Gyurkity Péter

nVidia: hibrid grafika a laptopokban

Az nVidia elkészült hibrid technológiájával, amely a laptopok esetében lehetővé teszi az integrált grafikus vezérlő és a különálló chip közötti dinamikus, a pillanatnyi igényeknek megfelelő váltogatást.

A hibrid grafikai funkció lényege, hogy az integrált és a különálló chip egymást kiegészítve dolgozik a laptopokban, dinamikusan, menet közben váltogatva egymást, annak érdekében, hogy a számításigényes feladatok minél előbb lefussanak, az akkumulátor pedig a lehető legtovább bírja egy feltöltéssel. A technológia most az Intel Centrino 2 család tagjaiban jelenik meg.

A cég bejelentése szerint a Centrino 2 előírásainak megfelelő laptopok mind támogatni fogják a megoldást, feltéve, hogy a GeForce 9M sorozatba tartozó grafikus chippel érkeznek. Egyedül ez utóbbi kezeli a technológiát, amelynek legfőbb előnye, hogy a teljesítményt és az energiatakarékosságot is igyekszik szem előtt tartani. Mindez hasonló a már korábban megjelent HybridPower megoldáshoz, amely kizárólag az nForce chipkészlettel szerelt mobil számítógépeknél volt elérhető az SLI támogatása révén - ez utóbbi is lehetővé tette a különálló grafikus chip lekapcsolását, hogy minél jobban visszavegyék a fogyasztást és kitolják az üzemidőt.

A fejlesztés első körben három gyártó egy-egy sorozatánál elérhető, ezek sorrendben: Sony Vaio Z ultrakönnyű laptopok GeForce 9300M GS grafikus vezérlővel, a Fujitsu Siemens Amilo XI 3650 típusok GeForce 9600M GT chippel, valamint a BenQ Joybook S42 ultrakönnyű noteszek, szintén 9600M GT vezérlővel. Arról még nincs hír, hogy a többi laptopgyártó hasonló termékei mikor kerülnek be a listába, ez nyilván folyamatosan bővülni fog.

Az más kérdés, hogy mennyien vesznek majd olyan laptopokat, amelyek egyszerre két (egy különálló és egy integrált) vezérlővel érkeznek, hiszen erre általában nincs nagy igény, a vásárlók többnyire a hordozhatóságot tartják szem előtt, bár az kétségtelen, hogy a játékosok igényeinek is többé-kevésbé megfelelő változatok egyre nagyobb súllyal jelennek meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #6
    Sőt asztalin is van a 780g chipsetben, csak nemtudom a driverekkel hogy állnak.
  • xen #5
    Persze hogy bírálta mert nekik nem volt ilyen cuccuk. De ez csak addig van amíg ők ki nem fejlesztik. Utána már azért lesz szar az AMD stuff mert az övék mennyivel jobb már.
    Marketing shit
  • kistanko #4
    http://www.sg.hu/cikkek/62277
  • Gabesz84 #3
    hol?
  • kistanko #2
    Annak idején nem épp az Nvidia bírálta az AMD-t ezért a hibrid megoldásért? Most akkor mégsem olyan rossz ez a hibrid megoldás? Vagy az AMD hibridjei nem jók? Sötétítsen már fel valaki...
  • GABOR16 #1
    hmm... AMD-nek egy ideje van már ilyen laptopja :)