Berta Sándor

Szövetségi e-mail rendszer lehet Németországban

Az európai uniós országban a szakemberek egy újabb meglepő elképzeléssel rukkoltak elő: a szövetségi e-mail szolgáltatással. A cél az, hogy a jövőben minden német állampolgár a jelenleginél biztonságosabban és egyszerűbben kommunikálhasson, illetve küldhessen adatokat és dokumentumokat a hivataloknak, a bankoknak és az online boltoknak.

A szolgáltatás neve De-Mail lenne és annyi már biztos, hogy Angela Merkel német kancellár fogja hivatalosan is elindítani az idén november közepén darmstadtban rendezendő harmadik IT-csúcstalálkozón. A közigazgatási hivatalokat és ügyfélszolgálatokat kötelezik arra, hogy az elektronikus úton érkező beadványokat ugyanolyan sürgősséggel kezeljék, mint a hagyományos papírdokumentumokat. A tervek szerint a jövőben akár a hivatalos okiratok is megkaphatók lesznek e-mailek csatolt fájljaiként. Hosszú távon pedig a postai kézbesítés végleg eltűnik a hivatali levelezésből.

A De-Mailnek köszönhetően minden német állampolgár létrehozhatja a saját e-mail címét. A csatlakozásnál minden megadott adatot megvizsgálnak és csak akkor adnak zöld utat az új címnek, ha minden rendben találtak. A De-Mail esetében az e-mail cím a következőképpen nézne ki: [email protected]. A szolgáltatáshoz mindenki önként csatlakozhat. A tagok még egy elektronikus széfet is kapnak, amelyben legfontosabb dokumentumaikat titkosítva tárolhatják.

A bankok azonnal jelezték: támogatják a programot, mivel így egyrészt spórolhatnak, másrészt a szerződéseket és egyéb iratokat garantáltan kézhez kapja a címzett. A feketeleves azonban csak ezután következett. Kiderült, hogy pont az ismét adatlopási botrányba keveredett Deutsche Telekom a programot támogató cégek egyike. Tény, hogy a T-Systems rendelkezik a Német Szövetségi Információstechnikai Hivatal (BSI) minősítésével, de az emberek érthetően már közel sem bíznak annyira a konszernben és leányvállalataiban.

Ezenkívül Damian Schmidt, a Strato vezetője bejelentette, hogy alighanem kiszállnak a projektből, mivel tisztázatlan, hogy pontosan kiknek és milyen mértékben kellene finanszírozniuk azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Próbáltál pl. időpontot foglalni az okmányirodában rajta keresztül? És akkorra kaptál is utána a helyszínen ügyintézőt? :P.

    Még szerencs, hogy minden német állampolgárnak a neve egyedi :).
  • redfish #3
    Kedves Vorpal!
    Évek óta működik Mo-on az ÜGYFÉLKAPU : az okmányirodában regisztráltathatsz magadnak email-címet (itt ellenőrzik az adataidat) és ezután ügyeket intézhetsz a neten keresztül. Minden információt megtalálhatsz a www.magyarorszag.hu oldalon => Ügyfélkapu
    Éppen 2 hete tiltattam le az adataim kiadását, ezután a Lakcímnyilvántartó nem adhatja el millióféle cégnek a nevem+lakcímem, amiket reklámkampányokhoz használnak fel.
    Amúgy a cikkben elég fontos részlet, hogy a németek is rájöttek : jelenleg ők sem tudnának a célnak megfelelő megbízható szolgáltatót találni!
    Szóval, egyelőre sokkal biztonságosabb személyesen intézni a fontosabb és bizalmasabb ügyeinket (szerződések, bankszámla-megbízások, okmányaink, stb.), mint a neten és email-ben.
  • GiNKaSS #2
    Az én email címem meg ez lenne [email protected]
  • Vorpal #1
    Jó 5let - évek óta működhetne itt is lett volna - csak a logikus dolgok pl. nálunk nem megvalósíthatók.

    Nekünk marad az amit olyan jól tudunk csinálni - közbeszerzések pofára.

    Talán a magyaroknak is exportálnunk kéne amit a legjobban tudnak - a korrupciót.