Gyurkity Péter

Decemberben jöhet a Windows 7 első bétája

Friss információk szerint a Windows 7 Beta 1 az őszi konferenciák után, még az év vége előtt megérkezhet, egyelőre a tesztelők számára. A Microsoft eközben reklámhadjárattal igyekszik javítani nívóján.

A vállalathoz és a fejlesztéshez közel álló forrásokra hivatkozó blogbejegyzésből megtudhatjuk, hogy a szoftvercég nagy valószínűséggel sem az októberi PDC, sem pedig a novemberben esedékes WinHEC-konferencián nem fog komoly bemutatót tartani az operációs rendszer újdonságaiból. A Windows kliens fejlesztéséért felelős csapat ehelyett a béta decemberi debütálására koncentrál, amelyet némi szünet követ majd, hogy az első kiadásra szánt (RC) verzió 2009 végén bukkanjon fel, közel a végső megjelenéshez.

Azt tudjuk, hogy a belső használatra, valamint a kiválasztott tesztelők szűk csoportjának szánt M1 és M2 változatok már korábban elérhetővé váltak, ezekből néhány oldalon képek is megjelentek. A korai verzió nem sok változást kínál a külcsín terén, ez egyes források szerint a végleges verzióban is így lesz. Jelenleg az M3 készülget, a Beta 1 pedig decemberben jelenhet meg, első körben szintén a tesztelőknek, akik a Connect portálon jelentkezhetnek a feladatra. Azt nem tudni, hogy ez a verzió pontosan milyen területen kínál majd előrelépést, erre remélhetőleg a már említett konferenciákon utalnak majd. Arról szintén nem tudtak információt elárulni a meg nem nevezett források, hogy van-e esély egy béta előtti változatra, a Community Technology Preview (CTP) mintájára.


A nagy kérdés, hogy szűk egy év elegendő lesz-e a végleges verzió bemutatásáig, különösen a Vista kapcsán felmerült számos kritika után. A decemberi béta ugyanis azt jelentené, hogy 2009 végére el kell készülnie az operációs rendszernek, hogy tartani tudják a korábbi tervet és az üzletekben már 2010 elején elérhetővé váljon a szoftver. Egyesek szerint ez túl korai lesz, mások viszont abban bíznak, hogy Redmond tanult a fiaskóból és ezúttal egy összeszedettebb, kevesebb hibával megjelenő fejlesztést mutat majd be.

Az biztos, hogy a cég gőzerővel dolgozik imázsának javításán, hiszen Bill Gates elnököt és  Jerry Seinfeld  színészt fogták be a munkára. A páros a tengerentúlon megjelenő televíziós hirdetések útján igyekszik helyreállítani a Microsoft és a Windows márka korábbi nívóját, miután évekig hagyták, hogy az Apple és mások tréfát űzzenek abból. Az első reklámot az amerikai Big Brother szünetében mutatták be, ebben egy cipőboltban találkozik Bill Gates az utca emberével. A második klip szintén elérhető, a YouTube oldalán pedig mi is megtekinthetjük azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #91
    Hát ha az xp fagy, akkor viszont gondok vannak a gépeddel... egyébként az asus pl egy gyönyörűszép dzsunka szar, főleg alaplapokban.
  • arty #90
    a mindenféle dzsunka taiwani/kiani szarbol (asus, giga, stb) összehányt géped nynilván sosem lesz olyan stabil, mint a noteszed, ez az oprencerről semmit sem mond el :)
  • cateran #89
    Hol erdekel engem kinek a hibaja? A lenyeg hogy nem 100%-os....(csak hibernatebol)
    Ja,a jatekok nem futnak ugyanugy (max neked:)) Vista alatt erezhetoen lassabb:)
    Mondjuk a fagyasok tekinteteben valoban pozitiv a vista..ha el is szall 1-1 progi,nem rant magaval mindent...a kompatibiltassal futtatas szart nem er nekem,3-bol 3 nem mukodik...Nincs gond a sebesseggel? mihez viszonyitva? nekem lassu,ha 5 masodpercet kell varnom 1 szaros opera inditasra...lehet neked az gyors....a prefetchelt progik sem indulnak eppen olyan kurva gyorsan,de bitos en qrtam el vmit..:P (hozza se nyultam btw)
  • fourgee #88
    kiralytigris: "Jobb lenne ha inkább stabilizálnák a Vistát mert elég szerencsétlen és instabil szegénykém."
    Májusban vettem a notebookomat, amin Vista Home Premium van, és még 1x sem fagyott. Az asztali gépemet direkt jó minőségű alkatrészekből raktam össze, hogy ne fagyjon az XP, mégis volt elég sok fagyás (Asus P5B, C2D E6300, 2x1GB 800MHz Kingmax ram, Sapphire Radeon X1900GT, Creative SB Audigy 2ZS).
    A notebookom meg C2D T8100, 2GB ddr2, Geforce 8600GT (ddr3 memóriás), ez egy Dell XPS 1530.

    Friss rendszernél ugyanolyan gyorsnak éreztem mindkettőt, viszont 1-2 hónap elteltével az XP egyre inkább darálta a winchestert. A Vista nem, ugyanolyan "dinamikus", mint újkorában. A játékok ugyanúgy futnak mindkét konfiguráción (Bioshock, Test Drive Unlimited, stb), az asztalin 1280x1024-ben, a notebookon meg 1280x800.

    Mivel a Vista nem fagyott még nálam, az XP meg igen, és az XP 1-2 hónap múlva egyre inkább lassult, kérem magyarázza meg valaki, hogy mit jelent az hogy a Vista instabil, és nem fut normális sebességgel.

