Berta Sándor

Nyilvános az amerikai-német adatcsere-egyezmény

Az eredetileg titkos dokumentum a német Adattárolási Munkakörnek (AK Vorrat) köszönhetően immár bárki számára hozzáférhető. A szervezet a honlapján hozta nyilvánosságra a megállapodás teljes szövegét.

Az AK Vorrat szerint a parlamenti jóváhagyás nélkül, zárt ajtók mögött, titkos tárgyalásokon Wolfgang Schäuble belügy- és Brigitte Zypries igazságügyi miniszter által közösen kigondolt egyezmény segítségével szisztematikusan megsérthetők a német állampolgárok legalapvetőbb alkotmányos jogai. A dokumentumból kiderült, hogy közelebbről meg nem határozott amerikai hivatalok, köztük a tengerentúli igazságügyi szervek, a határőrség és a titkosszolgálatok, bármikor online hozzáférhetnek a német DNS- és ujjlenyomat-adatbázisokhoz.

A megállapodás lehetőséget ad a német hivataloknak arra, hogy azonnal jelezzék az Egyesült Államoknak, amennyiben valakit gyanúsnak tartanak vagy feltételezik, hogy részt vehet terrorcselekményekben. A probléma csak az, hogy a jelenleg hatályos német törvények ezeknek az információknak a továbbadását kizárólag a megfelelő adatvédelmi szinttel rendelkező országok esetében engedélyezik. A munkakör tagjai kifogásolták, hogy a szerződésből nem derül ki, mely amerikai hatóságok férhetnek hozzá a német állampolgárok adataihoz. Továbbá az érintettek soha nem szereznek tudomást az adatcseréről, de ha mégis, akkor sincs lehetőségük az eljárás ellen panasszal élni vagy védekezni; nincs joguk független bírósági tárgyaláshoz.

Barry Steinhardt, az ACLU amerikai polgári jogi szervezet igazgatója nemrég az egyik levelében azt írta: "Amennyiben Európa adatcsere-egyezményt köt az Egyesült Államokkal, akkor a jövőben az európai polgárok adatait sokkal kevésbé védik majd, mint a tengerentúli ország lakóinak adatait Európában. Az amerikai adatvédelmi jogszabályok ugyanis nem elég szigorúak, még a helyi lakosoknak sem nyújtanak megfelelő védelmet, a nem amerikai polgároknak pedig pláne nem."

Bármilyen hihetetlen, az Egyesült Államok az alapvető emberi jogok területén még mindig csak fejlődő országnak számít. A Privacy International elemzése szerint az USA adatvédelmi szintje körülbelül a Fülöp-szigetekének és Thaiföldének felel meg. A megállapodás egyik pontja alapján kicserélhetők az intim, a nemzetiségre és az etnikai hovatartozásra, a politikai, a vallási és más meggyőződésre, a szakszervezeti tagságra, valamint az egészségre vonatkozó adatok.

A most nyilvánosságra hozott dokumentum megerősítette a korábbi hírt. Az egyezményt Wolfgang Schäuble és Brigitte Zypries idén márciusban írta alá Michael Chertoff amerikai belbiztonsági és Michael Bernard Mukasey amerikai igazságügyi miniszterrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #4
    Emile Zola: egy egy ilyen beszolas, es hiaba akarsz majd a jovoben valahol letelepedni, valszeg nem fogsz.
    Hogy miert is??
    Csupan nezd meg ezeket a neveket.
    Hat egyik sem echte nemet vagy amcsi.
    Szval lehet nyomni az ilyen otleteket, a kerdes utana csak az: Megeri?? :)
  • emile zola #3
    "A probléma csak az, hogy a jelenleg hatályos német törvények ezeknek az információknak a továbbadását kizárólag a megfelelő adatvédelmi szinttel rendelkező országok esetében engedélyezik."

    Szerintem innen nézve tiszta sor, pereljék be a minisztert.
  • Vorpal #2
    Lehidaltam amikor láttam,DD
  • NEXUS6 #1
    "Bármilyen hihetetlen, az Egyesült Államok az alapvető emberi jogok területén még mindig csak fejlődő országnak számít."

    Az a hihetetlen, hogy ez valakinek még újdonság!;)