Berta Sándor

Egyre keresettebbek a plágiumszűrők a felsőoktatásban

Jelenleg már tíz osztrák egyetem használ valamilyen plágium elleni szoftvert és további hét főiskola tervezi hasonló program alkalmazását. A rendszerek bevezetését általában összekötik egy a szerzői joggal kapcsolatos felvilágosító kampánnyal is.

A Klagenfurti Egyetemen az idei év eleje óta minden bachelor- és diplomamunkát, valamint disszertációt elektronikus úton hasonlítanak össze az online fellelhető tudományos dokumentumokkal, jelentésekkel és dolgozatokkal. A szűrőprogramok elsősorban a keresők találataira támaszkodnak és azonnal jelzik, hogy ha a benyújtott dokumentum és egy online szöveg között egyezésre leltek. A Bécsi és a Grazi Egyetem mellett a Bécsi Állatorvosi és a Bécsi Gazdasági Egyetem is alkalmaz már ilyen plágiumok felkutatására képes megoldásokat. A Talajtani Egyetem, az Osztrák Képzőművészeti Akadémia, a Mozarteum és az Innsbrucki Egyetem szintén végez szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, míg a Salzburgi Egyetem két éve használ plágiumszűrő szoftvert.

További hét felsőoktatási intézmény tervezi egy ilyen rendszer felszerelését. A Grazi Művészeti Egyetemen még az idén, a Bécsi Orvosi Egyetem a jövő év elejétől vezeti be a plágiumszűrőket. A Grazi Műszaki Egyetem szintén 2009-től kezdi átvizsgálni a diplomamunkákat és a disszertációkat. A Linzi Egyetemen jövő tavasztól egyelőre csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végezni, majd később már minden tudományos dolgozatot meg fognak vizsgálni. Hasonló terveket dédelget a Bécsi Zenei, a Bécsi Iparművészeti és az Innsbrucki Orvosi Egyetem is. Négy felsőoktatási intézmény viszont egyelőre úgy döntött, hogy még nem vezetik be a plágiumszűrőket, ugyanis szerintük egyrészt kicsi a másolatok előfordulásának az esélye, másrészt kíváncsiak a többi főiskola és egyetem által gyűjtött tapasztalatokra.

Az elmúlt esztendőkben számos esetben robbantak ki plágiumbotrányok az osztrák egyetemeken. Ezek az ügyek vezettek a működését heteken belül megkezdő Osztrák Tudományos Integrációs Hivatal létrehozásához. A hallgatók számára a plágiumszűrők használata azt jelenti, hogy minden munkájukat nem csak kinyomtatva, de elektronikus úton is le kell adniuk. A különleges szoftverek egyébként meglehetősen drágák, a Docoloc nevű program éves licencköltsége például 10 000 euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #12
    Ez így van. A diplomamunka annaka bizonyítéka, hogy képes vagy önálló (mérnöki, pénzügyi, tanári, akármi) munkára.
  • Molnibalage #11
    Na ez nem igaz. Az én diplomamunkám teljesen egyedi volt. A tanárom ott tanít már istentudja mióta a tanszéken. Mióta ott van senki nem csinálot olyat amit én. A cimboráim is elgé érdekes dolgokat csináltak. Persze nem büfészakra kell járni és gondolkozni is kell hozzá.
  • zola2000 #10
    ha megáll akkor fal lesz, ha eldől akkor járda :)
  • bakagaijin #9
    Nem szokták elvárni, hogy újat mondj; az a PhD. Egy diplomának sosem ez a célja, hanem hogy megmutasd a választott szakmádban értelmesen tudsz tájékozódni, megérted az összefüggéseket és tudsz is csinálni valamit abban a témakörben. pl.: Egy építész diploma nem arról szól, hogy most valami baromi új technológiát vagy design-t talál ki valaki, hanem hogy meg tud tervezni egy házat normálisan, ami nem dől össze magától. Ha egy már másvalaki által megrajzolt tervet nyújt be sajátjaként, na az a plágium...

    A copy-paste saját gondolatként "eladása" az amire allergiásak, mert az azt jelenti, hogy baromira nem értetted meg amit olvasol, nem rendelkezel értelmezési képességgel és nem tudod alkalmazni a tanultakat. Azaz: alkalmatlan vagy. Copy-pastelni önmagában nem tilos, sőt. Azonban mindig csak a forrás megjelölésével és egyértelműen jelölve, hogy ez itt most idézet, s valahol kifejteni, hogy ezt most tulképpen miért is idézed.
  • Sanyix #8
    tanársegéd, vagy tanár-e vagy?
  • Mcsiv #7
    nálunk is szoktam szúrópróba szerűen ellenőrizni. Igaz "csak" a KOPI-t használva ellenörzésre
  • atlagember #6
    Csak az a baj, hogy képtelenség a mai világban már valami újat írni. Ezek a dolgok régen is megvoltak, csak más főiskolák régi diplomamunkáit keresték elő a végzősök.
  • Zoli007 #5
    Köcsögség, remélem ilyen nálunk nem lesz. Amúgyis majdnem mindent angolból fordítok.
  • Socket #4
    Ezért kell megvédeni a diplomát... (plagimsoftware 0.1)
  • hdo #3
    Csak az az érdekes, hogy mi számít plágiumnak? Végülis akármiről írsz, forrást kell megjelölnöd hogy honnan szedted az infót, szal nagyrészt más emberek munkáját másolod, azt írod le hogy ők mire jutottak, újat mondani különben sem igazán lehet a legtöbb témakörben. Rosszabb esetben úgy gondolod hogy valami újat mondtál, mások viszont már olyan megközelítésből is hallottak a dologról, és máris plágium esete áll fenn, mert saját magadnak tulajdonítottál egy ötletet ami nem is a tiéd.