Gyurkity Péter

Gyors kölcsönök az interneten - a válság tünetei

Egy dél-afrikai cég újonnan elindult portálján az állampolgárok egymás számára biztosíthatnak hiteleket, az általuk megszabott kamatszinttel. Az alkotók szerint ez jobb megoldásnak bizonyulhat a pénzügyi válság miatt.

Az AngelMoola a múlt héten indította útjára az új portált, amely szerintük elsőrangú eszköz lehet mind a hitelezők, mind pedig a tőkeinjekcióra szoruló internetezők számára. Az oldalon egymásra találhat a két tábor, mivel pedig a feltételekről egymás között egyeztetnek a felek, a pénzügyi intézmények és egyéb közvetítők megkerülhetővé válnak - ez nagyon is kedvező fejleménynek számít a most zajló pénzügyi válság miatt.

Az oldal a következőképpen működik: a hitelre szoruló látogatók bejegyzik igényüket, megszabva, hogy mekkora kamatot hajlandók kifizetni a későbbi törlesztések során. Ezen kérelmek között maguk a hitelezők válogatnak, a válaszként beérkező ajánlatokat pedig a rendszer "mossa egybe", hogy az eredeti bejegyzés minden feltételét kielégítse. Ily módon akár több hitelezőtől is kölcsönözhetünk egyszerre, a kamatok szintje pedig nem haladhatja meg az általunk megszabott felső határt. Ezzel a hagyományos banki metódust is megkerülhetik, ami az üzemeltetők szerint kedvező reakciót vált majd ki az óvatos felhasználókból.

"A hitelezők szempontjából jelen pillanatban az értéktőzsde nagyon is képlékeny talajnak számít, így sokan vágynak egy biztonságosabb, megbízhatóbb platformra, amiben megforgathatják pénzüket. Ezért lehet jó ötlet számukra egy ilyen rendszer" - magyarázta Brian Dalton, a cég vezérigazgatója. Oldaluk az első online kölcsönző egész Afrikában, az első három évben pedig működésüket szeretnék kiterjeszteni Botswanára, Mozambikra és Zimbabwére is.

Az első héten több mint 5500 látogatót regisztráltak az oldalon, reményeik szerint pedig (amerikai és japán mintára) hamarosan beindul a nagyüzem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • globint #22
    Nem tudom, tényleg működik-e a portál. Megpróbáltam beregisztrálni, mert van egy kis befektetni való pénzem. Nem fogadta a regisztrációmat. Lehetséges, hogy csak banki ügynökök lehetnek rajta?
  • rigidus #21
    > Mindenki kiveszi a pénzét a bankból...

    Az elmeletileg es gyakorlatilag is lehetetlen. A bankoknak nincsen tartaleka, annak csupan a latszatat keltik. (na persze errol mely a hallgatas mindehol) Pont ez robbantotta ki az egesz valsagot: megingott a bizalom egy-ket bank fele az USA-ban, az emberek pedig megrohamoztak oket, hogy kivegyek a penzuket. Csak hat nm volt mit! Ez pedig tovabb fokozta a panikot es exponencialisan megnott a szama a penzuket kivenni akaroknak - amibe nehany top10 bank is becsodolt. (ugye mekkora hatalom van a kezunkben ha valamit egyutt csinalunk? )

    Amikor mar javaban allt a bal, futottak a bankarok gyorsan a mediakhoz, hogy programozzak at a rabszolgaallomanyt: "Jujj mekkora baj lesz am ha kiveszitek a penzeteket! Meg kulonben is, ez a ti muvetek!". Ez ugye mindig bejon, eleg a bajert az embereket okolni aztan lehajtjak azok a szepen a fejuket majd megint megragadjak a galya evezojet. Azon pedig mar a kutya se gondolkodik el, hogy ez annak a piramisjateknak az eredmenye ami a penzugyi vilagban zajlik es mely a hallgatas rola.

    Egyebkent meg minden lufit csak addig lehet fujni amig el nem durran.
  • narumon #20
    Az ötlet jó csak magyaro jogszabályok és törvények szerint kivitelezhetetlen.
  • neoG #19
    Hát, akkor sok autógyár beszívta ezt a füstöt, mert sorra mondják le a megrendeléseket a beszállítóknak, és csökkentik a termeléseket
  • Gerygrey #18
    betiltani a személyi kölcsönök reklámozását. A bankok pofátlanságának határt kell szabni.

    Tíccsukbe az emberi hülyeséget! :)

    Hülyének lenni állampolgári jog. Ha odaszarok az út szélére és valaki ezért fizet, akkor nem én vagyok pofátlan, hanem feltártam egy korábban ismeretlen piaci igényt és kiszolgálom a fogyasztókat. Ha rendszeresen vásárolják a "termékemet" akkor meg még jól is csinálom. Persze, akinek van esze az nem vesz szart, nem tölt le emeltdíjas SMS-sel háttérképet és nem vesz fel Provident kölcsönt.

    Ha meg az adós úgy dönt, hogy ő bizony nem fizet, akkor lehet évekig pereskedni?

    Ezt jó lenne tudni, mert ha van valamiféle garancia, én szívesen adok akciós mindössze 400%-os THM-mel bárkinek bármennyi hitelt. Ha 10-ből 5 nem fizeti vissza, még akkor is duplájára növeltem a hitelre kifizetett pénzt.
  • xAlterego #17
    Csak az a baj, hogy a piacon a hisztéria önmagában is válságot tud okozni. Mindenki kiveszi a pénzét a bankból, eladják a részvényeket, és bumm, kész is a válság.
  • bmw #16
    Amugy ez az egesz valsag csak hiszteria szerintem, nagyobb a fustje.....
  • qwas #15
    úgy őszintén mit gondoltok egy olyan országról és polgárairól ahol az olyanok akik 200% feletti THM-mel dolgoznak törvényesen meg tudnak maradni?
  • uniu #14
    azert mert hatra van meg az a panik is, hogy a penzem nincs jo helyen a bankban, tonkremegy es nem tudja visszaadni. Ha elindulna egy ilyen tomeges tokekivetel az mar jocskan odavagna. Igy is sokan veszik ki a lovet es vesznek ingatlant belole.
  • uniu #13
    szo nincs a cikkben arrol, hogy a bankok adnak a hitelt.