Berta Sándor

Bankkártyás fizetés - kényelmes, de kockázatos

Egy német szakértő szerint az EC-bankkártyák korántsem annyira biztonságosak, mint ahogy azt a bankok elhitetik ügyfeleikkel. Sebastian Schreiber az ARD Plusminus című műsorának riporterének mutatta meg, hogy mennyire könnyen megszerezhetők a banki adatok.

"Úgy vélem, hogy az egész nagyon egyszerű, csupán képesnek kell lennem egy aláírás meghamisítására és utána ellophatok egy EC-kártyát, elküldethetem a bankkal magamnak a PIN-kódot és az automatáknál felvehetek készpénzt" - nyilatkozta a férfi. Schreiber igazából a pénzintézetek könnyelműségét és hiszékenységét használja ki, az aláírás és a folyószámla-adatok ugyanis nagyon könnyen megszerezhetők.

Elég csak egy szupermarketben való vásárlásra gondolni, ahol napjainkban nagyon sokan már a kártyájukkal fizetnek. A kapott papírt egyszerűen eldobják, pedig pont azok az információk vannak rajta, amik egy bűnöző számára érdekesek lehetnek, többek között a folyószámlaszám. Az aláírás megszerzése szintén nem nehéz és kész is van egy teljesen valódinak látszó hamis személyazonosság. A tesztben Schreiber elfaxolta egy banknak az adatokat és egy EC-kártyát igényelt. A riporter akkor döbbent meg igazán, amikor a posta néhány nappal később kikézbesítette a kért kártyát.

"A valóságban is működött ez a módszer. Egyszerű volt, hatékony és most már készpénz van a kezemben" - szögezte le a szakértő. Amikor a bank munkatársait szembesítették az eljárással, ők először el sem akarták hinni, hogy az egész ennyire egyszerű lenne. Az eset és az információ könnyű megszerezhetősége sokkolta Thilo Weichert adatvédelmi szakembert, aki elmondta, hogy igazából azon döbbent meg, hogy a bankrendszerekbe nincsenek beépítve az ilyen eljárások elleni védelmi mechanizmusok.

Azonban ez még csak a jéghegy csúcsa volt, Schreiber ugyanis megmutatta, hogy hozzáférhet egy ügyfél további adataihoz is, például egy másik banknál vezetett folyószámlájához, az adószámához, amelyekkel később szintén visszaélhet. A legnagyobb probléma: az érintett bankok a fülük botját sem mozgatták, közölték, hogy semmin sem hajlandók változtatni, mert az EC-rendszer így biztonságos. Thilo Weichert viszont azonnali intézkedéseket követelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • coolbboy83 #31
    Ha valakit üldöznek, akkor a személyi adatai alapján keresik meg, hogy használta-e esetleg a kártyáját, és hól... a rendörség mobil cella infót is használ, ami kijátszható persze.

    Ez nem Sci-Fi, hogy beírnak 4 számot a szar zöld karaktereket kijelző csipogó laptop meg kitalálja a többit..... és 10 másodperc alatt átmegy a pénz innen oda....
    Buták vagytok....innen is látszik
  • coolbboy83 #30
    PIN-t kivéve persze.
  • coolbboy83 #29
    Akkor játsszuk azt, hogy megadod a mail címed, és elküldöm neked az egyik bankkártyám adatait.

    Lássuk tudni fogod ki vagyok, merre lakom stb. kapsz rá 1 hetet.

    Nos???
  • halgatyó #28
    Csak azt akartam kihozni: az, hogy valakik kapnak egy bizonylatot, amin nem szerpel hogy ők agy boltban mit vásároltak, az NEM JELENTI AZT? hogy az az infó nincs meg!
  • halgatyó #27
    Ha jól látom, többen is kétségüket fejezik ki az információk láthatóságát illetően,
    csupán azért, mert azon a bizonylaton, amit ők kapnak, az infó nincs rajta.
    Csakhogy ez nem jelenti azt, hogyaz az infó nincs meg, valahol eltárolva!
    Erős hiszékenység kell ahhoz az elképzeléshez, hogy ma, amikor annyi pénzt és erőfeszítést (paralamenti képvislők "meggyőzése" törvényjavaslat előkészítők és benyújtók folyamatos fenntartása és fizetése, stb) szóval amikor annyi erőfeszítést tesznek mindenféle magán információk megszerzéséhez, akkor pont ezt a lényeges, és INGYEN AZ ÖLÜKBE HULLÓ infót nem szereznék meg?????

    Na neee!

    Egyébként a hatóságok gyanúsan sokat tudnak az állampolgárról. Ennek egyik észrvehető megnyilvánulása BIZONYOS (és persze CSAK BIZONYOS!!!) törvényellenes cselekedetek esetén történő FELFOGHATATLANUL REJTÉLYES lebukások! Gondoljon csak bele mindenki.

