Berta Sándor

E-Card kampányt indított az osztrák kormány

A téli szemeszter előtt számos osztrák minisztérium indított közös akciót az elektronikus szavazás és ügyintézés népszerűsítéséért.

A kampány keretében a szaktárcák arra akarják rávenni a főiskolai és egyetemi hallgatókat, hogy fogadják bizalommal az új, több funkciós elektronikus személyi igazolványokat. A minisztériumok érvei szerint az E-Card nem csak a jövő évi felsőoktatási hallgatói önkormányzati választásokon, hanem számos más területen is jól használható, ilyen például az online adóbevallás, a korábbinál egyszerűbb bankszámlanyitás vagy a hivatali ügyintézés. A programban az osztrák kancellári hivatal, a tudományos és a pénzügyminisztérium, valamint a Szociális Biztosítók Szövetsége vesz részt és összesen 10 000 kártyaolvasó-készüléket helyeznek el a felsőoktatási intézményekben. Az eszközök segítségével a diákok aktiváltathatják az új E-Cardjaik kiegészítő funkcióit. Az azonosítók első éles tesztje a 2009-es felsőoktatási hallgatói önkormányzati választás lesz.

A probléma csak az, hogy a diákszervezetek egyáltalán nem osztják Johannes Hahn tudományos miniszter elképzeléseit és többször is tiltakoztak az e-voksolások ellen. Samir Al-Mobayyed, az Osztrák Felsőoktatási Hallgatók Szervezete (ÖH) elnöke ismét megerősítette az álláspontjukat és kiemelte, hogy a válaszuk nem is lehet más addig, amíg a rendszer technikailag ennyire kiforratlan. Ausztriában már tavaly eldőlt, hogy az újfajta igazolványokat online közigazgatási és elektronikus banki szolgáltatások igénybe vételére, személyazonosításra, az e-aukciókon való részvételre, valamint a dokumentumok és az e-mailek titkosítására is lehet használni. A program azonban csúszott. Az ÖH már tavaly október végén tiltakozott az elektronikus voksolás ellen, mondván nem e-voks kísérleti nyulak és a diákok maguk szeretnék eldönteni, hogy miként szavaznak. Az e-szavazást ellenezte Karl Korinek, az Osztrák Alkotmánybíróság elnöke is. Ausztriához hasonlóan Németországban is több funkciósak az új német elektronikus személyi igazolványok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #1
    ők népszerűsíteni akarják az elektronikus ügyintézést... itt aki akar az sem tud elektronikusan ügyintézni.,,