Gyurkity Péter

Elkészült a Samsung netbookja

A Samsung sem bírt magával, és megannyi vetélytársa után beszállt az egyre népesebb netbook piacba. Megoldásuk nagy újdonságot nem, néhány érdekességet azonban kínál a felhasználóknak.

Az NC10 néven érkező készülék (amely nem összekeverendő az Asus N10 jelzésű laptopjával) a netbook megoldások megszokott formáját és célját hozza magával: meghódítani azon vásárlók szívét, akik a mobilitásra, a hordozhatóságra, illetve a hosszabb üzemidőre helyezik a hangsúlyt. Lássuk, miként is kívánja elérni ezt a cég.



Ami a technikai specifikációt illeti, nagy meglepetés nem ér minket, a mérnökök a többi gyártó által is alkalmazott megoldásokat választották. 1,6 GHz-es Atom processzor, 10,2 hüvelykes kijelző, legfeljebb 1024x600 pixeles felbontással, 80, 120 és 160 GB-os merevlemezzel, valamint 1 GB DDR2 memóriával. A listán megtalálható továbbá a 802.11b/g Wi-Fi elérés, Bluetooth 2.0+EDR, 10/100Mb/s Ethernet, 3-1 memóriakártya olvasó, VGA-kimenet, 1,3 megapixeles webkamera, valamint három USB-csatlakozó. A netbook Windows XP operációs rendszerrel érkezik, linuxos változatról egyelőre nem esett szó.



Alapesetben a készülék háromcellás akkumulátorral érkezik, amely 3,5 óra működést biztosít, opcionálisan választható azonban egy hatcellás változat, amely 8 órára tolja ki ezt az időt - ez már elég kell hogy legyen a legtöbb felhasználónak. A kisebb változattal 1,19, a nagyobbal pedig 1,33 kg a netbook teljes súlya. Érdekes módon SSD-meghajtót nem szállítanak hozzá, ami azért meglepő, mert a Samsung az egyik legfontosabb gyártó ebben a szegmensben. Van viszont teljes méretűként reklámozott billentyűzet, amely valamivel nagyobb a megszokottnál, ezt pedig speciális borítással látták el, amely megakadályozza a baktériumok megtelepedését.

Az NC10 októberben rajtol el a piacon, az Egyesült Királyságban 329 fontért lesz kapható (forgalmi adó nélkül).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaSzKa #46
    sztem se lesz mert már van
    a ps3-ba sztem pár alkatrész samsung
    és a mac-be is akad 1-2 talán :P

    pl félvezetők
  • MaSzKa #45
    hello

    légyszi ilyen hülyeségeket ne beszélj
    ok?

    samsung.hu ott fent van a történet
    számtalan dologba volt világelső régen is
    ez volt az a cég ami szinte a világon a legjobban tört előre
    30éve már hogy elterjedt a híre a minőségi elektronikus cuccaiknak
    1mb- ramot is asszem ők fejlesztették ki a pc-be a 80-as évekbe
    világvezető volt nem is olyan régen 6 kategóriába is

    többek között a legtöbb vga.n samsung ram volt

    képcső gyártásba is világelső volt
  • cloud.strife #44
    Úgy tudom, hogy ez a mocsadékfos Csamcsung nem most kezdte a noti gyártást, vagy 2 éve is láttam már tőlük. Mindemellett soha egyetlen egy szerkentyűm se lesz tőlük, inkább száradjon le a ....... :D
  • NEXUS6 #43
    Na még egy hozzászólást megmerészelek mielőtt valaki 1000 év gályarabságra ítélne, de legalább is bannolna az elkövetkező hetekre, (a kettő kb egyenértékű ugye;)

    Igen, a gazdaság sokkal több, mint a pénzben kifejezhető dolgok összessége, (én a gazdasági de akár a pénzügyminiszterekre akkor vagyok kiakadva -általában állandóan, amikor képesek úgy gondolkodni, hogy nem is csak hogy a pénzben kifejezhető, hanem a monetáris világ és slussz, de ezen belül is a költségvetés mer' az az Isten).

