Gyurkity Péter

Érkezőben a Windows Cloud operációs rendszer

Elsősorban a külső, a számítási felhők koncepciójára építő fejlesztőknek szánja új operációs rendszerét a szoftvercég, amely független az asztali kliensek vonalától. Nem minden szoftvert helyeznének új alapokra.

Steve Ballmer a héten Európában tartózkodik, hivatalos menetrendjéből kiderül, hogy több nyugati országban is megfordul, előadásokat tartva saját fejlesztéseikről és elképzeléseikről az egyes konferenciákon. Az Egyesült Királyságban IT-vezetők előtt elhangzott beszédében néhány érdekesség is kiderült az új operációs rendszerről, amely várhatóan nem Windows Cloud néven érkezik majd, és teljesen független lesz az eddigi vonaltól.

Ballmer többek között elárulta, hogy elsősorban azon külső fejlesztők munkáját szeretnék megkönnyíteni a megoldással, akik erősen építenének a számítási felhők mostanában divatba jött koncepciójára. Ebben ugyanis a fő feladatokat a távoli adatközpontok végzik, míg a felhasználó, a vásárló mindössze a böngészőben megjelenített kezelőfelületet látja, saját számítógépe nem sok számítást, feladatot végez el. Ilyen elgondoláson alapul a Google és a Salesforce.com számos fejlesztése (lásd Google Docs), és egyre több cég kacérkodik a gondolattal, hogy beszáll a piacra. A Microsoft a maga részéről eddig a Live szolgáltatások révén érintette a területet, ám a jelek szerint jóval többre készülnek.

A vezérigazgató elmondta, hogy igyekeznek korlátozni magukat a felhők kapcsán, nem fognak minden egyes szoftvert és minden feladatot ilyen alapokra helyezni. Ezzel nyilván arra utalt, hogy például a komplett Office csomag nem helyeződik át a felhőkre, ám készülnek egy olyan egyszerűsített megoldással, amely lehetővé teszi majd a dokumentumok könnyű és gyors szerkesztését a nyilvános helyeken található gépeken. Emellett fejlesztik a SharePoint, az Exchange, valamint a Dynamics Customer Relationship Management új változatát, amely már tartalmazza az új elemeket. A lista nyilván jóval hosszabb ennél, ám Ballmer csak ezen szoftvereket érintette beszédében.

Szerinte egyébként a Google Docs platformot kevesen használják és a legtöbb felhasználó funkciókban gazdagabb megoldásra áhítozik. Ezt nyilván ők szállítanák majd - meglátjuk, milyen sikerrel. Az új operációs rendszer részleteinek ismertetése egy hónapon belül várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #28
    Tessék ezeket a cikkeket elolvasni, abból jobban kiderül, mi is az a cloud computing (bár az überlaza stílus néha kissé idegesítő lesz).
  • bakagaijin #27
    Hmm, SGE? Az pont erre való, számításigényes taszkok szétdobálása clusteren.

    Google DOCS nekem nem jött be, elég buta és idegesítő tud lenni, ha kicsit is komplexebb dolgot akarok csinálni. Részemről [http://thinkfree.com]ThinkFree[/url].
  • pedrohsi #26
    ha meg ottmarad a beírás, akkor a következő 20 komment meg a beírót fikázza - a törlés nyilván egyszerűbb :)
  • Zoleeca #25
    Ezigen...ezek szerint elírás volt és a becsületes megtaláló törölt hozzászólást érdemel. Fasza hely ez az SG.
  • Epikurosz #24
    Semmi értelme, hápersze.

    Emlékszem még a Win' 98-as kékhalálos időszakomra. Elszállt az oprendszer, újra kellett telepíteni. Persze, elszálltak az e-mailek, a webes kedvencek stb. is. Adott esetben a vinyón tárolt adatok is.

    Aztán megjött az eszem: ott egye meg a fene a POP-os és SMTP-s emilezést, nekem web alapú levelezőrendszer kell, amelyiket akár egy netkávézóban is meg tudok nézni.

    Mert nem vagyok helyhez kötve.

