Gyurkity Péter

Gyorsabb Windowst akarnak a felhasználók

A Microsoft illetékes alelnökének némi meglepetést szolgáltatott az új Windows 7 blogon megjelent felhasználó kérelmek hada, amely a teljesítményre fókuszált - a többség pusztán gyorsabb operációs rendszert szeretne.

Steven Sinofsky maga írt hosszabb bejegyzést az új blogban, amelyben egyrészt bemutatta az új verzión dolgozó népes csapatot, másrészt pedig röviden kiértékelte az eddig beérkezett kérelmeket, észrevételeket és javaslatokat. Meglepetéssel konstatálta, hogy sokan leegyszerűsítenék az operációs rendszert, főként azért, hogy minél nagyobb sebességet csikarjanak ki belőle, mások az opcionális, vagyis választható összetételben látják a megoldást - az alelnök szerint ezek mind vitaképes javaslatok.

Számos felhasználó szerint a Vistának éppenséggel gyorsabbnak és egyszerűbbnek kellene lennie az XP-hez képest, márpedig ennek pontosan az ellentéte valósult meg. Esélyt látnak azonban arra, hogy a Windows 7 révén megváltozzon a trend, még akkor is, ha ennek ellentmond az azóta megjelent hír az új verzió (elmaradó) újdonságairól. Mivel azonban a hivatalos adatokra egészen októberig várni kell, tovább reménykedhetünk abban, hogy a javaslatok egy részét meghallgatják. Az opcionálisan választható beépülők rendszeréről szőtt álmokat - ismerve a szoftvercéget - nagyon nem lehet komolyan venni, de arra talán van esély, hogy az operációs rendszer indulása és a programok kezelése felgyorsuljon.

Az egyik javaslat szerint számos komponens és alkalmazás betöltését csak akkor lenne szabad megkezdni, amikor a gép üresjárathoz érkezik a boot procedúra után. Mások egy listát látnának szívesen, amelyben kiválaszthatnánk, hogy pontosan mely elemeket szeretnénk rögtön az elején elindítani és mely komponensek rajtját tudjuk elhalasztani a boot befejezését követő időszakra. Sinofsky ígérete szerint megvitatják majd ezen javaslatokat, ám konkrétumokat egyelőre nem közölt.

Néhány felhasználónak szemet szúrt azon lista terjedelme, amelyet az alelnök maga közölt a fejlesztői csapatról. Eszerint ugyanis 23 nagyobb csoport dolgozik az egyes komponenseken, amelyet sokan túlzottnak találnak - így nem lehet hatékony szoftvert írni, hangzik a vélemény. Azt Sinofsky is elismerte, hogy némi optimalizálással, a csapat egyszerűsítésével mérsékelhetnék az operációs rendszer komplexitását, azt azonban szerinte nem igazán lehet meghatározni, hogy pontosan mely elemeket lenne szabad elhagyni - így valószínűleg minden marad a régiben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0rph3u5 #135
    am az a LOL, hogy a Vistát még az MS-nél is fikázzák. nemrég voltam egy microsoft programozói képzésen és állandóan ment a Vista fikázása a tanár részéről. (pl. hálózati update állandóan kifagyott, bluetooth adapter felismerésénél kékhalál, stb.). és nekem meg se kellett szólalnom, ment a fikázás ezerrel.
  • BlackRose #134
    Az is... de már nem csk az, ez kb. olyan mintha azt mondanád, hogy az A380 repülő... de persze a Cessna 182 is az, de az A380 még ennél sokkal több. Tehát a MacOSX UNIX minősítésű mert POSIX kompatibilis, de 90% összetevőinek semmi köze a UNIX filozófiához.
  • opeca #133
    Miért, mit gondolt, mit akarnak a felhasználók? Lassabb oprendszert?

    "azt azonban szerinte nem igazán lehet meghatározni, hogy pontosan mely elemeket lenne szabad elhagyni"

    Tehát már a saját programjukat sem ismerik. Na innentől kaki az egész.

