Berta Sándor

Google Chrome: a BSI nem ajánlja

Alig telt el néhány nap megjelenése óta, máris komoly bírálatokkal kell szembenézniük a Google Chrome fejlesztőinek. A kormányhivatalok ritkán szoktak állást foglalni ilyen kérdésekben, azonban most mégis ez történt.

A Német Szövetségi Információstechnikai Hivatal (BSI) illetékesei egyenesen arra kérték a felhasználókat, hogy ne próbálják ki és hosszú távon se használják az új programot. "A böngészőt nem szabadna senkinek sem használnia. Túlzottan problémás, hogy a Google egy termékének a tesztváltozatát teszi elérhetővé és próbálja meg elterjeszteni világszerte az online világban betöltött pozíciói segítségével. A Chrome ugyan kényelmesen használható, de jelenleg még kritikus állapotban van. Nem csak azért, mert még nem elég kiforrott, hanem a Google adatgyűjtési mániája sem vett rá túl jó fényt."

"Fontos, hogy mindenki, aki letöltötte és feltelepítette a böngészőt, nagyon figyelmesen olvassa el a használati feltételeket. Abban ugyanis világosan benne van, hogy a Google minden olyan adathoz hozzáfér, amit valaki beír a címsorba. Erre azért van szükség, hogy a konszern már az első betűk megadásakor kilistázhassa a szóba jöhető oldalakat. Biztonságtechnikai okokból elgondolkoztató, hogy a Google ennyit információt gyűjt össze" - jelentette ki Matthias Gärtner, a BSI szóvivője.


Egy a böngészőt bemutató képregényt kifigurázó rajzocska

Daniel Bachfeld biztonsági szakértő osztotta a hivatal álláspontját, amikor közölte, hogy mindenkit óva int attól, hogy a szoftvert tesztelésen kívül más célokra is alkalmazza. A szakember azt ajánlotta a felhasználóknak, hogy vagy erősen korlátozzák le a Google programjainak használatát vagy módosítsák a beállításokat. "Az az adatmennyiség, amely jelenleg már a cég birtokában van félelmet keltő, és minden bizonnyal fel fogja kelteni a hatóságok figyelmét is" - tette hozzá Bachfeld.

Az internetóriás németországi szóvivője kijelentette: a Google-nál bevett gyakorlat az új termékek beta formátumú bemutatása, mert a cég így rugalmasabban tudja kiküszöbölni a vírusokat, és egyszerűbben kaphat visszacsatolást a felhasználóktól. Leszögezte, hogy a Chrome "biztonságos, stabil és nagyon gyors" produktum, és ez igaz a beta verzióra is. A szóvivő nehezményezte, hogy a német illetékesek nem keresték meg a Google-t, mielőtt a sajtóban hangot adtak az aggodalmuknak.

A cégek adatgyűjtése...
(Összesen 1623 szavazat)
  • számomra nem fontos szempont
    7 % (113 szavazat)
  • a Google tényleg túl sok mindent tárol
    31 % (499 szavazat)
  • a Microsoft veszélyesebb
    16 % (258 szavazat)
  • úgyse tudok védekezni
    8 % (126 szavazat)
  • mindenki gyűjt mindent
    38 % (616 szavazat)
A keresőcég új böngészője szeptember 4 óta elérhető és eddig sokan váltottak át rá. Kérdés azonban, hogy a figyelmeztetéseket mennyire veszik komolyan a felhasználók. Mindenesetre azzal mindenki tisztában van, hogy egy program első változata még tartalmazhat hibákat. Inkább az lesz a döntő, hogy ezeket a Google milyen gyorsan képes kijavítani. Az tény, hogy a Google már számtalan esetben bebizonyította: a piac többi szereplőjének illik komolyan vennie, s ez most sincs másként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • psishock #52
    "tökéletes nincs, ideális sincs."
    Milyen értelemben? Nekem ha 1 browser pl kielégíti minden igényemet akkor símán tökéletesnek/ideálisnak nevezem. Már most szinte az Opera és a FF is annak mondható lenne mivel nem sok kívánnivalót hagynak maguk után (IE nagyon messze jár attól aminek kellene lennie). A Chrome még inkább rákapcsolt a sebességre, a stabilitásra (pl a több process-es fülekkel) és magára a sebes megjelenítésre, ha sikerül még csak az elvárt fontos funkciókat idővel hozzáépíteni, teljesen meg leszek elégedve vele.
  • Sil78 #51
    Fullscreenben? Olyan is van benne? Én hiába nyomogattam neki az F11-et...

