Berta Sándor

A távközlési adattárolás mellett az EU főügyésze

Yves Botnak, az Európai Unió főügyészének állásfoglalása szerint semmilyen jogi probléma nincs, így teljes mértékben hatályosak a telekommunikációs adatrögzítést lehetővé tévő jogszabályok.

A jogász ezért azt javasolta az Európai Legfelsőbb Bíróságnak, hogy utasítsa el Írországnak a távközlési adattárolást támadó beadványát. Bot ajánlása ugyan nem kötelező érvényű a törvényszékre nézve, azonban általában figyelembe szokták venni a végső ítélet kihirdetésekor. A főügyész kizárólag azt vizsgálta, hogy a távközlési adattárolást lehetővé tévő irányelv formálisan megfelel-e a jogi normáknak. Arra nem tért ki, hogy a jogszabály ütközik-e például az alapvető emberi jogokkal vagy hogy sérti-e az emberi szabadságjogot.

Mivel az adatok megőrzésének célja kizárólag a terrorizmus és más súlyosabb bűncselekmények felderítése és a nyomozások megkönnyítése, ezért semmi kivetni valót nem látott az előírásban. Bot kitért arra, hogy néhány európai uniós ország már vizsgálta a kérdést, születtek alkotmánybírósági és bírósági határozatok, illetve eltérő az is, hogy mely államban mennyi ideig tárolják a telekommunikációs forgalmi információkat. Ezenkívül eltérő az is, hogy melyik országban milyen költséget jelentett a rendszer bevezetése, illetve, hogy ezeket a kiadásokat kik és milyen mértékben viselik. Azt ugyanakkor a főügyész is elismerte, hogy ezek a különbségek akadályozhatják az elektronikus kommunikációs szolgáltatások piacát és komoly akadályokat jelenthetnek a későbbiekben.

Amennyiben az Európai Legfelsőbb Bíróság jogerősen elutasítja Írország beadványát, az azt jelentheti, hogy a távközlési adattárolást eddig ellenző vagy be nem vezető európai uniós tagállamok is kénytelenek lennének megváltoztatni az álláspontjukat. A jogerős ítélet várhatóan jövő év elején születhet meg és hatással lehet a Németországban folyamatban lévő alkotmányossági eljárásra is.

Idén márciusban Németországban az alkotmánybíróság részben alkotmányellenesnek nyilvánította a január elseje óta hatályos törvényt. Azóta viszont egy több mint 34 000 személy és szervezet által támogatott beadvány is elkészült, amelyről szintén dönt a testület, de már csak az Európai Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #8
    Vastagon sz*runk a megfigyelők pofájába ! Immár 22368-adszorra is !

    TOR (az anonim böngésző)
  • endrev #7
    Rohamléptekkel, gátlástalanul visznek minket a totális megfigyelés felé.
    Nicholas Sarkozy "globális pénzügyi rezsimet" sürget, Bush visszaélt a tisztségével és egyesítette Canadát, USA-t és Mexikót egy új pénznemben: amero.

    Blogbejegyzés: A végjáték elkezdődött.

    Olvassátok el, a hivatkozott újságcikket is, és nézzétek meg a videót!

    Sír a lelkem.
  • aaaaa #6
    A térfigyelő kamerákkal is ez volt. Pont a TV-ben mutatták be pár éve milyen hasznos...
    A lakótelepen valami "elvetemült alávaló bűnöző" felállt a kocsijával a járdára, úgy, hogy ugye senkit sem zavart, már rohantak is megbírságolni a "tettest". Persze, ha komolyabb bűncselekmény van többnyire eltűnnek a felvételek, vagy nem kiértékelhetőek. Lehet ott dolgozni is kellene valamit, vagy nem jó összetűzésbe kerülni a "kisebbségiekkel". No meg a rabló elfogásával csak a munka van ,pénz nincs... Pedig azokat a kamerákat is bűnmegelőzési céllal szerelték fel, és nem azért, hogy pitiáner, senkinek kárt, sőt kellemetlenséget sem okozó szabálysértésekkel pénzbehajtás céljából zaklassák az ott élőket.
  • Chocho #5
    ;)
  • waterman #4
    megelőztél :)
  • waterman #3
    "Mivel az adatok megőrzésének célja kizárólag a terrorizmus és más súlyosabb bűncselekmények felderítése és a nyomozások megkönnyítése,"

    aztán majd ha már ott vannak az adatok, akkor másra is felhasználják. a pénzéhesebbek meg véletlenül kiszolgáltatják 3. 4. személynek pénzért. véletlenül fognak majd pár filecserélőt is ezekkel az adatokkal. véletlenül skype beszélgetések is feltűnnek majd itt ott.. milyen jó, hogy törvényesen csinálhatják majd.
    ez a terrorizmus elleni harc már nevetséges. lehet már az egész terrorizmus dolog egy megrendezett színjáték, hogy jól lenyomhassák a terrorizmus elleni harcot a torkunkon, ami csak arra irányul, hogy mindenkit totálisan jól megfigyelhessenek.
  • Chocho #2
    "Mivel az adatok megőrzésének célja kizárólag a terrorizmus és más súlyosabb bűncselekmények felderítése és a nyomozások megkönnyítése, ezért semmi kivetni valót nem látott az előírásban."

    Na ne, már megint kezdik ezt a búlsittet????
  • sbela #1
    Ez csak vicc ugy ????

    Yves "BOT" ?

    Mint adatrögzítés mellett álló....