  • turul16 #132
    Mac OSX, Unix
  • sly007 #131
    Animált váltás tudtommal meg lesz oldva. 3D gyorsítókártyát igénybevevő megoldás lesz. Amúgy az MS Office meg Direct X-et használ (tudtommal).
  • Dzson #130
    Igen, ez így van, csak gyorsan akartam egy videót keresni. :)
  • balage187 #129
    En MS Office-t hasznaltam mar evek ota, de most ugy dontottem felrakom az OpenOffice-t megnezem milyen. Alapbol nem hasznalom sokszor az ilyen progikat, szinte csak akkor, ha kuldenek ilyen idiota PowerPoint fajlokat emailbe, meg ilyesmi. Persze ritkabban szoktam tablazatokat csinalni, illetve szoveget szerkeszteni is, erre meg nem kerult sor OpenOffice-ban, meg csak par hete/honapja van fennt.

    De, amit tapasztaltam: viszonylag lassan indul el, pedig a gepem eleg jo. A diavetitos/prezentacios programnak nehany animacioja (amikor valtas van ket dia kozott) rohadt lassu es nem lehet leroviditeni oket, vagy csak ugy, hogyha vagy 5x megnyomom a space-t. Ha a szovegszerkesztojebe beillesztesz egy SWF fajlt, akkor az nem jatsza le magat, Word-ben siman. Illetve meg az, hogy ha jol tudom a tablazatszerkesztoben a fuggvenyek nevei angolok. Ezt nem tudom megerositeni, mert en alapbol angolul tettem fel es engem nem is zavarna, de ugy hallottam a magyar verzioban is angolok, ez pedig szerintem nem jo.

    Persze nyilvan, ha tobbet hasznaltam volna tobbet tudnek mondani rola. Az a velemenyem, hogy az az 1-2 eleg jelentektelen dolog, amit eszrevettem szerintem azert eleg idegesito tud lenni, de ettol fuggetlenul jol hasznalhato. Viszont nem ertem mi bajod az MS Office-al. Persze en nem probaltam vele semmit amit te irtal (pl. "nem megy telepítő nélkül, ha egy fájlt kiszedsz belőle"), csak feltettem es hasznaltam arra viszont tokeletes, arra is valo egyebkent. Semmi bajom nem volt vele, nem is valtottam az Office XP-rol (azota mar 2 uj verzio is kijott ha jol tudom) ujabbra.

    Az meg, hogy 25 fele fajlformatumba tudok menteni nem sokmindenre jo, mert az alapuser ebbol 20-at nem ismer, nem hasznal. Viszont azt hasznosnak talaltam, hogy tud exportalni PDF-be es, hogyha HTML-be mentek, akkor rendes, tiszta kodot ad, nem ugy, mint az MS Office.
  • homeless #128
    Amíg annyit csinálsz, hogy begépelsz 10 oldalt meg pár szót átállítasz félkövérre, addig ugyanannyit tud. De ha esetleg már komolyabb grafikai munkákat is akarsz benne végezni, akkor jócskán alulmarad az openoffice. Nekem csak ezzel van tapasztalatom, de más területeken is jóval kevesebbet tud. Az ok, hogy sok formátumot ismer, de a .doc, .odf, .pdf-en kívül a többinek mi értelme van? Csak azért van benne, hogy elmondhassák a fejlesztők, hogy húúú milyen sok formátumot támogat. A sebességére meg inkább nem is mondok semmit.
  • vajon kiki #127
    Gyorsabb Windowst akarnak a felhasználók

    Na pont ezt mondtam , de senki nem hitt nekem, hogy a Vista egy lassú szar akármilyen bu*ierős hardvert tolsz a segge alá. És főleg, ha nem konfigurálod szarrá, akkor megőrülsz tőle és az UACától meg a sok felugró popup, ballon tipstől meg az egész képernyőt betöltő help és egyéb oldalaktól az első fél órában ! Ha meg már megtanulod konfigurálni akkor ennyi erővel már egy rendes OS-t is megtanulhatnál konfigurálhatni, nevezetesen egy XP-t !
  • vajon kiki #126
    Mörfi bácsi bölcsességei #1 :

    az MS ofiszok mérete évről évre hatványozottan növekszik.