Gyurkity Péter

500 GB-os merevlemezek a laptopokban

A WD elsőként mutatta be 500 GB-os 2,5 hüvelykes merevlemezeit, amelyek a laptopokban találhatnak otthonra. A tervek szerint jövőre 750 GB, 2010 elejére pedig 1 TB lesz a felső határ a mobil számítógépeknél.

Az 1 TB-os kapacitás elérése önmagában nem nagy szám, hiszen ez az asztali vonalon már tavaly januárban sikerült. A laptopokban azonban a kisebb, 2,5 hüvelykes merevlemezek teljesítenek szolgálatot, esetükben pedig ez a szám még mindig nagy kihívást jelent a gyártók számára. Pontosabban csak jelentett, hiszen a Western Digital és a Fujitsu mindössze másfél éven belül tervezi a rekord elérését - a riválisok nyilván nem fognak sokkal lemaradni a versenyben.

Addig azonban kénytelenek vagyunk beérni a kisebb változatokkal, így például a vadonatúj WD Scorpio Blue meghajtókkal, amelyek kapacitása a napokban 500 GB-ra emelkedett. A cég a közlemény szerint most kezdte meg az új példányok sorozatgyártását, ezzel pedig megindulhat a forgalmazás. Ezek a merevlemezek három 166 GB-os tányérral érkeznek (amely szintén rekordnak számít a szegmensen belül), a SATA és SATA2 interfészre támaszkodnak, a fordulatszám 5400, a belső gyorsítótár pedig 8 MB-os. Sikerült a méretet is tovább csökkenteni, a meghajtók magassága például mindössze 9,5 mm, míg a riválisok által piacra dobott hasonló megoldások esetében ez 12,5 mm.

Egyes lapok saját forrásra hivatkozva eközben arról számoltak be, hogy a tervekben a nagyobb példányok útiterve is megtalálható. A WD és a Fujitsu például jövőre szeretné piacra dobni a 750 GB kapacitású példányokat (valamikor az év közepén), 2010 elejére pedig elérnék az 1 TB-os álomhatárt. Megvan a lehetősége annak is, hogy a Seagate magára talál és visszaveszi a vezetést, ami azt jelentené, hogy elsőként mutatják majd be ezeket az "óriásokat", hiszen erre utaló jeleket már a legutóbbi fejlesztések során is tapasztaltak az elemzők.

A WD sorozatának 400 GB-os példányai 190, az 500 GB-os változatok pedig 220 dolláros áron indulnak az üzletekben - legalábbis a gyártó a maga részéről ezt ajánlja a forgalmazóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • KasztnerTokman #14
  "Nem igazán értem, hogy minek egy laptopba 1 TB-s merevlemez."
  Pl: szeretsz filmet nézni bemountolod a dvd-t :) nem kell 20 dvdvel járkálni.
  Én gyülölök törölni dolgokat szeretnék mindent megörizni a 10 éves családi képektől kezdve a játékokokon filmeken át mindent és főleg egy helyen!
  Nevetséges hogy erre 2008ba még mindig képtelenek vagyunk, legalábbis elfogadható áran, de szerencsére nem kell sokat várni ilyen cumók ára meg esni szokott.
 • zoli47 #13
  Egy 14"-es kijelzőbe belefér az 1440x900-as felbontás (nem teszkós gagyikban persze), azon simán elfut a 720p-s HD video.
 • coolbboy83 #12
  és még kevesebbet is fogyaszt:-D
 • coolbboy83 #11
  Végül is a Fujitsu is egy fél éve már kapható.......
  nemrégen rendeltünk egy ismerősnek neten....annyiért, mint itthon egy 250 GB-os.....

  http://www.fujitsu.com/global/services/computing/storage/hdd/mhdd/mhz2400bt-mhz2500bt.html
 • NwLGL #10
  "elsőként mutatta be 500 GB-os 2,5 hüvelykes merevlemezeit,"
  És ez mi?

 • JTBM #9
  Nekem marha jól jön, a mostani, 1 éves laptopomban 160GB van, ami nagyon kevés.

  Egyébként éves szinten kelettkezik 3-4GB céges levelezésem, az összes munkaanyag ezen a laptopon van rajta, ami szintén sokszor 10GB.

  Egyetlen full fényképsorozat 2GB, amiből készül 1-2 havonta.

  Össze lehet adni, hogy miért marha kevés 160GB...

  Bár eléggé lusta vagyok, azért archiválom az adataimat havonta, ha elfelejtem, akkor 2 havonta - az otthoni PC-re. A kettő együtt egyszerre csak nem száll el. A fényképeket és fontosabb adatokat ki szoktam írni DVD-re, de sajnos mostanában ez már alig lehetséges, a méretek miatt, ezért a fényképeket nem írom ki, csak az adatokat. Azok még nagyjából ráférnek pár DVD-re...
 • kvp #8
  "Nem igazán értem, hogy minek egy laptopba 1 TB-s merevlemez."

  Van aki dolgozni szokott a laptopjan, mivel nem tud mindig egy fix gephez odaulni. Egy epitesz vagy egy zenesz eseteben ez eleg nagy adatbazisokat jelenthet. Tovabba az ujabb 1-4 unit-os szerverekben 2.5-os merevlemezek vannak.
 • JL666 #7
  monnyuk nem az orosz atomrakéták indítókódjait tárolnám rajta, meg azért archiválok is...
 • JL666 #6
  a poresz sok helyet foglal, érted.
 • Axon #5
  Nem igazán értem, hogy minek egy laptopba 1 TB-s merevlemez.
  Nem az a kimondott játékplatform, így a legtöbb embernek nincs színűltig telepítve játékokkal. Nem az a kimondott moziélmény, így max 3-4 filmet rádob az ember unaloműzőnek, de ennyi elég is. Zeneőrültként rádobsz 1000 mp3-at, de az még mindig max 1 giga. Hirtelen nem is jut eszembe más általánosan ismert helyzabáló dolog.
  2 laptopom van. Az egyikben van egy 30 gigás vinyó, amiből 7-8 gigánál több nem volt használva, pedig van rajta 3-4 játék is. A másik pedig egy kis eee pc, a maga 4 gigás háttértárával, amiből csak 1,5 giga szabad, a többin a rendszer van. Doksik vannak rajta, pdf-ek, saját python programjaim, de még így is 1,5 szabad helyet ír. Szóval lehet, hogy csak én vagyok "kistílű", de nem igazán értem minek ekkora háttértár egy laptoba.
  Az otthoni gépek persze teljesen más kategóriák, de a cikk nem is ezekről szól.