Gyurkity Péter

Windows 7 előzetes a torrentoldalakon

Röviddel a PDC 2008 konferenciát követően az új operációs rendszer rendezvényen használt előzetese felbukkant a népszerű torrentoldalakon, felhasználók tízezreinek figyelmét keltve fel - elemzők a béta korai jellegére figyelmeztetnek.

A múlt héten mi is részletesen beszámoltunk a Windows 7 első nyilvános szerepléséről, amelyet már hónapok óta vártak az újdonságokra kiéhezett felhasználók és a Vistában többnyire csalódott vállalatok. A Microsoft ezúttal úgy döntött, hogy a bemutató résztvevői között a stabil előzetessel ellátott laptopokat osztanak ki, ezzel is demonstrálva a fejlesztés megfelelő ütemű előrehaladását. Az M3 verzió jól szerepelt a rendezvény alatt, a legtöbben egyetértettek abban, hogy az operációs rendszer gyorsabbnak, stabilabbnak és kényelmesebbnek tűnik a Vistához képest - mások hozzátették, hogy a Windows 7 pontosan ez, vagyis egy tökéletesített Vista.

Az már nem jelent nagy meglepetést, hogy mindössze napokkal az ismertetőt követően felbukkantak az első példányok a népszerű torrentportálokon. A Pirate Bay és a Mininova oldalán felhasználók ezrei osztják meg, még többen töltik le éppen a bemutatón is szerepelt előzetes verziót (32 és 64 bites változatban), amely azonban nem a legfrissebb, tekintettel arra, hogy a szoftvercég inkább a stabilabb példányt vitte magával a rendezvényre. A 32 bites telepítő mérete 2,72 GB, a 64 bites változat pedig 3,36 GB-ot nyom ISO-fájlként. A beszámolók szerint a legtöbb ismertetett újítás megtalálható a szoftverben, ám néhány funkció (így a Taskbar helyére lépő Superbar) hiányzik a megosztott példányokból, vagy egyszerűen le van tiltva.


A felhasználók egy része hozzászólásaiban jelzi, hogy mindennapos használatra szánja az előzetest, ezzel kapcsolatban azonban többen arra hívják fel a figyelmet, hogy a béta fázis előtti verzió számos hibát tartalmazhat, így semmiképpen nem ajánlott elsődleges operációs rendszernek - arról nem is beszélve, hogy Redmond valószínűleg nem nézi majd tétlenül a fájlcserélő platformokon terjesztett példányok széleskörű használatát. A szoftvercég egyelőre nem lépett az ügyben, a torrentoldalakon továbbra is megtalálhatók a kérdéses fájlok, bár nyilván nem lesz könnyű dolguk a p2p fenegyereke címet kiérdemlő Pirate Bay csapatával, ha esetleg komoly lépésekre készülnek.

Az előzetes tehát (egyelőre) szabadon letölthető, így mindenki kielégítheti kíváncsiságát. Érdemes megjegyezni, hogy a hivatalos bemutatón és Redmondban látogatást tévő elemzők és vállalati vezetők általában elégedettek a szoftverrel, így úgy tűnik, hogy a Microsoft magára talált és sikerült egy egész jónak minősülő operációs rendszerrel előállniuk - ideje volt már.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krajcsovszkig #152
    Nekem nem nagyon jön be ez a superbar...
    Amúgy meg remélem, hogy ezzel nem lesz olyan g.cizés mint a Vista+DX10-zel, mert ideges leszek... És azt is remélem, hogy ha csak egy javított vista, akkor olcsóér át lehet rá frissíteni a Vistát (bár még mindig nem biztos hogy tetszik ez...)
  • Sanyix #151
    Képzeld, tegnap a tdu-ban, egy civil ai kocsi megkerülte a kocsimat, sávot váltva. Ilyen ritka a játékokban. :)

    Na ennek kb pont annyi köze volt a témához, mint a hozzászólásodnak.
    Nem írod még azt is be, hogy a kutyád mekkorát kulázott tegnap? :D
  • Sanyix #150
    Mint írtam, leszarom az eredetiségvizsgálatos problémádat.

    Ezt a hatalmas baromságot, hogy én csak annyit ismerek a vista újdonságaiból, hogy superfetch, meg aero, ezt honnan szedted?

    Van még prioritásos i/o, ami jó dolog, bár más már rég tudta...
    Jobb memóriakezelés mint az xp-é.
    Jobb többszálú támogatás.
    Új driver model.
    dx10
    jobb hálózatkezelés
    stb.

    persze ezektől nem ájulok el, mert nem sok fejlődés, sőt inkább a konkurrencia utáni kapálódzás, ugyanis vagy az ótvar szart javították jobbra, vagy a más rendszerekben rég meglévő funkciókat valósították meg vindózra.

    viszont a hátrányait is ismerem és tapasztaltam:
    értelmetlen, és rossz, semmitmondó hibaüzenetek amiből nem lehet rájönni a hiba okára.
    kernel streaming megszűnése, és a sokkal gagyibb wasapival nevű förmedvénnyel helyettesítve.
    supefetch baromságokat csinál néha (bár ezt ki lehet kapcsolni)

    És képzeld, és se kaptam vírust vele, se xp-vel, pedig 1 éve nem használok már irtót (bár tegnap felraktam egy nod32-t, csak hogy csaba42-nek "balfaszvagyokmertnemtudommegvédeniagépemvírusokspywarekellen" megnézzem, hány állítólagos teljesen elrejtett, hálózati logban nem látható, "mindenkicsaba42-t üldözi" vírus/spyware/trójai van-e a gépemen, hát sajna egy se volt :(
    bár nem nézegetek mindenféle fizetős trójaitanya pornóoldalt, és nem kattintok rá minden ok-ra és letöltésre sem gondolkodás nélkül :) így nekem elég egy jó tűzfal is.

