Gyurkity Péter

Peru kapja az első windowsos XO-laptopokat

A Microsoft megerősítette, hogy az OLPC által szállított, immár Windows operációs rendszerrel szerelt olcsó laptopokat Peruban próbálják ki, egy rövid távú tesztprogram keretében. A Sony is beszáll a netbook piacba.

A szervezet már jó ideje kínálja százdollárosként indult fejlesztését, amely az XO nevet kapta. Az XO-1 laptopok Linux operációs rendszerrel, valamint saját fejlesztésű interfésszel (Sugar) érkeznek, a nyugati országok vásárlóinak szánt adományozó programot pedig nemrég indították újra, mégpedig az Amazon segítségével. Most újabb nagy lépésre készülnek, egészen pontosan a szoftver leváltására, hogy kipróbálják, milyen hatással van ez az elfogadottságra.

A Microsoft elárulta, hogy Peru kapja majd meg az első windowsos példányokat, itt próbálják ki, hogy mennyire válhat be a váltás. Az OLPC eleinte kizárólag Linux szoftverrel szerette volna lebonyolítani a programot, ám több ország jelezte, hogy csak abban az esetben érdeklődnek a fejlesztés iránt, ha Windows operációs rendszerrel kaphatják meg azt. Így végül a szervezet kénytelen volt feladni korábbi álláspontját és szerződött a redmondi szoftvercéggel a szükséges feltételek biztosításáról. Egyes források szerint nagy siker esetén az is előfordulhat, hogy a Linuxot teljesen száműzik a programból, mások viszont erre nem látnak esélyt.

A szállítmányt a perui oktatási minisztérium kapja meg, ők osztják majd szét a gépeket az iskolák és a tanulók között. A csomag része a Microsoft Student Innovation Suite is, amely többek között az Office 2003 és a Learning Essentials 1.0 programot is tartalmazza. Azt nem tudni, hogy pontosan mennyi készüléket szállítanak le, illetve hogy a program mennyi ideig tart majd és mikor értékelik ki annak eredményeit.

Eközben a Sony is jelezte, hogy erősen érdeklődik a netbook piac iránt és a közeljövőben saját fejlesztéssel rukkol majd elő. A Toshiba és a Samsung csatlakozásáról már beszámoltunk, és bár a Sony Information Technology Products alelnöke, Mike Abary konkrétumokat nem árult el, kiemelte, hogy mindenképpen fel kell iratkozniuk a netbookgyártó vállalatok listájára. Hozzátette, hogy megvárják, míg a riválisok elkövetik a kezdeti hibákat, majd ezek tanulságaira építve állítanák össze saját megoldásukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #5
    Csak ha úgy csinálják, akkor abból nem tömődik tele sok embernek a zsebe...

    #2 Pff...
  • NEXUS6 #4
    Az, hogy ebbe a windózos konstrukcióba belementek, jelzi az egész társaság elkötelezettségét és khm... talán hozzáértését is.

    A lényeg az ugye, hogy olyan tudást és szolgáltatásokat is adjanak a rászoruló embereknek, ami az informatikai korszakban nélkülözhetetlen.

    Az, hogy hagyták magukat a kormányok által meggyőzni arról, hogy valami windózszerűségnek nevezett OS-t rakjanak a gépre szerintem is keresztbe megy az egésszel.

    Nincs semmi akadálya, hogy a gépen levő OS, akár Linux akár más, felhasználói szinten windóz szerűen viselkedjen.

    Az, hogy egy fizetős OS-t hagytak végül a gépre rakni (amikor van más is), az egész koncepció nonprofit és szakmai elsőbbségeket élvező jellegét kérdőjelezi meg.

    Mondjuk az szerintem eddig se volt, hiszen töredék árért sokkal jobb gépeket lehetne a fekáknak adni, igaz használtat. Na mindegy.
  • strogg #3
    én fordítva látom, de mind1 :)))
  • TAJ86 #2
    Rájöttek h oprendszer kell rá nem linux. -->Hurry up open source flamers!
  • strogg #1
    Szvsz az egész koncepciót sikerült kinyírni.