Berta Sándor

Google Chrome - elmaradt a gyors siker

A Google fel akarta kavarni a böngészők piacát - ez sikerült neki, azonban az már most látszik, hogy a várt roham elmaradt.

A Net Applications piackutató cég rendszeres napi és havi kimutatást készít a böngészők, például a Firefox, az Internet Explorer, az Opera, a Safari és az elmúlt hónap után a Chrome részesedéséről. A most nyilvánosságra hozott adatok érdekesek, ugyanis valóban bekövetkezett a változás, de nem úgy, ahogy arra a szakemberek számítottak.

Az Internet Explorer és a Firefox piaci részesedése egyaránt csökkent az elmúlt hetekben, azonban a folyamat nyertese - meglepetésre - nem a Chrome, hanem a Safari. Vannak állandónak nevezhető folyamatok, ilyen például, hogy mióta megjelent a Firefox, az IE piaci részesedése folyamatosan csökken. Ugyan még mindig az IE-t használják világszerte a legtöbben, de a változás nagyon is jól nyomon követhető. Érdekesek a számok abból a szempontból is, hogy a cégeknél inkább az IE-t részesítik előnyben. Amikor eljön a szombat, rohamosan nőni kezd a Firefoxot használók száma és aránya.

Ezen az összképen szeptember 2-i megjelenése óta sem tudott változtatni a Chrome. Az első órákban a program piaci részesedése meghaladta az egy százalékot, nagy volt az érdeklődés az új jövevény iránt. A hónap végére ugyanakkor a kezdeti lelkesedés leapadt és jelenleg a Google alkalmazását csupán a felhasználók 0,78 százaléka használja rendszeresen. A legnépszerűbb továbbra is az Internet Explorer 71,52 százalékos mutatóval, míg a második Firefox mögött (19,46 százalékos piaci részesedés) a Safari található 6,65 százalékos értékével. csak ezután következik a Chrome, az Opera és a Netscape.

Tény, hogy a programnak még csak bétaverziója érhető el és abban is biztosak lehetünk, hogy a Google ezen a területen szintén előre tör. A Chrome mindenesetre felhívta magára az emberek figyelmét és ez kezdetnek bőven elég volt. Az új alkalmazása szeptember első napjaiban készült el és a felhasználók többsége, illetve az Opera kedvezően, mások, például a Német Szövetségi Információstechnikai Hivatal (BSI) viszont már nem ennyire szívélyesen fogadták.

Azóta megjelentek a Chrome első tesztverziói és első alternatív kiadása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #36
    Szeptemben 1.-én még én sem gondoltam, hogy lesz olyan böngésző, amire szívesen lecserélem az Operát, ha pár számomra szükséges feature megoldható lesz benne.

    Más ami egy átlagusernek megfelel és más a poweruserek igénye.
    A Chrome meg hozott pár igen fontos újítást, amivel méltán nevezhető a jövő böngészőjének. Nem fikázom én a Firefoxot, de tény, hogy a XUL programnyelvvel és Gecko motorral maximum csak az utolsót préselik ki belőle, hogy valamelyest felvegye a versenyt a Chrome-mal.

    Továbbá engem nem érdekel, hogy 0,4 vagy 0,6 sec alatt tölti be a JavaScriptet a tracemonkey, ha hosszú használat után ugyanúgy belassul a böngésző, a kiterjesztések miatt instabillá válik, lassul, akadnak egymással és az indulási idő 1-2 másodperctől tovább tart.

    Szóval van akinek elég sok böngésző van már a piacon és van aki értékeli az újításokat.

    Sok embernek a VLC is kielégíti az igényeit. Szerintem meg a KMPlayer az egyetlen valamire való lejátszó, amit sajnos csigaléptekben fejlesztenek.

    De ez fordítottan is igaz. Nekem például az MSPaint is kielégíti a rajzolási igényeimet, van akinek PhotoShop CS3 kell hozzá.

    Ezzel csak azt akartam példázni, hogy erősen szubjektív ilyesmit kijelenteni, hogy "túl sok már így is a nagyon jó, mindent tudó ... a piacon"
  • vajon kiki #35
    Biztos jó ez a Chrome , de sajna egy kicsit megkéstek vele... túl sok már így is a nagyon jó, mindent tudó böngésző a piacon.. az embereknek nincs szüksége még egyre, leginkább csak egyre volna szükség, ami viszont tényleg nagyon jó !
  • finaltrekker #34
    Ezért nem is használom böngészésre, csak tesztelésre.
  • waterman #33
    SRware Iron tulajdonképpen egy gúgli króm, csak a németek kiszedtek belőle nagyjából mindent, aminek eljár a szája a gúgli felé. nincs azonosítás, nincs hibajelentés ha szétfagy, nincs auto-update..
    #32 - milyen az az egyre gusztustalanabbul csicsázott ff? van előre nyíl, meg hátra, pár ikon, és slussz. használok 4 kiterjesztést és nekem jó. és van aki rühelli, hogy keres a látogatott címek közt, van akinek meg nagyon tetszik. nekem speciel nagyon tetszik, mert akkor is megtalálok egy régebbi oldalt, ha csak arra emlékszek mit írt ki a tab tetejére. nem muszáj használni, van egy rakat másik böngésző.
  • finaltrekker #32
    Azt is hozzá tenném, hogy az ff-et csak egyre többen használják, nem pedig egyre népszerűbb. Ezt bizonyítja az, hogy a friss ff verziókat csak elenyésző réteg használja, míg sokan régebbi változatokat. Erre az a magyarázat, hogy pl. egy munkahelyen vagy iskolában az ff központilag van telepítve mse helyett és csak a rendszergazda frissítheti, a userek pedig kényszerből használják az egyre gusztustalanabbul kicsicsázott tüzes rókát.
  • finaltrekker #31
    Baromság! A portálrendszerek több mint 90%-ka rosszúl ismeri fel a Google Chrome-ot,Safari v525.13-ként azonosítja. Ez a magyarázat arra, hogy a Chrome látszólag alul teljesített, míg a Safari minden ok nélkül népszerű lett, pont a Chrome megjelenésének idején. Ezt szerintem minden webmester vagy bárki, aki csak hobbi szinten programoz webes felületen tudja. Na most ha ilyen nagy hiba van a ebben statisztikában, akkor szerintem az egészet le lehet húzni a klotyón.

