Gyurkity Péter

Windows 7: gyorsabb SSD és egyetlen matrica

A WinHEC-konferencián további részletek derültek ki a Microsoft új operációs rendszeréről, amelyet sokan Vista 2-ként is emlegetnek. A külső eszközök kezelése kibővül, az SSD-meghajtók esetében pedig gyorsulást várhatunk.

A Windows Hardware Engineering Conference alatt a szoftvercég illetékesei a Windows 7 további részleteit ismertették, ennek révén pedig néhány érdekességre is fény derült. További interjúk hangoztak el a rendezvényen, ezekből pedig szintén fontos információkra tehetünk szert a marketinget és a kompatibilis termékek jelölését illetően. Lássuk a medvét!

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Elsőként a hardveres eszközök kezelését ismertették, mégpedig részletesen, amelynek révén immár tisztább képet kapunk a Device Stage néven jelzett interfészről. Ez gyakorlatilag az adott hardver (komponens, külső illesztő, mobil eszköz) központja lesz, amelyben az adott termékkel kapcsolatos minden létező feladatot elvégezhetjük. Az eszköz ikonjára kattintva elénk tárul az elérhető műveletek, opciók teljes listája, aki pedig a kézikönyvre kíváncsi, az közvetlen hivatkozások révén könnyen elérheti azt az interneten - ez nyilván a gyártó partnerek és a külső fejlesztők együttműködését követeli meg, számukra azonban könnyebb átállást ígér cserébe a Microsoft, mivel a közvetlen elődnél is alkalmazott alapok ezúttal nem változnak.

Ami az SSD-meghajtók kezelését illeti, itt jelentős gyorsulást ígérnek, mind a fájlműveletek, mind pedig a hibernálás, valamint az ezen állapotból történő ébredés esetén. A résztvevők elmondták, hogy az SSD alkalmazása esetén észrevehető volt a különbség, mégpedig nemcsak a hagyományos merevlemezekkel, hanem a Vista-SSD párossal történő összehasonlítás esetén is. Az operációs rendszer a meghajtó puszta felismerése mellett kiaknázza az azokban rejlő előnyöket, a SATA-2 interfész nyújtotta sebességre építve. Az elkövetkező hetekben ezzel kapcsolatban további részleteket árulnak majd el.

A Register ezalatt arról számolt be, hogy a Vista esetében jelenleg alkalmazott négy különböző matricát egyetlen utód váltja majd fel. Nyilván külön változat készül az eltérő szegmensben használt eszközökhöz, ám a matrica lényege (és annak jelentése) minden esetben megegyezik majd - a Vista Capable matricák miatt beperelt cég nyilván ezzel szeretné jóvátenni korábbi baklövését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlueX #47
    Nem olyan rossz a Vista, bár nekem szebben fut a Windows 7,érezhetően gyorsabb....
  • vajon kiki #46
    zárjuk rövidre a dolgot: a júzert nem érdekli a microsoft szemszöge sem a fejlesztés sem a rizsa, lesz*rja vastagon a programozók nyomorát, egy érdekli mikor egy üres gépet lát, hogy legyen rajta jó oprencer , ezt pedig kétféleképp éri el a gyakorlatban , vagy xp-t tesz fel, mert :

    - a szomszédnak is az van, a szomszéd is ezt ajánlja, a haver is azt ajánlja és a rendszergazda is azt ajánlja,
    -a cégnél mindenki azt használ ezért ő sem használhat mást

    vagy feltesz inkább egy linuxot és sz*rik bele a microsoft összes nyomorába jó ízesen.
  • bvalek2 #45
    Nézzük a dolgot a Microsoft szemszögéből:

    A Vista gyengeségei alapvetően a fejlesztési modellből adódnak, a katedrális modellben a programozók számának növelésével hatványozottan nő a koordinációs személyzet. A Microsoft-nál a régi elveknek megfelelően megpróbálnak mindent belegyömöszölni a termékbe, hogy minél nagyobb piacot fedhessenek le, csak nem tudják kezelni. Az a funkcionalitás amit megálmodtak, iszonyatos tudásmennyiséget igényel, és olyan szintű fejlesztési koordinációt, ami hatványozottan növekvő adminisztrációt igényel.

    Ha a Vistával+MSOffice-szal ekvivalens szoftvert 7-8 cég/alapítvány hozza létre (Kernel+GNUtools+Xorg+Ablakkezelő+Disztrib+Firefox+OpenOffice), akkor az összes fejlesztési költségük nagyjából ugyanannyi mint a Vistának, a járulékos költségeik viszont elenyészőek. A szoftverfejlesztés természete nem szereti a monopóliumokat, ez egy klasszikus önszabályozó rendszer. A Microsoft a hatalmas bevételeinek túlnyomó többségét az óriási vízfejének a fenntartására vesztegeti el, ha a céget két részre osztanák, a két utód együtt sokkal kevesebb befektetésből érne el ugyanakkor együttes nyereséget.

