Gyurkity Péter

Elmosódhat a netbook és a noteszgép közötti határ

Elemzők attól tartanak, hogy a laptopgyártók fokozatosan integrálják az olcsóként indult netbook és nettop készülékeket saját meglévő sorozataikba, ezzel pedig beemelik a gyengébb megoldásokat a korábbi családokba.

Tajvani források arról adtak hírt, hogy jövőre elmosódhat a hagyományos noteszgépek és a netbook készülékek közötti határvonal, amely alapján eddig világosan el lehetett választani egymástól a két szegmenst. Ezt az egyes gyártók az Intel és a Microsoft által korábban megszabott kötöttségek fokozatos feloldásával, egyes esetekben pedig semmibe vételével érik el, ez pedig hosszú távon a meglévő megoldások árainak csökkenését eredményezheti.

Példaként említik az Acer lépését, a cég ugyanis még azelőtt mutatta be 120 GB-os merevlemezzel szerelt netbook megoldását, hogy a Microsoft feloldotta volna a Windows XP licencében korábban megszabott korlátozást. Ezt követte az Asustek, amely az N10 laptopok esetében PCI Express bővítőhellyel és különálló mobil grafikus vezérlővel egészítette ki a meglévő komponenseket, jóllehet az Intel ezt az Atom chipek felhasználása esetén szintén megtiltotta saját partnerei számára. Az N10 azóta már megjelent és a jelek szerint az Asus nem tervezi a processzorgyártó intelmeinek betartását.

Elemzők egyetértenek abban, hogy az ilyen és hasonló lépések 2009 során komoly változásokat eredményezhetnek a laptopok piacán. Ahogy ugyanis az egyes gyártók egyre több netbook és nettop változatot emelnek be a meglévő családokba (amelyek eddig kizárólag hagyományos megoldásokra épültek), eltűnhet a két szegmens közötti határvonal és az új készülékek integrálódnak a piacba, ahelyett, hogy saját szegmenst különítenének el. Ennek eredményeként az Intel által megszabott rendelkezések egyre inkább tanácsokká minősülnek majd át, a netbook kifejezés pedig elveszítheti eredeti értelmét.

A vásárlók számára ez azt jelentené, hogy hosszú távon csökken a noteszgépek ára, mivel olyan komponensek kerülnek a készülékekbe, amelyek eddig többnyire a netbook megoldásokban kaptak csak helyet. Kíváncsian várjuk, hogy mindez milyen reakciókat vált majd ki a felhasználókból, mennyire bizonyulnak népszerűnek a lassabb, ám kisebb készülékek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #13
    Köszönöm, már találtam megfelelőt:
    intel Mini-ITX Motherboards
  • Kaadi #12
    Valasz a kerdesedre: van ilyen rendszer, a gyarto ASUS Eee Box -nak nevezi, de arra amire neked kell nem igazan jo, mert kicsi a gephaz, nem tudsz tobb merevlemezt beletenni. Alapbol csak 1GB RAM es 80GB merevlemez van benne.
    http://asus.com/products.aspx?l1=24&l2=165&l3=0&l4=0&model=2289&modelmenu=2
  • JTBM #11
    A lényeg az atomnál az alacsony fogyasztás - 25-40 W a teljes dobozra + 10W HDD-ként.
  • Sanyix #10
    mit akarsz hallani? elmész a bótba és veszel. Azt hallgatod.
  • AgentKis #9
    Orvosi műszereket gyártó cégről is hallottam ilyet, mivel az orvosok sincsenek ott a toppon szám-tech-ből. Konkrét eset az volt, hogy a diagnosztikai géphez 360ezerért kiszálázott nyomtató egy kutya közönséges 18ezer forintos HP tintasugaras nyomtató volt, csak másik dobozba építették, hogy ne legyen könnyű megismerni. :D

    Az atom procit alázó AMD-s megoldásról mikor hallunk vajon újra... 1-2 cikk volt róla, de még hardver nem igazán. Nem értem miért??
  • Kaadi #8
    erre nem kell atom.
    kapsz olcso asrock alaplapot i945GC chipsettel, beleteszel egy ketmagos celeront vagy dual core procit, 1gb ramot es annyi merevlement amennyit akarsz. ha a procin aktivalod az EiST funkciot akkor a terhelesnek megfelelo frekvencian fog futni (1,2 GHz - 2,5 GHz)
    Software: win2003, uTorrent (webUI) service-kent futtatva.
  • JTBM #7
    Tud valaki atom procira épülő mini PC-t?
    Nekem mini szerverre kellene, bele szeretnék tenni egy-két 1TB-os 5400-as HDD-t, mehetne rajta torrent, ftp, stb., valamint csak kívülről szeretném elérni remote desktoppal, így nem kellene se monitor, se egér, se billentyűzet hozzá...
  • Kaadi #6
    mar most is alig letezik hatar a notebook es a netbook kozott. "budget" noteszokat celeron vagy dual core procikkal mar netbook aron lehet kapni, igaz ezek nagy kijelzovel es gyenge aksival jarnak es masfel/ket orat birnak.

    ezzel szemben a netbook bezavarhat a szubnotebook piacon, ahol eddig a kicsi=draga (2000+ dollar) volt a jellemzo.
  • waterman #5
    szerintem ha akarják, akkor ezután is rásózzák az emberre a 2x drágább cuccost. csak nagyon lassan szokik hozzá az átlagember a számítógéphez és amig a többség egyáltalán nem érti, hogy mi van a dobozban, addig ez így fog menni..
    pár irodai kaland okulás képpen: hatalmas lcd monitor 800*600on, mert úgy látja jól a főnök a betűket. vagy ugyanott mobility radeon videókártyás iszonyat laptop szövegszerkesztésre befogva. iszonyat drága 64 portos cisco switch, mert ilyet kaptak a megnyert pályázat után. 8 gép van az irodán.. ismerős mesélte, hogy eladtak neki 3 ezerért egy 4ezres gépet, nem tudtam mi lehet az, ezért elkezdtem faggatózni, kiderült, hogy pl a -> d-sub <- csatlakozót az alaplapba kell tekerni. 300ezres gépen (milyen low-end kacat lehet benne?). akkora pazarlás van, hogy egy cseppnyi hozzáértéssel ménkű pénzeket lehetne megtakarítani, de a a kereskedőnek az a jó, ha az ügyfél nem ért hozzá..
  • bippo #4
    Mert így nem működik a kategóriánkénti árképzés. "Tudod, ez azért kerül 2x annyiba, mert más a célcsoport."
    Így meg nem lehet majd kaszálni érte, mert ha egy családnak minősül, az emberek nem lesznek hajlandóak sokkal többet fizetni érte.