    Meg ugye ott vannak a csapatmunkák: 3-an dolgoztok egy anyagon, minden verzióról küldj másolatot a kollégának, stb. Hát nem kényelmesebb ilyen esetben a Gúgli docs?

    Persze, nem mindenkinek kell ez. OK, csak akkor nem kell nyimnyámkodni, lefitymálni mindent.
  • Doktor Kotász #23
    Ez kábé olyan lufi, mint 10 éve az interaktív tévé az infosztrádán.
    Amikor egy újságíró megkérdezte, hogy miről is beszélnek, akkor mindig, és mindegyik cégnek az volt a válasza, MS-től a HP-ig, hogy a multimédia térhódításával konvergáló eszközök integrálódását követően ez a jövő.
    És ha megkérdezték, hogy ezzel meg mit is szeretett volna mondani, akkor elismételték ugyanezt mégegyszer.

    Most a következő semmitmondó dolog a sláger.
    A webkettes. Amikor először hallottam, akkor azt hittem, hogy valami gigabites netelérésünk lesz izibe, azt lófasz...

    Itt csak arról van szó, hogy ilyen közösségi honlapok is vannak már, meg lehet blogolni, meg van a youtube, és ez már egy másik dimenzió. Ja, szerintük.

    A Googlenek meg most az a dilije, hogy ne nálam fusson a szövegszerkesztő, hanem nála, mert a neten majd jól elkommunikálunk szerver, kliens módban.

    Oszt minek?
    Értelme nuku.
    Na de mivel az MS összecsinálta magát, hogy a Google mekkora nagy cég lett, és ilyen hülye ötletekkel áll elő, késztetést érez, hogy lemajmolja.

    Csak ki az a marha, aki azért fizetne havidíjat, hogy szövegszerkesszen?

    Szerintem ez a Google is egy dotkomlufi, ami egy bő évtizede már kipukkant egyszer. A cég bevételei köszönőviszonyban sincsenek azzal az árfolyammal, amit elért. Mondjuk hogyan érhetne egy cég annyit, amennyit 100 év alatt realizál bevételként? Ez a cég is csak abból él, hogy növekszik a részvényeinek az értéke, ami azért nő, mert tavaly is nőtt, és ezért minden hülye megveszi, amiért megint csak nő. És, hogy ez véletlenül se változzon meg, minden évben előkell állnia egy hülye ötlettel. MAPS, Youtube, stb. Persze egyik sem hoz bevételt, de ha elmondják egy sajtótájékoztatón, hogy ez a jövő, meg webkettő, akkor mindenki megnyugszik a nagy fellelkesülésben.
    Most ezt a Docs témát találták ki a braimstormon.

    Na most egy ugyanilyen marhaságra állt rá az MS, aminek az értelme annyi, hogy elmondhassa, hogy visszatud vágni a Googlenek, mert az jót tesz a részvényárfolyamnak. Mellékesen viszont semmi értelme.
    Na de az nem számít...
  • Lost Lont #22
    Szerintem a rendes Office-ok teljesen rendben vannak. Én úgy tíz éve használom őket, azóta Google meg M$ Felhők meg Doxok nincsenek a gépemen, átlagos otthoni felhasználásra teljesen jók. Mi bajod van velük? :)
  • Lost Lont #21
    Unix és Windoze alapú rendszerekhez is van évekkel ezelőtt kiforrt subversion. Az pontosan az ilyen nagy cégek számára jó, ahol sokan dolgoznak egy prodzsekten.
  • lomha #20
    Addig nincs is baj, amíg nem kényszerítenek, hogy használd a felhőt a privát adataid tárolására. De mi lesz, ha egyszer már csak olyan gépet lehet kapni a boltban, amit a felhőre dugva kell aktiválni? Ehhez csak a szándék hiányzik, csak egy "csipkártyát" kellene beintegrálni a processzorba. Ma is lehet olyan mikrokontrollert kapni, aminek az adatbusza is titkosított.

  • Gerygrey #19
    Szerintem a Google Docs teljesen rendben van. Én úgy egy éve használom, azóta Office nincs is a gépemen, átlagos otthoni felhasználásra teljesen jó. Mi bajotok vele? :)