Gyurkity Péter

Elkészült az Asus N-sorozata

Az Asus kivételesen nem Eee-laptopokat, hanem egy másik család tagjait mutatta be, amelyek izmosabb összeállításban érkeznek. A cég az Eee révén az első ötbe is bekerülne, az AMD viszont kritizálja a netbook megoldásokat.

Az újabb és újabb nettop és netbook készülékek érkezéséről szóló hírek valószínűleg sokak számára unalmasak, ezekből ugyanis bőven jutott az utóbbi hónapokra. Az Asus valószínűleg erre is gondolt, amikor egy új család tervezésébe fogott - az N betűvel illetett sorozat tagjai valamivel erősebbek a hordozhatóságra és üzemidőre kihegyezett megoldásoknál, ám ezért mobil erőművekre itt sem számíthatunk.



A legkisebb testvér, az N10 érkezéséről már korábban hírt adtunk, ezúttal azonban további három változat megjelenéséről is beszámolhatunk, hiszen mindegyik készüléket egyszerre mutatja be a cég a nagyközönségnek. Ezek sorrendben az N10, N20, N50 és N80 nevet kapták, nyilván az összeállítástól, a hardveres és szoftveres háttértől függően. Az első változat 10 hüvelykes kijelzőt kapott, amelyet a nettop szegmensből ismerős 1,6 GHz-es Atom chip, 2 GB memória, 320 GB-os merevlemez, valamint GeForce 9300M GS grafikus chip és 1,3 megapixeles webkamera egészít ki. Az N20 12,1, az N80 pedig 14,1 hüvelykes kijelzővel érkezik, ezt pedig Intel Core 2 Duo (T9400/P8600/P8400/P7350/T5800)  processzor, legfeljebb 4 GB memória, 320 GB-os HDD, webkamera, valamint beépített DVD-író, vagy Blu-ray kombó meghajtó szolgálja ki. Az N50 esetében a kijelző 15,4 hüvelykes, a merevlemez 500 GB-os, a webkamera pedig 2 megapixeles.

A cég tehát ezúttal nem Eee-változatokkal erősítene, az azonban a beszámolókból kiderül, hogy pontosan ezek révén szeretné beverekedni magát az első 5 laptopgyártó közé - legalábbis Japánban. Ez nem túl meglepő, hiszen a szigetországban az összes saját eladásaik 85 százaléka a nettop értékesítésekből ered, amit az év végére 70 százalékra szorítanának le, hogy minél több mainstream laptopot tudjanak eladni a helyi közönségnek. Idén összesen 188 ezer Eee PC-t szállítottak le Japánban, a 950 dollár alatti készülékek között (a rivális gyártók termékeit is idevéve) pedig magasan vezet az Eee PC901-X és az eredeti 4G-X, míg a harmadik az Acer Aspire One készüléke lett.

Az AMD részéről Pat Moorhead, a marketingrészlegért felelős alelnök még augusztusban beszélt a nettop megoldásokról, elég kritikus hangnemben. Kiemelte, hogy az üzemidő terén sem váltják be a reményeket, hiszen a jelenleg legmenőbb változat esetében ez mindössze 1 óra és 45 perc - a teljesítmény pedig említést sem érdemel. Kiábrándító, hogy az egy évvel ezelőtt még 300 dollárról indult készülékek ma már inkább 500 dollár környékén tanyáznak, a készülékekben helyet kapó processzorok és grafikus vezérlők pedig igencsak gyengék (itt nyilván az Atomot is megemlítette a szakember, amelyet az AMD régi Athlonokkal mosna le a pályáról).

Ezek után nem csoda, hogy az AMD jelenleg nem kínál hasonló megoldásokat, igaz, ez egyelőre nagy biznisz a laptopgyártók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barii #1
    engem az lepne meg, hogy ha a az AMD azt mondaná, hogy milyen jók a kis proocik, miközben nekik nincs