    Mit tehet Ballmer István ebben a helyzetben? Ott spórol ahol csak tud, ki kell gazdálkodni a prémiumot. Az egyes behatárolható fejlesztéseken nem lehet spórolni, mert a dolog vagy működik, vagy nem, félmegoldás nincs (max nem tesztelik olyan sokáig). A koordináción, rendszertervezésen spórolnak, ami nem is lenne ekkora feladat, ha nem vállalták volna túl magukat.

    Ha engem kérdeznének, egy azonnali profiltisztítást javasolnék, mint a Nokia esetében annak idején. Az irodai alkalmazásokat ki kell szervezni egy vállalatba, amiben a Microsoft többségi tulajdonos maradna, a veszteséges üzletágakat szanálni, és a két utódcégben újra kell szervezni a menedzsmentet, a döntéshozási szintek számát közel a felére kell csökkenteni, különben a cég nem fogja túlélni a következő világszintű technológiai váltást.
  • vajon kiki #44
    valamire biztos jó a pista : így van ! arra tuti jó hogy megfigyelje a használót .
  • tacsaby #43
    Igazából a Vista kapcsán sokaknak a picipuha üzletpolitikája, vagy marketingje az ami kivágja a biztosítékot, és emiatt eleve előitéletekkel fogadják az új fejlesztéseket. Elég dühítő az, hogy a 7 évvel ezelőtt megjelent nagy rakás kakából (merthogy az xp sem volt több annak idején) mára végre sikerült össze toldozni-foldozni egy stabilnak mondható használható rendszert, és ez előbb-utóbb megy a levesbe, és most minden kezdődik elölről. Én már próbáltam nem egyszer, nem kétszer a pistát, de valahogy nem sikerül megemésztenem. Az egy dolog, hogy működik úgy-ahogy egy jó gépen, végül is a feladatát ellátja, de tényleg mi a szarnak kell egy ilyen rendszernek alapból 10-15 giga? A kedvenc linux disztróm, amely helyből biztonságosabb mindenféle vírusvédelem nélkül kb 3 gigát eszik meg úgy, hogy teljeskörű rendszerkörnyezetet kapok irodaprogramokkal, játékokkal, 3d desktop-pal! Nos ez nem fikázás akar lenni, valamire biztos jó a pista, sokat dolgozhattak rajta, hogy ekkora lett, csak hát ez elgondolkoztató...
  • vajon kiki #42
    pontosan. nem én vagyok elfogult, hanem a windows és ezen belül is a viszta sztárolók , én vettem a fáradságot és annak ellenére hogy előitéleteim vannak máig az összes microsoft termékkel kapcsolatban, tanulmányoztam őket , megismertem őket, és bátran állítom, hogy egy olyan ember aki ma ül először a gép elé sokkal szivesebben ajánlok neki egy akármilyen linux disztrót mint bármilyen windowst...
    Palinko nagyon szépen fejezted ki magad hogy a beépített programok "elég gyengék" és a pidgin mellett még ott a gaim meg vagy egy tucat multilogin IM program Linuxra, amik közül a legkarcsúbb is vagy 10 olyan zártkódú rendszerbe tud becsatlakozni mint az MSN -Bullshit troyan- messenger

    De az élet majd' minden területén még a professzionálisabb szoftverekből is sok alternatíva van Linuxra, és a legnépszerűbb alkalmazásokat megcsinálják Linuxra is. Még a Microsoft is fejleszt Linuxra : lásd a SilverLight Linuxos verzióját a MoonLight-ot ...

    az pedig hogy ki mit kezd először tanulni openoffice-t vagy Microsoft Office-t .. mindenképpen az openoffice-t ajánlom... nem beszélve arról hogy aki ma elkezd linuxot tanulni az egy szép napon azon kapja rajta magát hogy linux fejlesztő lett belőle, a nyílt forráskódnak nem lehet ellenfele egy zárt forráskódú rendszer, különösen akkor nem ha az említett dolgokkal (beépített trójai stb.) visszaélnek a programozók és ezzel alapjaiban vesztik el a bizalmukat .
  • Palinko #41
    "de egy windows feltelepítése után, tényleg csak egy két programot kéne telepíteni!"