    Egyébként mi az, amiben többet nyújt, mint a FF? Mert ez nem tűnt fel.
  • smokedoc #50
    milyen portál motor van az sg-n, baker saját magamnak is válaszolhatok. egoportál? :)))
    a lenti válasz psishocké--
  • smokedoc #49
    tökéletes nincs, ideális sincs.
    Ha monopolra jut egy piacon, esetleg egyeduralkodó, akkor romlani fog a minősége, mert nincs verseny, nincs motíváció.
    ideológiából egy kapitalista cég meg nem motívált.
    ezért kell a verseny.
    Jó is, hogy beállt a chrome, mert majd jön még. a googleOS, meg a GOOglePC, és a GoogleMobil, googlevoippel. és ma sok gugli meg majd örül, a googlivilágának.
  • m3200gt #48
    Kipróbáltam, fasza indul mint állat, gyors volt amíg egy lapon böngésztem. A 3. lap nyitása után elkezdett akadozni.
    Ezután jött az igazi fekete leves, a live messengerem szétb@szta és nem sikerült addig bejelentkezni míg nem uninstalltam. Ezután megint minden OK.
    Ezután a kis bug után nem jósolok nagy jövőt neki. Nálam biztos ez volt az utolsó dobása.
    Azt nem értem mi az úristent csinált és vajon miért.
  • Naridar #47
    Nem az a legnagyobb baj, hogy mondjuk eltárolja a címsort, hanem az, hogy MINDEN, amit elküldesz, hivatalosan onnantól a Google tulajdona. Pl. haverokkal fizetős játékot készítesz, ezzel elküldöd valahova, a Google máris kiadhatja. Ez a kapitalizmus és én speciel fel vagyok háborodva. Rakás szemét állat. Ezt a szemetet be kéne tiltani az egész Google-lal együtt. Ha valaki látta az Equilibrium - gyilkos nyugalom c. filmet, na AZT MINDENÁRON(!!!) el kell kerülni. Mármint nem a filmet, hanem az abban leírt állapotot. Márpedig a Google arra tart. További szép napot mindenkinek.
  • AbyssLord #46
    Nekem egyedül csak az nem tetszett benne, hogy simán a startmenü elé rakta magát a progi fullscreanben. Ezt leszámítva nem rossz. azt meg hogy a gúgli összegyűjti, hogy mit írok a címsorba, az kit nem érdekel? felőlem akár azt is begyűjthetik, hogy egy oldalon hova kattintok. Egyedül az oldalon beütött billentyűk lennének gázok, mert akkor simán megkapnák az összes user összes jelszavát.
    Amúgy meg maradok a fájörfoksznál, mert azt már jól ismerem, és a gúgli böngésző annyival nem nyújt többet, hogy ezért lecseréljem.
  • psishock #45
    "Inkább attól kellene félni, hogy kiöli a versenyt, ha mindenből megcsinálják a legtutibbat ingyen!"
    Tesó, rátapintottál a lényegre. Ha mindenből megcsinálják a legtutibbat, és ingyen is adják, felőlem akár be is fejeződhet minden verseny, mert tökéletes programot hoztak össze. Nem félni kell ettől hanem remélni, hogy végre eljutunk idáig is.
  • smokedoc #44
    Emberek! azt kellene látni, hogy ezen a büdös kapitalista trágyadombon amit oly szorgalmasan építünk, az információ a legnagyobb érték.
    A googli gyüjti, elemzi, eladja. Ebből él!
    Szerintetek amit beírtok a google keresőbe firefox1-2-3-IE-safari stb. alatt az nem logolódik???
    Inkább attól kellene félni, hogy kiöli a versenyt, ha mindenből megcsinálják a legtutibbat ingyen!
  • arty #43
    yahoo = emberek barátja

    jól vagy amugy?