Berta Sándor

Zac - böngésző autista gyerekeknek

Egy új program megkönnyítheti az autista gyermekek online életét, mivel áttekintést nyújt számukra a virtuális világban. A Zac Browser úgy néz ki, mint egy akvárium, célja pedig, hogy kiválassza a fiatalok számára legfontosabb tartalmakat.

John LeSieur a szoftverkereskedelemben dolgozott és arra lett figyelmes, hogy hat éves unokáját, Zackaryt egy idő után egyáltalán nem érdekelte a számítógép. A fiú autista és annyira összezavarták az elérhető funkciók, hogy az egeret frusztráltan a sarokba dobta. A szakember megpróbált olyan autisták számára készült programokat keresni, amelyek segítségével könnyebben megismerhetik az online világot. Csalódottan vette tudomásul, hogy nincsenek ilyen alkalmazások, így úgy döntött, hogy saját maga fejleszt ki egy böngészőt. Az alkalmazást az unokája neve után elnevezte Zac Browsernek.

A böngésző egyelőre csak Windows operációs rendszerek alatt használható és érdekes kezelőfelülete van: úgy néz ki, mint egy akvárium. A szoftver kiszűri az autisták számára nem megfelelő, az őket könnyen összezavaró tartalmakat és csak azokat az oldalakat tölti be, amelyeket ők is tudnak értelmezni, használni. A program egyúttal számos billentyűt és gombot is kikapcsol, mivel azokat az autisták általában nem tudják használni. Az elérhető funkciók az átlagosnál nagyobb, színes gombokkal választhatók ki. Nincsenek ugyanakkor reklámok, az egész környezet egyszerű és nyugalmat árasztó.


"Megpróbáljuk a különösen agresszív vagy bonyolultabb honlapokat eleve kiszűrni" - nyilatkozta LeSieur. Az autizmus leginkább az érintettek kommunikációs képességeit befolyásolja. Zackary sem beszél túl sokat, de az édesanyja, Emmanuelle Villeneuve elmondta, hogy fia önállóan indítja el a böngészőt, szeret zenét hallgatni és kirakós játék-feladványokat megoldani. A fiú a televízió előtt mindig agresszíven viselkedik, a számítógép előtt viszont nyugodt és felszabadult.

John LeSieur anélkül fejlesztette ki a szoftvert, hogy előtte számítástechnikai és autizmus-szakértőkkel egyeztetett volna. A munka során kizárólag az unokája igényeit és visszajelzéseit vette figyelembe. Közlése szerint a böngészőt folyamatosan továbbfejlesztik, figyelembe veszik majd az autista gyermekek és a szüleik észrevételeit. Ez meglehetősen nehéz lesz, mivel a szakemberek szerint minden ilyen betegségben szenvedő gyermek másként reagál. Ami tehát az egyikük számára bevált, azt a másik zavarónak találja.

James Ball autizmus-szakértő ugyanakkor kijelentette, hogy az internetnek nem kellene feltétlenül akadályt jelentenie a szellemi fogyatékos gyerekek számára. Sok felhasználó látogatja például a Webkinz oldalt, ahol lehetőségük nyílik virtuális állatok gondozására. Mások chatelnek vagy azonnali üzenetküldő programokat használnak, mivel könnyebb számukra így kommunikálni, mint beszéddel. Érdekesség, hogy korábban két brit autizmus-szakértő is úgy vélte, hogy a számítógép ideális környezet az ebben a betegségben szenvedő emberek számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • passatgt #3
    vic mackey gyerekének jó lesz
  • zyppy #2
    nagyon állat:DD
  • kvp #1
    Nem tudom hogy kinek tunt fel, de ez az autista bongeszo pont ugy nez ki es mukodik, mint a macos-x felulete, csak az ikonok masok...