    Mellesleg, aki nem hiszi járjon utána vagy mondja, hogy hazudok és éljen tudatlanságban.
  • NEXUS6 #30
    "Egyébként akinek nem indul el, vagy lefagy azok nézzenek szét a gépükön, vírusirtás, registry takarítás, újratelepítés...stb"

    Ezt teljes mértékig aláírom. A hétvégén én is kaptam egy jó kis koktélt malware "alkalmazásokból", hogy csak pislogtam. Volt ott minden, a Chrome pedig úgy fagyott, hogy még a rendszert is vitte magával.
    Hát azt hittem az életben nem fog többet felállni és jöhet a gyalu. De aztán egész jól helyreráztam.;)

    Amúgy cseles volt a kicsike, mert egy mp3 fájl nem indult, hanem kiírta a mediaplayer, hogy tölt hozzzá kodeket, ok. Windóz logót is látom közben, szal egyből okézok mindent. A rendszer meg 1 percen belül fejreáll.
  • TeDDyRuSh #29
    Nálam sincsen semmi gond a Crommal. Sőt nálam is gyorsabb mint az FF. Én is ajánlom mindenkinek!
  • Penge4 #28
    "egy ilyen adatlopó böngésző nekem nem kell"

    Te ugye még mindig barlangban laksz? Ennek már másnap nem volt hírértéke, de 1 hónap után már nagyon ciki, ha valaki ennyire buta tájékozatlan...

    "Egyébként már folyamatban van Mozzilláéknál egy Javascript megoldás tesztelése, amivel 3x gyorsabb sebességet értek el, mint amire az agyondicsért Google Chrome képes :))"

    Hiszem, ha látom. Mozilláéknál sokminden folyamatban van, a Firefox lassan már a rákot is gyógyítani fogja, csak valahogy én nem veszem észre ezeket a dolgokat, ahogy a Firefox 3-nál sem. A memóriafogyasztás valóban csökkent. A CPU rovására. És a program indulása/működése továbbra is ugyanolyan lassú. A kiterjesztések kezelését is átdolgozták. Valóban. Ezentúl programon belül is tudok keresni. De továbbra is kénytelen vagyok néha az addons.mozilla.org-ra felmenni, mert még mindig vannak olyan kiterjesztések, amik nem kompatibilisek a 3.0-val, ezért nem listázza ki őket, csak ott. És még sorolhatnám reggelig...

    Egyébként akinek nem indul el, vagy lefagy azok nézzenek szét a gépükön, vírusirtás, registry takarítás, újratelepítés...stb. De ez ugyanúgy érvényes azokra is, akiknek a Firefox, Opera, Safari vagy bármi más nem indul el, vagy olyan hibákat produkál, amit másnál nem. Na meg a szoftverkörnyezetre sem árt néha odafigyelni.

    "like ff-3 , ez lehet h csak nalam van"

    Nem. Én egy időben tanítgattam SuperFetch-el a tesztrendszeren (hogy semmi más még véletlenül se kavarjon be), sikerült elérnem olyan 5-6 másodperces melegindítást és 7-8 másodperces hidegindítást. :D

    "olyan oldalaknál hajlamos a fagyásra, ahol flash van"

    Már javítva van a legújabb előzetesben. Az előzetes is elég stabil, az egyetlen ismert hiba, hogy ha több tabon is letöltesz, akkor a letöltési sávot nem tudod bezárni, csak ha Ctrl+B kombinációval megnyitod, majd újra bezárod (vagy ha nálad meg van nyitva, akkor fordítva) a könyvjelző sávot.

    "rosszúl megírt js beolvasásánal bizotsan összeomlik (FF nem)"

    Írnál rá példaoldalt? Komolyan érdekelne.

    "Örülök, hogy vannak itt olyan emberek, akik firefox meg linux kernel forráskódot böngésznek állandóan meg a windowsos fájlokból disassemblerrel visszafordított asm kódot olvasgatják csak hogy leleplezzék a nagy összeesküvést."

    Nálad a pont!

    "Nekem egy olyan bongeszot mondjatok, ami w3c specifikusan jeleniti meg a html js es css kodot."

    CSS3-ban jelenleg az Opera áll a legjobban, az Acid3-at meg már 100%-ra teljesíti a legújabb Chromium, kivéve a "Linktest failed" feliratot, ami nem tudom mit jelent.
  • willcox #27
    Nevetséges az egész felmérés. Ez egy kaliforniai cég, ami ugye az amerikai forgalmat nézi, tehát nem az egész világra érvényes a statisztikájuk. Amúgy én érzek itt is egy kis apple anyagi ösztönzést, mert szerintem nincs ekkora részededése a safarinak. Ha az ember szeretné mélyrehatóbban átnézni a statisztikát, és szűrni a lehetséges szempontok alapján, akkor szembesül a nyerészkedő cég mentalitásával: fizess paraszt, ha már le akarsz buktatni, hogy mekkorát hazudtunk.