témában. Pénz lehet belőle.
    -Üdv mindenkinek aki a személyiségi jogok és üzleti titkok pártján van.
  • chuky123 #14
    Ezek tényleg kockafejüek. Legszivesebben ezek a b*zik még a netet is betiltanák.
    Ismét 1 szánalmas probálkozás a szabad információáramlás megakadályozására.
  • vajon kiki #13
    ha még nem mondtam volna mi a megoldás .... neeeem most kivételesen nem a Nemzeti Radikalizmus (bár közel áll hozzá) ... hanem a

    TOR
  • vajon kiki #12
    megtehetik , csak mire megtanulják hogyan kell csinálni, kockafejű kenderszakállas, vén hegyikecskeb*szó b*zeránsok lesznek, ha ilyen "gyors" a felfogásuk. Szoval hajrá!
  • osxaddicted #11
    Magyar szolgáltatóknál évek óta vannak feketedobozok. Sőt, aki szolgáltat lejelentési kötelezettsége van az NBH felé.
  • Mike at home #10
    ennyi energiával én szóban is beszélgethetek, találkozhatok a haverokkal, és lehet éppen konspriálunk, épp az új bankrablást beszéljük meg, ergo mindekit kisérgessen valaki, diktafonnal

    beosztjuk, mindenki párt alkot, igy nap 24 órájában tudjuk egymást kölcsönösen megfigyelni
  • Mike at home #9
    a kormányzatokat egyszerüen irrtálja az, hogy nem tudják/képesek ellenőrzni az internetet, 10 évvel ezelőtt is ez volt már a mániájuk
    tök mindegy mire hivatkoznak, lehet az bűnözés, terorizmus, gyerekpornó, a lényeg, hogy lássák mit csinál az alattvaló
  • vajon kiki #8
    majd felnőnek, én ezen már 10 éve átestem ...
  • endrev #7
    Nem igaz, hogy nem bírnak kinőni ebből a Nagy Testvér őrületből!
  • robertone #6
    Ezzel tényleg korlátok nélkül lehet mindenki magánéletében turkálni, most már akár évekre visszamenőleg is, bravó.

    Kivételt képeznek a terroristák és a százas iq feletti bűnözők, mert nekik biztosan lesz igényük, pénzük, kedvük és idejük lenyomozhatatlan technikával elkövetni a kis csintalanságaikat...