    Csak egyetlen példa a közelmúltból: honnan tudták, hogy az a szerencsétlen dzsúdós gyerek tüzijátékkal szeret szórakozni? Miért pont az ő autóját kutatták át?
    Vagy: az álarcos fickó, aki nemrég Tolna megyében kiszállította az autójából azt az arab maffiózót (már az is gyanús, hogy ki védte a fickót a bíróságon) és lelőtte. Állítólag álarcban.
    Akkor honnnan a f***ból tudták olyan gyorsan elfogni?? Itt valami hibádzik!
    (Amikor az én lakásomba törtek be akkor bezzeg nem lettek meg a tettesek! És sok SZÁZEZER(!!!) hasonló esetben sem. Embereket (csakis becsületes kisembereket) lehet büntetlenül megverni, megalázni, megölni, kirabolni, úgy hogy soha sem kerül elő a tettes.

    De ha egy gyalázatos gazembernek egyszer valaki véletlenül kellően "megköszöni" a tevékenységét, akkor rögtön elkapják. Vajon hogyan????
    (Megjegyzem, hogy olyen mértékben nő a jogos elkeseredés az emberekben, hogy a büntetés lassan nem jelent visszatartó erőt. Őszintén remélem, hogy ennek a világnak a kiagyalói egyszer máglyán fogják végezni. Bármilyen áldozat árán is)
  • balage187 #26
    Nem ertem a cikket. PIN-kodot/uj kartyat miert kuldene ki a bank barmilyen cimre? Csak oda kuldi ki, ahova regisztralva van a kartya/szamla nem? Lakcim valtozas eseten meg be kene menni a bankba es ott intezni az ugyet (miutan szemelyivel igazoltad magad).

    Szerintem ennek igy kell lennie, es igy biztonsagos is. Az, hogy a bank csak ugy kikuld uj kartyat, PIN-kodot egy random cimre az elegge hulyesegnek hangzik szamomra.
  • arty #25
    kis utánajárás vs. azonnal megvan
    ha 100000 ember adatait kell "feldolgozni", melyikkel lehet gyakorlatban foglalkozni? 100000x kicsit utánajárni ... vagy ... ? ;)
  • cateran #24
    Csak néhány logikai bukfenc:
    hétfő, 8:00, bérutalás X cégtől - hogy is fogod ezt látni? Ha hivatalos szerv vagy akkor gyanítsuk nem kell még ez se, hogy tudják hol dolgozom...
    hétfő, 18:30, vásárlás CBA-ban Y címen - honnan tudod,hogy rendszeresen vásárolok ott?( lehet csak beugrottam -haveromhoz menet- venni 1 üveg bort..ez túl kevés info konklúziokhoz)
    kedd, 9:00, kártyafeltöltés Z számra - nehéz kideríteni vkinek a telefonszámát....főleg hivatalos szervként
    kedd, 18:45, vásárlás CBA-ban Y címen - már nyomosabb info,hogy rendszeresen itt vásárolok,de még mindig nem 100%...
    szerda, 8:30, hiteltörlesztés átutalás - ki az a hülye aki kártyáról törleszt és nem számláról?
    szerda, 17:45, zárvásárlás Ö összegért L lakatüzletben - ???? infotartalma 0

    Igazából semmilyen olyan info nem derül ki,amit kis utánjárással ne lehetne kideríteni...akár magánszemélyként is..


  • maestro85 #23
    Teljesen egyet értek. Azok, akik az ilyesfajta gondolatok miatt az embert összeesküvés elmélet hívőknek titulálnak minket, azok pont a kényelmes életük miatt nem gondolnak ilyenekre. (vagy annyit keresnek vagy eléggé sok médiát olvasnak, néznek hogy agymosottak lettek - észre sem veszik, de nem saját gondolataik vannak, hanem mások gondolatatit adják vissza a sajátjukként- ) Csak le kellene ülni pár órára kicsit kipucolni a fejünket mindenféle külső véleményformáló szenytől, és gondolkodni. Emlékezni arra, hogy milyen és mennyi mocskos dolgot művel a politika, amit mind nyílvánosan tesz. Ezek is sokszor szánalmasak és mégis annyira kényelmesek lettünk, hogy nem teszünk ellene semmit, csak nézzük, és sóhajtozunk, hogy majd valaki vagy valami tesz ellene valamit, reménykedünk hogy jobb lesz... És ez mind az ami nyílvánosan működik. A politika mögött pedig még nagyobb hatalom, a pénz van, különböző gadagok az érdekeltségi körük révén mozgatják a világot, hogy nekik jó legyen. (ami nekünk nem jó, hanem rossz) Akkor azok milyen mocskos dolgok lehetnek? Lehetne erről sokat írni, de aki nem nyitott erre, az úgy sem fog rajta elgondolkodni. Mi sem azt mondjuk másoknak, hogy higgyen ebben, hanem csak kicsit gondolja át... JFK, 9/11 Ezek amik a köztudatban is benne vannak. És akkor mennyi lehet még a felszín alatt?
  • Turdus #22
    Méghozzá nem is akárki mondta. Kár, hogy a mai Államok elfelejtette, miben hittek az alapítói.