    De továbbmennék még ennél is. A Világot valójában olyan dolgok mozgatják, teszik lehetővé, amik adott körülmények között gyakorlatilag kimeríthetetlen erőforrást jelentenek, úgy mint olaj (bizony), élelmiszer, számítástechnikai erőforrás, emberi munkaerő, egyéb erőforrások. Az a helyzet, hogy a nyugat ezekből igényeit messzemenően ki tudja elégíteni, jelenleg nincs olyan jelentős tényező, ami meggátolná az általános és egyenlő jólétet, egy dolgot kivéve.

    Hogy továbbra is hiszünk erőforrásaink korlátozottságában (ami persze elméletileg létező dolog, de a jelenlegi szinten valójában nem jelentkezik ilyen korlát), sőt mi több állandóan fenntartjuk a fenyegetettségünk érzetét, amivel önként vállaljuk, hogy tovább korlátozzuk a forrásokhoz való hozzájutást, más emberek javára. Jólétünkről, gazdagságunkról, és elégedettségünkről önként lemondunk, hogy mások ezt a fiktív fenyegetettségünket elhárítsák.

    Valójában nem 2008-ban élünk, hanem 1984-ben!
    Minden, ami a sötét jövőképet az átlagember fejében elülteti, erősíti a hatalom oldaláról üdvözlendő, legyenek ezek globalizálódott iszlám terroristák, az összeomló klíma, vagy földönkívüliek titkos összeesküvése kormányainkkal saját magunk ellen, vagy csak zakkant emós gyerekek, akik maguk és szüleik ellen fordulnak.

    A legszebb viszont, hogy valszeg mindez a vezetőink többsége részéről nem tudatos, lekövetnek egy világtrendet, ami kialakulásakor se biztos, hogy tudatosan fogant meg valaki agyában. Orwell a tíz ujját nyalogatja ilyet még ő sem tudott kitalálni.
  • RABBI #42
    Gratula! Gratulálok mindazoknak, akik egy "ilyen" cikkből fakadóan meglehetősen értelmes eszmefuttatást produkáltak... Örülök, mert vagytok, és gondolkodtok! Köszönet az elhangzottakért (van remény).
  • kjasfhasdfasd #41
    Azért furcsa, hogy egy lapotról mindekinek az jut eszébe, hogy gazdaságilag a béka feneke alatt vagyunk.
    Nekem úgy tűnik, hogy teljesen egyfromák ezek a gépek.
    ( Na jó, a feliratozás más... )
  • Bith #40
    Azért érdekes, hogy meddig eljutott a téma abból a mondatból, hogy a cikkíró miért nem írta ki forintban az árát :).
  • NEXUS6 #39
    Jé, de aranyos offtopic, ez hol él, és mi a neve?;D
  • AzUs #38
    Elvagytok azért látom....
  • BlackRose #37
    ááá Buchanan könyvén gyorsan átfutni nem lehet... mág 300+ IQ-val sem :)

    Nem mondtam, hogy halyon meg aki hülye, csak nem akarok Istent játszani és az államnak sem kellene. Különben mindenki megtalálhatja a helyét a világban, ha más nem őrként vagy liftboy-ként dolgozhat kb. a legkevésbé képes ember is, és ha szükség van rá (mégpedig igen) akkor megkeresi az életre valót, persze nem fog Ferrari-val közlekedni de hát senki sem mondta, hogy az élet mese. Különben nem igen léteznek abszolút képesegek, valaki jó egy dologban valaki másban, én pl. nem tudok hegedülni és szintén nagyon rossz orvos lennék de programozónak egészen jól betudok illeszkedni. Szóval minden ember valamiben jó, sajnos sokszor éppen az állam miatt nem tud azzal foglalkozni amiben jó, és ezért segélyre szorul.

    És végülis minden gazdasági alapokra vezethető vissza, csak létezik monetáris és nem monetáris "gazdaság", a monetáris az amit pénzben mérünk a nem monetáris amit pénzben nem tudunk mérni, de az is gazdaság ott is gazdálkodunk, hiszen mindég korlátolt eszközöket, időt kell valahogy a legjobban kihasználni, vagy legalább is erre törekszünk. Sajnos ma a gazdaságnak csak a monetáris gazdaságot tekintik de most már kezdik azt is inkább politikának tekinteni... FED 700 billion dollars blah blah blah... ez már mi?