    persze hozzá tartozik, hogy kinek hogy, mert szerintem legtöbb felhasználónak igen csak nagy programkészlete van amiket szokott használni mert a beépített programok háát, elég gyengék az alternatívákhoz képest.
    még egy CD ubuntuban sincs minden program benne szerintem pedig ott azért más szintű programokkal találkozhatsz pl a "paintet" gimp nek hívják amit ha összehasonlítunk nem kérdéses a gimp előnye, és az open office irodai csomag is beépített, sőt egy igen jó cd író is be van építve ami képfájlok kiírására is alkalmas a windowsos beépített író úgy tudom nem tud képfájlokat kiírni, aztán azonnali üzenetküldő is beépített a pidgin...
  • vajon kiki #40
    shaq pont azért írtam hogy mi a lóf*sznak KÖVETEL 15 GIGÁT, ha egyszer "csak" 8-10-et foglal le ? a másik pedig hogy mindek foglal-le 8-10-et is , amikor van az egész ráférne maximum 2-3 gigára , mert nehogy azt mond hogy olyan hűde sok minden van benne ! és egyáltalán , minek van benne? ezt is írtam: minek tuszkolják tele minden sz*rral, miért nem inkább a lényeg , a DRIVEREK vannak inkább benne?

    a trójais dolgot nem fogom szájbarágósabban elmagyarázni, ha valami piros és lufinak néz ki , az egy piros lufi és itt pontosan erről van szó, semmiféle bíróság nincsen, profin van kiépítve harmadik, nóném fél programja aktíválja az előaktivált trójait, amit előaktívált állapotban NEM LEHET rájuk bizonyítani.

    Gabesz84: csak egy dologra válaszolnék , mert a többit még arra sem tartom méltónak: egy átlagos linuxban 5-6 féleképp döntheted el hogy melyik/milyen remote control programmal óhajtod távolról BIZTONSÁGOSAN vezérelni az otthoni gépedet, SSH-n, RDP-n , VNC-n, vagy anyámkínja féle távvezérlővel.
  • Gabesz84 #39
    - amit írtál abban 1 azaz egy darab észérv nincs. Mielőtt észérveket akarsz, te is azokat írj.

    - NTFS-ből ugyanazt a verziót használja mint az XP, csak más alapján azonosítja a partíciót a boot loader. Ez az azonosíta, a partício ID-ja MINDEN partíció törléskor, és újra létrahozáskor megváltozik. Ezért a régi ghost-ok nem tudják működőképesre visszarakni a Vistát, de ghost után bebootolsz az eredeti Vista CD-ről, és nyomsz egy Javítást, az automatikusan kijavitja ezt.

    - Legjobb tudomásom szerint nincs benne beépített másolásvédelem, én már másoltam vele copy protected dvd-t, és ment.

    - a szóvicceid elég fosok, az angolnyelv meg ilyen, ha rövidítésket találsz ki valaminek, de gondoloom te sem szeretnél 200 karakteres fájl és mappaneveket...

    - milyen kémrendszert akarsz te kiirtani????

    - remote registry elárulom hogy defaultbol nem elérhető, mert 1 darab usernek sincs hozzá joga, és a céges távoli management kezelésének könnyítéséhez van (ilyen ugye a FOS linuxodban nincs)

    - UAC tényleg könnyen kijátszható, de ahhoz elkell a felhasználói hülyeség is, de egy mezei usernek, akinek nincs rendszergazda joga annak nem ugrál fel az UAC, mert ugyse tudna jogosultsági szintet emelni...
  • shaq #38
    15 giga:) annyit követel! friss telepítéskor, 8-10 gigát foglal! és ebben nagyon nagyon sok program van már, az egy dolog hogy te alternatívákat használsz esetleg! de egy windows feltelepítése után, tényleg csak egy két programot kéne telepíteni! a rendszervisszaállítással nemtudom mi a baj, egyáltalán nem gagyi, de ha pl az nem tetszik, próbáld ki a complete pc backupot, tizenakárhány gigát kiírt nekem egy dvd-re, 7-8 perc alatt visszatette a rendszert ugy ahogy akkor volt!

    a winfs-t énis sajnálom, hogy nem lett beépítve!

    Ez a "trójais" dolog, már eléggé lejárt lemez.. olvasd el a felhasználói szerződést, aztán ha vmi mást is csinál a géped, akkor nézz utána hogy miaz, pereld be a microsoftot;)

    a driverek.. bocs, de drivert írni a hardvergyártók dolga! sajnos eleinte tényleg sok driver kompatibilitási probléma volt! egyébként a legtöbb xp-s drivert elfogadta ha vki rányomott, hogy xp kompatibilis módban indítsa a telepítőt!

    "brutális tudású Linux Disztrib-ek amik már-már csillagászati egységekre hagyják le maguk mögött MINDEN TÉREN a winfost , de különösen a visztát"

    ezzel meg kb azt mondod, hogy az xp tudásban is jobb mint a vista, ami már nevetségesen hangzik azért!

    UAC.. kapcsold ki ha idegesít! egyébként nem csak a felhasználószint emelést jelenti, hanem az UAC végzi a file és registry virtualizációt is! Gagyinak nagyon nem nevezném, bár gondolom Te is tudod, hogy működik!
    ja és az UAC naponta egy-kétszer jelenik meg max! és akkor mivan? plusz egy kattintás.. egyébként hogy játszható ki?:)