Gyurkity Péter

Laptopok helyett szerverek az indiai oktatásban

Érdekes megoldást választott az egyik indiai állam: olcsó laptopok helyett a még olcsóbb virtualizációt választották, amelyet szerverekkel és lecsupaszított kliensekkel valósítanak meg.

A feladatot az NComputing vállalta magára, a cél Andhra Pradesh államban mintegy 5000 iskola felszerelése a megfelelő eszközökkel, nagyjából 50 ezer diákot szolgálva ezzel ki. Az elképzelés nem változott a laptopoknál hangoztatott tervekhez képest, hiszen ők is a helyi oktatást javítanák, egészítenék ki, mégpedig a számítógépekre alapozott megoldásokkal. A kormányzat eközben azt reméli, hogy jelentős összeget spórolhatnak meg, még az amúgy olcsó laptopokhoz képest is.

Számításaik szerint mintegy 20 millió dollárral kevesebbet kell költeniük a programra, amennyiben a szervereket és az azokkal egybekötött virtualizációt választják a mobil számítógépek helyett. Korábban ugyan a 10 dolláros, helyi fejlesztésű laptopok alkalmazásáról érkeztek hírek, erre azonban a jelek szerint később kerül majd sor - az előzetes becslések alapján a virtualizációval sikerülhet leszorítani az egy diákra eső költséget mindössze 70 dollárra, miközben az OLPC jelenleg 188, az Intel pedig 200 dolláros áron kínálja saját megoldását. Amennyiben bejön a számítás, mindkét csoport búcsút inthet Indiának, hiszen a helyi kormány nyilván a legolcsóbb megoldást választaná, még akkor is, ha a külföldi projektek mögött ilyen nagy nevek állnak.

A tervek szerint egy-egy szerver 7 tanulót szolgál majd ki, akik saját monitort, klaviatúrát és egyéb komponenseket kapnak, az operációs rendszerhez azonban virtualizáción keresztül férnek majd hozzá. Az NComputing X300 névre keresztelt megoldást arra alapozták, hogy a manapság használt alkalmazások az elérhető erőforrások elenyésző részét veszik csak igénybe, így bőven van hely egyszerre több felhasználó kiszolgálásához. A cég meglehetős tapasztalattal rendelkezik, hiszen 90 országban vannak jelen, és egyedül az Egyesült Államokban mintegy 4000 helyen építették ki rendszereiket.

A virtualizáció az egy főre eső fogyasztást is jelentős mértékben csökkenti, ezzel pedig a környezetvédelemben is helyet kaphat. Meglátjuk, hogyan szerepelnek majd Indiában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Carsee #9
    Érdekes, hogy keverik a virtualizáció és a terminál fogalmát.
    Szerintem itt a szerverek nyilván egy-egy terminált szolgáltatnak minden diáknak, egy szerver, hét desktopot. Nagyvállalati környezetben sok ilyen megoldás létezik, pont az olcsóság miatt, illetve a diák, független minden szempontból a munkaállomásoktól. Akárhol jelentkezik be, mindig ugyanazt kapja. Az egyik ilyen ismert megoldás a Citrix, a licenszek viszonylag drágák, de még mindig olcsóbbak mint egy teljes fat client.

    A szerző szerintem nincs tisztában a virtualizációval. Ebben a szövegkörnyezetben nincs sok jelentése, maradjunk inkább a thin client - szerver megnevezésnél, ahol az erőforrások aránya jelentősen a szerver felé dől.

    A BME megoldása iszonyat gyenge volt a tervezett terhelés alá. Sokkal több szervert kellett volna betolni alá. Valós életben, üzleti szektor, egy Dell PowerEdge 2950 szerver közepes konfiggal, 16GB RAM-al, képes normálisan kiszolgálni 40 konkurrens felhasználót, úgy hogy teljes terminált kapnak a szervertől és nem csak egy egy publikált programot.
  • AgentKis #8
    Egy vállalatnál ez megoldható, hiszen nem mindenki egyszerre fogja megnyomni a mentés gombot, amikor a tanárnéni szól neki.

    Egyébként meg igazából rengeteg múlik az alkalmazott szoftvereken is. Felteszem nem microsoftban gondolkodnak...
  • pacman287 #7
    Hello!

    Például a NaturLandban ilyen a vállalati inf. rendszer. Linux szerver+kb. 80 kliens.

    Annó a szerver 640MB RAM-al, 2*PIII-al 80 db PI/166 32MB RAM szerelt gépet látott el... fillérekért lehet klienst venni ilyen célra, és nem kell bővíteni, SP-k és más hülyeségek.
  • primo #6
    Azt lehet megspórolni, hogy a kliensekhez évekig hozzá se kell nyúlni, elég a szervereket fejlesztgetni, felügyelni stb. Kevesebb meló, kevesebb hibalehetőség.
  • waterman #5
    hát fura dolog. mire összetákolnak egy használható szervert, meg még hozzádobják a klienseket, akkor jobban járnak mintha a kliensekbe raknának valami használható winyókat? a mai durván integrált alaplapok közül kerül ki különben is a kliens, proci, memória mindenhogyan kell. akkor mit lehet megspórolni egy szerver alkalmazásával kliens oldalon?
  • Pintyőke #4
    Spanyol viasz... Ez mar a pl. SZIE-n mukodik.

    http://ujsag.szie.hu/node/142
  • nyalógép #3
    koszi a kimerítő választ
  • kvp #2
    Mar probaltak, erre a technikara alapult a muegyetem neptun rendszere is. Aki ult mar 15 percet mire reagalt a login ablak, vagy felfogott a szoftver egy kattintast, azt tudja miert nem jo otlet. Egy mai atlag gepet egy sima flash-es oldal kepes lenyomni. A mai modern 2x4 magos szerverek eseten ez kb. 16 felhasznalonal jon ossze, ami ar/ertek aranyban nagyon rossz eredmenyt hoz. (kb. 2000 usd/16 ember, az 125 usd/diak es ebben meg csak a szerver ara van benne, a diakok kijelzoi es egyeb lokalis hardvere nem)
  • nyalógép #1
    Kis hazánkban, ilyet miért nem lehet összerakni?