Berta Sándor

Tilos a videomegfigyelés az osztrák iskolákban

Az Osztrák Adatvédelmi Bizottság (DSK) egyik vezetője szerint törvénysértő a térfigyelő kamerák felszerelése a helyi oktatási intézményekben.

Waltraud Kotschy erről az Ö1 Morgenjournal című műsorában nyilatkozott.
A szakember úgy vélte, hogy a jelenlegi iskolai oktatási törvény megfelelő módon szabályozza a tanulók felügyeletének kérdését, ezért semmi szükség sincsen új biztonsági készülékek elhelyezésére. Amennyiben az osztrák iskolák bármelyike ragaszkodik az elképzeléshez, akkor ahhoz előbb jogszabályi felhatalmazás szükséges. Jelenleg ugyanis nincs ilyen törvény. Az osztrák oktatási intézmények azzal indokolták a beruházásokat, hogy csak így tudják megfelelő módon felderíteni és visszaszorítani a rongálásokat és a lopásokat.

"Először is reméljük, hogy ezek egyedi és egyszeri esetek. Másodszor: mindig is voltak az iskolákban fegyelmi esetek. Éppen ezért alapvető annak a két kérdésnek a tisztázása, miszerint engedélyezzük-e a megfigyelést és a teljes körű ellenőrzést, illetve hogy a kamerák valóban jó nevelési eszközt jelentenek-e? Ezekre a kérdésekre a törvényhozóknak kell választ adniuk" - hangsúlyozta a DSK munkatársa.

Waltraud Kotschy ugyanakkor hozzátette, hogy kivételt képeznek az iskolák külső területei, például a kerékpártárolók, amelyeket a tanárok nem tudnak állandóan ellenőrizni. Ezeken a helyeken engedélyezték a térfigyelő kamerák felszerelését. ikolaus Pelinka, az osztrák oktatási miniszter szóvivője közölte, hogy tiszteletben tartják a bizottság döntését. Ausztriában április közepén merült fel az iskolák bekamerázásának ötlete, amit a jogvédők szinte azonnal bíráltak. A DSK-tól eddig egyébként összesen 20 oktatási intézmény kérte, hogy engedélyezze a térfigyelő készülékek elhelyezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!