    Na meg más baj se volt vele, a felsorolt hátrányokon kívül. De ez a pár hátrány, pont elég volt, hogy visszatérjek még egy ideig xp-re.
  • Sanyix #149
    "Naná, hogy arra írtam, még véletlenül sem az OOM jelenségre! Milyen illogikátlan is lenne. XD De akkor segítek:
    "Akkor ugyanaz a helyzet, nagyokos." Vagyis OOM! "De pont ennek a kiküszöbölésére találták ki!" Vagyis az OOM ellen! Nehéz értelmezni mádzsár? XD"

    Na szóval a pagefile kifogyására találták ki a pagefile-t. Én úgy tudtam hogy a memória kifogyása ellen, meg mindenki :D Ezek a hozzászólásaid jól illenek majd egy aranyköpéses topikba.

    De leírom neked még egyszer. Ha elfogy a fizikai memória, és nincs page file -> oom, ha elfogy a fizikai memória page file-al együtt -> oom (bár szerinted a pagefile ezt kiküszöböli, bár a többségnek nincs végtelen méretű vinyója).

    Tehát tök mindegy, hogy van 2 giga ramod, és 6gb page, vagy 8 giga ramod page néklül, ugyanúgy oom-ot kapsz ha kifogy. Ezért is írtam, hogy mekkora idiótaság az a "nincs page file akkor hiba van" baromságod.

    "Tényleg ovis szintű vagy. Egyszer sz*r a Vista, máskor sz*r az Asus alaplapod (nem én találtam ki, te írtad ezt, ott van az adatlapodon is a PH-n!). Most te ilyen érdekember vagy? Egyszer ezt írod, másszor azt? Hmmm?"

    Nemtudsz olvasni idióta? :\ Ott írtam a hozzászólás elején, hogy mind2 hibás. És nem a lap hibás, hanem a bios... meg a vista mert a "STOP 0x0000000000000000 motherboard not acpi compatible" hibaüzenet nem mond semmi értelmeset, sőt faszságot ír, mert nem az a gond. Ellenben más rendszer "illegal memory opregion addressed from 0x000000xxxxx to 0x0000xx....", és a hozzá tartozó link, ahol le van írva ez mitől lehet, kicsit többet mond... és az a vicc, hogy ezt a bővebb, és már nem hibás hibaüzenetet az xp írta ki, a vista meg egy értelmetlen, és ráadásul rossz hibaüzenetet tud. GRAT, fasza fejlődés tapasztalható a vistában...

    Ez az a suli amit még sokan szaroznak, mert semmi értelmeset nem tanítanak (bár ez általános a magyar "felsőoktatásban"). BMF :)
  • shaq #148
    Tudod vannak feltételek a windows használatához, amit telepítésnél el kell fogadnod, és amiben le van írva, hogy milyen adatokat szerez a microsoft, hogyan kezeli őket, és mit tehet velük.. gondolom már sokszor végigolvastad!
  • Csaba42 #147
    Erre a hülyeségre már csak legyintek, mivel az Access/Block megkérdezés (vagyis választási lehetőség), illetve az alap Permission Denied szerintem nem ugyanaz, de mindegy. XD Egyébként egy kis idézet egy régebbi hszemből, hogy legyen min agyalnod: "Ezt most nézem csak: "admin jog nélkül" Ez NEM IGAZ, HAZUDSZ! Most töröltem le, majd másoltam vissza, és mindkét esetben kért admin jogot!" Valamint ezt és ezt a képet nézd meg, ezeket nem progival értem el. Kiskópé, ennyit rólad. XD
  • Turdus #146
    Valaki, aki nézegette, elárulná, hogy bekerült-e végre a több asztal a Win7-be? És a cube? Exposé?
  • Turdus #145
    Na jó, most már állj le. A kép, amit beraktál azt mutatja, hogy egy telepített programmal elérted azt, ami rendes rendszereken alapszolgáltatás. Igazán gratulálok. Épp eléggé lejárattad magad, és most sikerült az indító vitát az én oldalamra eldöntened (t.i. telepített vírusirtó programok nélkül érem el ugyanezt).

    Egyes, leülhetsz.
  • Muraton #144
    Én meg már vagy féléve használom és semmi bajom sincsen vele képzeld egy vírust se kaptam be, egyszer se kellet újratennem vagy akár javítgatnom a rendszert.
    JA és azt se felejtsük el ,hogy az egész családom a Vistát használja és jól megvagyunk vele. És Sanyix mekkora a végzettséged mert eddig annyit halottam a tudásodból ,hogy nagyon minimális, előbb tanulj aztán beszélj! Nem értesz meg egy csomó dolgot amit egy borz is felfogna te ugyan azt csinálod mint amikor bejött az Xp ismétlem az emberek válaszát rá. " Nagy a gépigénye. Miért nem egy új 2000 vagy hasonlót adnak ki? Már rég kikelet volna adniuk egy sokkal jobbat." És az a sajnos ,hogy ismerem a fajtádat de nem szeretném.
    ÉS én felvállalom : Szeretem a Vistát az Xp-t és a Windows 7-et is és ha ezért kisebb rendű állampolgár vagyok mert nem megyek az emberek közé és nem kiabálom azt ,hogy a Windows sza,.r és Bill Gates szo.p.jonle akkor legyen.
  • Csaba42 #143
    Javítok: "ütnie" -> "ütni"