Berta Sándor

Opera: a Chrome segíthet megnyitni a böngészőpiacot

A norvég fejlesztőcsapat üdvözölte az új piaci szereplő megjelenését, amelynek szerintük komoly hosszú távú hatásai lehetnek.

"A Google Chrome segíthet megnyitni a böngészőpiacot. Amennyiben ezáltal nőni fog az emberekben az igény az alternatív megoldások iránt, akkor ez egy pozitív folyamatnak mondható" - emelte ki interjújában Thomas Ford, az Opera szóvivője. A sajtós szakember úgy vélte, hogy az új piaci szereplő elsősorban a Microsoft Internet Explorerének pozícióit és dominanciáját fogja veszélyeztetni. Emellett Ford szerint komoly figyelmeztető jel, hogy az új programot azonnal kritikák érték a biztonsági és az adatvédelmi hiányosságok miatt. Ez azonban annak tudható be, hogy a Google-nek még meg kell találnia a helyét az új területen.

"A Google lépésének, miszerint egy saját böngészővel jelentkezett, mindenképpen volt értelme. Mindenesetre a Chrome egyes funkciói igen csak emlékeztetnek az Opera 9.5 néhány funkciójára. Ettől függetlenül az új program kíváncsivá teheti a felhasználókat és arra ösztönözheti őket, hogy más Internet Explorer-alternatívákat is kipróbáljanak" - tette hozzá az Opera szóvivője. Tény, hogy mind a Firefoxot fejlesztő Mozilla Alapítvány, mind az Opera először kissé furán érezhették magukat, hiszen hosszú éveken át voltak a konszern partnerei, s most egyszeriben konkurensekké váltak. Ez azonban úgy tűnik, hidegen hagyta mind a két fejlesztőcsapatot.

Thomas Ford elmondta, hogy fontos a sebesség, de közel sem minden. A Chrome mostani, a V8 JavaScript motor nyújtotta sebességelőnye hamarosan eltűnhet. E tekintetben akár már az Opera közelgő 9.6-os bétaverziója is lépést tarthat majd a Google programjával. Az adatvédelem szintén egy másik fontos terület. Azáltal, hogy valaki böngészőt fejleszt nagyon nagy felelősséget vállal magára. Ezt meg kell tanulniuk és szokniuk a Google munkatársainak is, fejtette ki a szóvivő. Ugyanúgy, ahogy a jövőben a biztonságra is ügyelniük kell majd. A vállalat programozóinak azonban most az a kötelességük, hogy kijavítsák a hiányosságokat.

"A Google a keresőjének köszönhetően a világ egyik leghatékonyabb terjesztési megoldását használhatja ki. De a statisztikákban nincs benne például Oroszország, ahol a mi részesedésünk 20 százalékos. A kérdés az, hogy a felhasználók hosszú távon is a Google-nél maradnak-e" - reagált végül Ford arra a hírre, miszerint a Net Applications adatai alapján a Chrome piaci részesedése már most meghaladja az 1 százalékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nenad #41
    nekem egyszer sem fagyott, de a rolloverekkel alkalomadtán problémája van.
    De még csak béta.. Majd a végső release. A css-t viszont elég jól jeleníti meg,
    ugyhogy ok.
  • Sanyix #40
    sg ezen fagy mint az állat. Tegnap még hibajelentést is akart küldeni a mozillának, mert összeomlott :D
  • Sanyix #39
    A fasztnem. Emléxem, 2005-be olyan firefox mánia volt hogy az hihetetlen. A csapból is a firefox folyt, azt se tudtam mi az, de már elegem volt belőle... aztán kipróbáltam, de jött az opera, és ottragadtam. Utóbbiban volt is valami más, nem csak egy ie klón volt.
  • Sil78 #38
    Ha nincs head, vagy title, akkor nagy valószínűséggel a DOCTYPE deklarációt is kihagyta, és akkor már alapból nem kerül a böngésző szigorú szabványkövetési módba. Quirks módban meg minden böngésző igyekszik a félig rosszul megírt weblapokat is valahogyan megjeleníteni.

