Gyurkity Péter

Októberben jön a Windows 7 előzetese

A korábbi hírekkel ellentétben a Microsoft mégis bemutatja új operációs rendszerét az októberben esedékes PDC2008 konferencián, amit első körben a résztvevők próbálhatnak ki. A Windows Mobile 7 megjelenése biztosan csúszik.

Korábban arról érkeztek hírek, hogy az első előzetes decemberben válik elérhetővé a szélesebb közönség számára, néhány nappal ezelőtt pedig számos képet is megtekinthettünk az M3 verzióból. A menetrend nem változott, ám a szoftvercég mégis betekintést nyújt az októberi konferencia látogatóinak a friss változatba, amit korábban cáfoltak a jól értesült források.

Az idei Professional Developers Conference alatt ugyanis Steven Sinofsky, a  Windows and Windows Live Engineering Group élén álló alelnök tart majd előadást az új verzió által kínált funkciókról és változásokról, ezt követően pedig a jelenlévők közelebbről is szemügyre vehetik és ki is próbálhatják majd az operációs rendszert. Ez valószínűleg nem a szeptember közepén elkészült M3 (Milestone 3) verzió lesz (amely csak a tesztelők szűk csoportja számára elérhető), hanem az azóta frissített változat, amely a fejlesztés jelenlegi állapotát tárja majd a tesztelők elé. Arról nem szól a fáma, hogy a verzió pontosan milyen újdonságokat kínál majd a korai változatokhoz képest, ám mindenképpen jelzésértékű, hogy a Microsoft első alkalommal osztja meg ezeket kívülállókkal.

A Windows 7 fejlesztésének érdekes részleteiről egyébként az MSDN portál erre elkülönített target="new">blogoldalán olvashatunk, itt ugyanis meglehetősen hosszas írásokban ismertetik a változásokat és a fontosabb elképzeléseket. Ezek a változások több funkciót érintenek, ezek között említik a Start menüt, a tálcát, a gyorsindítót, az asztal jobb oldalán húzódó, a Vistában megjelent gadgeteket, és mindez csak a kezelőfelületen belül megjelenő újdonságok listája. Szó esik továbbá a felhasználói visszajelzések kiértékeléséről, a nagyobb felbontások népszerűségéről, valamint a boot felgyorsításáról - a Vista hibáinak kiküszöbölése jegyében ezek a kérdések kiemelt szerepet kapnak (bár a boot terén különösebb panaszra nincs okunk).

A Cnet időközben arról számolt be, hogy a Windows Mobile 7 megjelenése biztosan csúszni fog. Ez azért érinti kellemetlenül a szoftvercéget, mert ők is igyekeznek jobb pozíciót felvenni az Apple készülékeivel szemben, a Google pedig a napokban elkészült saját megoldásával. A debütálásra valószínűleg csak 2009 második felében kerül majd sor, addig azonban kisebb frissítések jelennek meg, így például az Internet Explorer motorját is tartalmazó új mobil böngésző, amely lehetővé teszi a tartalomban gazdag és részletesebb oldalak megjelenítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TH448 #17
    Jó, hát neked ez kell, nekem nem. :) Például ha nem akarom az ő szolgáltatásukat használni, vagy ha írok egy progit, ami "elcsámcsog" a háttérben... És szeretek belelátni az eszközeim lelkivilágába. Jelenleg iPod Touch-ot használok, de az Apple életérzés nem jött be, valószínűleg heteken belül lesz HTC Diamond.
  • TH448 #16
    Már létezik iPhone warez. :D:D
    És működik, touch-om van...
  • Abysmal #15
    (Az iPhone-os dolog csak tipp, mert WinSCP-vel elvileg le lehetne szedni a letöltött dolgot, de nem tudom működne-e)
  • Abysmal #14
    Egy ismerősöm olyasmit olvasott, hogy néhány telefonnal (ő Nokia n95-ről beszélt) lehet torrentezni wifin keresztül. Ezt tényleg lehet, működik is rendesen, meg minden, illetve ehhez mi szükséges egy telefonba wifi-n kívül? Gondolom mivel az iPhonera csak iTunes-szal lehet adatot másolni, emiatt ez kilőve. Ehhez számít, hogy milyen op. rendszer van a telón?
  • Sanyix #13
    Azon tudok őszíntén röhögni, amikor a sznobságról papol egy apple felhasználó :D
  • Ability #12
    #10: Feladatkezelő szerintem is idiótaság egy telefonra. Pont ez a jó az iPhone-ban, hogy itt nem kell ilyenekkel görcsölni, csak működik magától. Gyors, nem lassul, stabil. Amúgy meg miért jó, hogy egy program tud a háttérben futni? Van lehetőség arra, hogy a program rögzítse azt az állapotot, amikor épp kilép belőle valaki. Csomó program és játék így működik, visszatölti belépéskor az utolsó állapotot. Ha viszont vesszük pl. az azonnali üzenetküldőket, akkor arra ott van a Push Notification Service, szerintem ötletesebb, mintha minden program menne a háttérben, sokat spórol ezzel a telefon. Ezzel a két lehetőséggel nagyjából teljesen le van fedve minden igény. Amúgy meg most is vannak olyan programok, amik a háttérben futnak. Beépített iPod lejátszó pl. Nem tudom, hogy az SDK-ban van-e lehetőség ilyen szintű háttérben futtatásra, de gondolom idővel nyitni fognak ezirányban is.

    #11: Nyilván vannak kivételek, bár bevallom, én nem gondoltam erre, de teljesen jogos amit mondasz. Átlagembernek szerintem drága multság, és igazából nincs nagy haszna. Számomra legalábbis.
  • Radi #11
    Sznobság a videótelefonálás? Nos, átlagembernek valószínűleg annak tűnik, de a siketeknek és nagyothallóknak nagy segítség, hiszen így tudnának telefonálni.
  • TH448 #10
    Köszönöm a linket, láttam.
    Erre mondtam, hogy marketing blabla. Persze lehet mondani, hogy igen, mindennek van pozitív meg negatív oldala, de ha én a háttérben akarok futtatni valamit, akkor legyen meg a szabadságom, főleg ha esetleg magamnak dobnék össze egy progit. És főleg ne kelljen kizárólag az ő push szolgáltatásukat használni. Egyébként meg az emberek mentalitása, hogy mutatnak task managert, és felnevetnek... Szánalmas.
  • Ability #9
    Nagyon divatosak mostanában az ilyen képek, elsőre még poén is volt, de amúgy meg elég nagy idiótaság. MMS van, de amúgy sem használja senki. Videórögzítés szintén van. Memóriakártya faszság, 16GB elég mindenre. A videótelefonálás meg ... na ez kilóg a sorból. Ezt a telefont ameriaki piacra szánták, ott még a 3G hálózat is alig van kiépítve, ott senki sem használ ilyet. Én meg amúgy is hülyeségnek és valahol sznobságnak tartom. Nekem nincs rá szükségem. :P

    (Amúgy most nem vitát akartam nyitni, tudom én, hogy ezek poén képek, csak amúgy eléggé mellétrafálnak vele.)
  • Radi #8