Berta Sándor

SRWare Iron, a Chrome-alternatíva

A Google Chrome a bemutatkozása óta eltelt két hétben komoly vitát váltott ki. Egy új szoftver a vitatott funkciók kihagyását kínálja a felhasználóknak.

Az elmúlt két hétben a Chrome az egyik legnépszerűbb böngészővé vált az Internet Explorer és a Firefox mögött. Azonban az internetezők két táborra szakadtak. Az egyik oldalon a konszern új böngészőjét és különösen annak gyorsaságát dicsérők találhatók, a másikon azok, akik az alkalmazás megjelenésében a Google növekvő befolyásának egy újabb példáját és veszélyforrást látnak. A legtöbb kritikát a Chrome az adatvédelmi hiányosságok (telepítés időpontjának megjegyzése, saját azonosítószám generálása, címek elküldése a központi szervernek stb.) miatt kapta. Ezeket a problémákat a fejlesztők szinte viharos gyorsasággal igyekeztek kijavítani, de közel sem végeztek tökéletes munkát.

Erre a helyzetre kínál megoldást az SRWare cég Iron nevű böngészőjével, amely a Chrome forráskódján alapul és ugyanazok a funkciók megtalálhatók benne, mint a Google szoftverében. Az SRWare Iron ugyanazt a sebességet és megjelenést ígéri, de úgy, hogy közben a felhasználók teljesen biztonságban érezhetik adataikat.

"A Chrome nyílt forráskódját használtuk fel az Iron készítésekor, de a kész programból minden adatvédelmi szempontból aggályosnak ítélt funkciót eltávolítottunk. A végeredmény az Iron lett, amely külső megjelenésében hasonlít az elődjére, csak nincs benne kliens-ID, Timestamp, Suggest- és ErrorPages-lekérdezés, az URL- és RLZ-követő, valamint a frissítőmodul. Ugyan léteznek más freeware alkalmazások, azonban ezek közül sokat a felhasználók csak nehezen tudnak ellenőrizni, egyes funkciókat pedig nem lehet kikapcsolni. Így ez csak hamis biztonságérzetet kelt" - közölte Stefan Ries, az SRWare munkatársa.

A szoftvernek van még egy előnye: a legfrissebb 525.19-es verziójú WebKitet használja. A Chrome által alkalmazott WebKit ugyanis sebezhetővé teszi a böngészőt a külső támadásokkal szemben. Az SRWare Iron 10 megabájtos telepítőfájlja már letölthető. A böngésző egyelőre csak Windows operációs rendszerek alatt futtatható. Szintén letölthető az Iron forráskódja is.

A Google alkalmazása szeptember első napjaiban készült el és a felhasználók többsége, illetve az Opera kedvezően, mások, például a Német Szövetségi Információstechnikai Hivatal (BSI) viszont már nem ennyire szívélyesen fogadták. Azóta megjelentek a Chrome első tesztverziói is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #9
    Mennyi válasz érkezett. több mint fél év után azért megoldottam.
  • Airbus A380 #8
    Nem rossz, de a beépített szűrőre hogy lenet kivétel listát tenni ?
  • nesto #7
    heló. mesterjelszót hol lehet beállítani a programba? köszi
  • Narxis #6
  • WiZe #5
    Kell a francnak ilyen nyomi klónverzió. Rendes google chrome jöjjön ki, remélem a google még oprendszert is fog csinálni, hogy végre használható ellenfele legyen microsoftnak.
  • lamer the true #4
    Jól hangzik. Tetszett a króm de beparáztam tőle lásd régebbi cikkek. Ezt az iron-t szívesen kipróbálom majd, de most már óvatosabb vagyok :) Megvárom az első észrevételeket róla. Remélem az sg tájékoztat majd a fejéleményekről
  • Penge4 #3
    A hype már akkor végetért, amikor volt az az EULA-s hülyeség. Észre is lehetett venni, mert az elején a Safari nyomában volt 3%-os részesedéssel, aztán pár nap alatt rohamosan lecsökkent, most (pedig már igencsak eltelt azóta 21 nap) stagnál olyan 1,5-1,7% körül. Legalábbis itt.

    Tisztelt cikkíró!

    Már a Google Chrome is egy ideje az 525.19-es WebKit-et használja.
    Egész pontosan a szeptember 6.-án kiadott 0.2.149.29-es verzióban már az 525.13-as volt (ami javította is a szóban forgó 3 ismert sebezhetőséget), majd a szeptember 17.-én kiadott 0.2.149.30-es frissítés már az 525.19-es WebKit-et tartalmazta, ahogy a 0.2.152.1-es előzetes is.
    Szóval ez maximum akkor lett volna "további előnye", ha szeptember 6.-a előtt hozzák ki.

    "egyes funkciókat pedig nem lehet kikapcsolni."

    Például? KliensID, Timestamp kikapcsolható a beállításokban egy pipálással.

    ErrorPages-lekérdezés (pontosabban malware védelem, ami azt szolgálja, hogy Pistike ne kapjon vírust a warezoldalakon és az egyszerű felhasználó ne adja ki például a banki adatait csaló oldalakon. Vagy ez alatt most pontosan mit kell érteni? A beépített keresőt, ami ha hibás domaint írsz be, akkor egy plusz enter megnyomására rákeres a Google-val?

    Suggest, URL- és RLZ-követő szintén az adatok névtelen gyűjtésének kikapcsolásával, de akár azzal is, ha az alapértelmezett kereső helyett létrehozol akár egy másik Google keresőt és kihagyod a keresőstringből ezeket, majd azt teszed alapértelmezetté.

    "frissítőmodul" -> Valószínűleg erre nem is lesz szükség, mivel egyrészt rákeresve az "SRWare Iron"-ra az SG.hu az első találat, amiből sejthető, hogy a tengerentúlra még nem jutott el az információ, meg amúgy a belinkelt félig német, félig angol oldal is komoly szakértelmet sejtet.
    Egyébként ez is kikapcsolható msconfig-ban.
  • psishock #2
    Ha csak ennyit kínál, akkor inkább maradok a Chromium esti verzióknál. Számomra a legfontosabb, hogy a lehető legsebesebben fejlesztett/bugmentesített verzió legyen a kezem alatt. Az Operát nálam sikeresen lenyomta a sebessége és mostmár a kezelhetősége/stabilitása miatt is.
    A sebezhetőséget a "nem legfrissebb" webkit miatt már rég kijavították máskülönben.
  • aDannyBoy #1
    kicsit komoly csúsztatás a 1,5-2%-ra legnépszerűbbet írni, akkor is ha a 4. helyen áll a listában a chrome az ie8, ff és safari után...

    még techsiteokon is 4-6%, ami ráadásul a release után dobott egy peaket, és azóta folyamatosan csökken.

    persze fasza a chrome, de egy stabil 10% elérése előtt nem aggatnám rá a népszerű jelzőt