    Cateran: "Olyan 2 honapja hasznalok vistat,de elmondhatom alapjaban nincs vele baj....baj akkor van,ha hasznalni is szeretnem es nem csak nezegetni:)"

    A gépemben 1GB rammal kevesebb van mint a tiédben, játszom is rajta és nincs gond a sebességgel. Az hogy a wi-fi-t elfelejti, az 100% a Vista hibája? Nekem még nem volt soha wifi gondom ezen a notebookon.

    Egyik ismerősöm felvilágosított még májusban, hogyha meglesz a gépem, akkor sikítva le fogom szedni a Vista-t, és majd én is XP-t teszek rá, ahogyan ők is. Nos, mivel az asztali jó minőségű alkatrészekből összeállított gépemen XP alatt megismert fagyásokkal itt nem találkoztam, ezért eszembe sem jut hogy leszedjem a jól működő rendszert. Meg nem is akarok olyan hibába esni, mint egy másik ismerősöm, aki szintén visszaváltott XP-re, csak azt felejtette el hogy nincsenek XP-s driverek a notebookjához, és 1 hónapig gyakorlatilag korlátozottan volt kénytelen használni, aztán visszarakatta rá a Vista-t. :))))

    Van otthon egy másik asztali gépem is, egy 1000 éves AthlonXP, 1400-as, 512Mb rammal, arra pl. fel nem tenném a Vista-t, mert azon nincs értelme. Kipróbáltam rajta még annak idején, de rémálom volt, mégsem mondtam azt hogy a Vista szar, mert tudtam hogy a gépem lassú. Ennyi erővel egy 128Mb-os, 133MHz-es Pentiumra is fel lehetne húzni az XP-t, elindítani egy játékot, aztán szidni hogy milyen szar az XP, mert ilyen lassan fut rajta...
  • arty #87
    ugyanmár, egy szimpla irodai környezetben sem elég az 512, de még az 1g mellett is swappelget. nem arrol van szo, h használhatatlan, hanem hogy nem kényelemes.

    csaba42:
    "Na, ezen jót röhögtem, ugyanis sokan használtak/használnak XP-t 512 MB RAM-mal, és már ennyivel tökéletesen elégedettek (voltak)"

    én nem röhögtem ennyire jót, mert otthon évek óta 2g volt, cégnél pedig 512 volt, majd az utolso 1 évben lett 1g és még mindig tetülassu volt az otthonihoz képest. persze, ha vki 128 mega után ül át 512mb elé, annak az is 'repül'

    "Kicsit utána kéne járni a dolgoknak, illetve kipróbálni őket. A rémhíreket terjesztőknek a MS/Windows/Vista ellenes f@szságokat már végleg el kéne felejteni, pláne, hogy az SP1 sokat javított a memóriakezelésen (is)."

    RC óta kóstolgatom a vista x64-et, mivel 4g ramom van, hagyjuk ezt. sp1 óta kevesebb apró hülyeségbe futok bele, de ettől még elég tetü érzés az xphez képest - ebben persze bennevan, h az xp-t sok sok éve tweakelgetem, vistát meg annyira nem és ezért 1-2 dologgal biztos lehet még rajta javitani, csak ez MOST nem vigasztal

    azt hiszem csupán arról van szó, hogy mások az elvárásaink, nekem ezért lassu a vista, másoknak meg ezért 'hipergyors' :)
  • A1274815 #86
    "Csak fölöslegesen lehúznák vele a windows 98 SE nevét. A 98 SE volt a legjobb windows - amíg aktuális volt -, pedig bőven volt mellette más windows verzió is."

    Na ettől az állítástól, kezdve nem vagy vitapartnernek tekinthető számomra, meg szerintem sok más ember számára sem (sőt valószínűleg jónéhány Linuxos ember is osztja ezt a véleményemet) Windowsos témában.
  • hdo #85
    Csak fölöslegesen lehúznák vele a windows 98 SE nevét. A 98 SE volt a legjobb windows - amíg aktuális volt -, pedig bőven volt mellette más windows verzió is. Senkinek nem volt vele semmi baja, és eleve nem olyan szoftverből indult ki amivel bárkinek különösebb baja lett volna. Ilyen alapon elnevezni valamit Vista SE-nek tudva hogy már a Vista is egy eléggé sz@r szoftver volt, tuti bukás lenne, mert mindenképpen azt feltételezi hogy követi az elődjét.
  • chuky123 #84
    Ezt meg nem windows 7 nek kéne hívni hanem windows vista second edition
  • chuky123 #83
    UAC ra veritek magatokat? Fel raksz 1 tüzfal progit az xpre ugyanugy rákérdez minden inditásra. Amugy meg vki nagyon fél az futtasa korlátozott fiokból és garantált hogy semmien károkozó nem fog feltelepülni a gépére. Vistába egyedül a kereső funkció jó.
  • fv #82
    Van itt valaki olyan, aki dolgozik a gépén (úgy értem pénzt keres vele - videó, hang, fotó, grafika, bármi), és mer vistát használni?

    Mert nekem mondjuk kifejezetten tetszik a vista, de amikor még régebben próbáltam, a legtöbb általam használt progi xarul futott rajta. Vagy folyton fagyott, vagy bizonyos részei egyáltalán nem működtek.

    Sony Vegas, Adobe Premier, Photoshop, VirtualDub és még sok-sok egyéb.

    Tapasztalat?