    Ilyen "FF-re optimalizált" feliratokat azért gyakrabban látni olyan oldalaknál, ahol tényleg van értelme, pl mert valami olyat használ, amit az IE nem tud rendesen megjeleníteni (pl CSS 2.1 egy része, vagy urambocsá' némi CSS 3... de IE6-nál ilyenek voltak pl az átlátszó png képek is).
  • Mardel #37
    Igen, főleg, hogy nem egy olyan lúzer oldalt láttam már, ahol ki van írva, hogy ffre optimalizált és inkább azt használd. Csak nem értem, hogyan lehet rá optimalizálni, mikor az egyik srác bemásolta múltkor ide az egyik Hello world szintű oldalát, és itt mondogatta, hogy mennyire jó, mert firefoxban megjelenik az oldal ieben meg sehol semmi.
    Közben kihagyta a head vagy a title részt és olyan tárhelyre rakta fel, ami betenne oda egy javascriptet, de ha nincs akkor nemtudja betenni. Tehát, hogy lehet olyanra optimalizálni valamit, ami a félig meddig rosszúl megírt weblapot is megjeleníti?
  • Sil78 #36
    Te beszéltél csordaszellemről. Van csorda is, minden böngészőnél van, aki pusztán azért használja, mert a haverok szerint az a "cool". De nem ez a többség, és egy bizonyos életkor (szvsz olyan 13-14 év) felett azért már gáz, ha valaki csak divatból használ egy böngészőt, és nem aszerint választ közülük (miután kipróbálta és megismerte valamennyire), hogy az mit tud, mennyire passzol a böngészési szokásaihoz, az igényeihez.
  • DjDano #35
    A merketing arra elég, hogy megismertessünk egy programot a széles közönséggel, de ahhoz, hogy meg is tartsuk őket, olyat kellet felmutatni amiért érdemes Explorerről váltani...

    Bizony az Operának az a legnagyobb baja, hogy az emberek 90%-a még csak nem is hallott róla... Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy 10x többen is használnák ha nem így lenne.
  • DjDano #34
    Jól van okos vagy leülhetsz...

    Egyébként az Operánál is adva van a marketing lehetősége... De te is nagyon jól tudod, hogy a FF nem a médiafelhajtásnak köszönheti a sikerét, hanem annak amit magában hordoz!
  • aglaca #33
    Azért azon érdemes elgondolkodni, hogy amint eltűnnek az offline programok vége lesz az ingyenes (vagy akár a lopott) szoftvereknek, mert minden egyes login-ért kőkeményen fizetni kell majd! Ne feledjül a googli sem egy jótékonysági intézet, és persze-persze a bevétel a reklámból jön, de azért az előfizetési összeg is jól fog nekik jönni.
    Amúgy pedig ha jól emlékszem ezzel az szép új online világgal, ahol minden a szervereken történik és a user-nél csak egy kliens van MS Billi hozakodott elő csak már jó régen, de úgy látszik a google fogja megvalósítani.
  • Narxis #32
    Jaaaaaaaaaaj de demagóg. Én is úgy kezdtem anno Firefoxot használni, hogy ajánlotta haverom, azért mert olyan hülye voltam a számítástechnikához, hogy azt se tudtam mi az a böngésző. "Vót internyet ekszpórer" aztán jó van. Persze már akkor hiányzott egy csomó olyan dolog ami Firefoxban volt. Konkrétan a 6-os IE-ről és az 1.x vagy 2-es Fox-ról beszélek. Aztán használtam Firefoxot, mondom ez baromi jó, egy csomó mindent meg tudok vele csinálni amit IE-ben a mai napig nem(pl. kitörölni honlap címeket úgy, hogy némelyek megmaradjanak a legördülő url bar-ban). Ha szar lett volna akkor megmondom haveromnak, hogy nem kell. Aki úgy használ egy böngészőt, hogy az nem tetszik neki, "nem esik kézre" csak azért használja mert haver ajánlotta az egy nagyon-nagyon elhanyagolható %. A Firefox marketingje lehet agresszív de még össze se hasonlítható az MS lépésével terjesztési módszerével. Az Operanal meg sajnálják a pénzt 1-2 marketinges emberkére, meg is van az eredménye. Egy jó böngésző 1-2% használtsággal...