Berta Sándor

Kína: elfogynak az IP-címek?

Kínában már az IPv4-címek 80 százaléka foglalt. A jelenlegi tempóban is 2011-re elfogyhat az összes IP-cím, de az internet népszerűsége nő, egyre többen akarnak szélessávon a világhálóra kapcsolódni.

A China Network Information Center (CNNIC) arra hívta fel a figyelmet, hogy az ázsiai országban hamarosan túl kevés lehet a szabad IP-cím. A CNNIC jelentése, amennyiben nem erősödik a jelenlegi igénylési folyamat, akkor 2011-re elfogyhat az összes IP-cím. Márpedig minden jel arra mutat, hogy az internet továbbra is óriási népszerűségnek örvend Kínában. Egyre többen akarnak szélessávú internethozzáférést és ez a számokban is megmutatkozik. Csak az idei esztendő első felében 43 millióval nőtt a kínai felhasználók száma. Idén június végén az ország lakói közül így már 253 millión szörföltek a világhálón. Azonban a növekedés komoly problémákat okoz, ezek egyike lehet az IP-címek hiánya.

A Renmin Ribao nevű helyi napilap Li Kait, a CNNIC IP-csoportjának vezetőjét idézte, aki egy szakmai rendezvényen elmondta, hogy Kínában már az IPv4-címek 80 százaléka foglalt. Amennyiben a folyamat nem változik, úgy a jelenlegi szabad címek legfeljebb 830 napra, vagyis 2010 végéig elegendőek. A legrosszabb következmény az lehet, hogy az új felhasználók már nem kaphatnak majd internethozzáféréseket.

Li Kai kijelentette, hogy Kína a használt IP-címek tekintetében nemrég megelőzte Japánt és így már a második az Egyesült Államok mögött. Ez nem is fog változni, mivel az USA birtokolja jelenleg az összes IPv4-cím 75 százalékát. Az ázsiai állam ugyanakkor a felhasználók és a regisztrált doménnevek számát tekintve megelőzte az Egyesült Államokat. A .cn végződésű doménnevekből már 12 milliót tartanak nyilván, Kína júliusban előzte meg az eddigi második Németországot.

A helyzeten az új IPv6-os protokoll bevezetése segíthetne, mivel gyakorlatilag végtelen számú IP-cím kiosztását teszi lehetővé. A gond csak az, hogy IPv6-os hálózatok jelenleg kizárólag a kínai egyetemeken találhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #27
    Már azért elég sok hardware és software (értsd: OpRendszer) támogatja, már elsősorban a szolgáltatókra és a vállalatokra kell várni (vagy már rájuk sem, csak még könnyes búcsút kell venni az IPv4-től - hüpp-hüpp).
  • Csaba42 #26
    Én is mikor elújságoltam a barátnőmnek ezt a példát az IPv6 kapcsán, elgondolkoztam azon, hogy remélem az én IP-mben sok 0 lesz egymás után. Mondjuk a 2008:1789::1664 már sokkal pofásabb. :)
  • hdo #25
    cetli, toll
  • Balumann #24
    Úristen, és ha IP alapján akarok csatlakozni valahova... mire beírom ezeket (ha játékon belül kell ki-be lépkedni, és nem támogatja a vágólapot) :S:S:S
  • Tetsuo #23
    Jah, meg olyan nem lesz soha, h elfogy.. 1ertelmuen mielott elfogyna atallnak az IPv6-ra. A piaci igenytol fugg, mint ahogy sok mas millio technologia bevezetese is.
  • Timbu #22
    Egy informatikai portálon azért ennél szakszerűbb cikket várnék... A blikk honlapján még elmenne, hogy "Hűha, nincs több IP cím", azonban itt valamilyen mélyebb okfejtést illett volna összehozni. Már amennyiben az SG nem az informatika bulvárja.
  • Tetsuo #21
    Gondolom ez is csak elmeleti lesz, mint az IPv4-nel, a tenylegesen hasznalhato szam joval kevesebb.. de elobb utobb az IPv6 is keves lesz kb mint a Gates altal josolt mindenre eleg memoria..
  • chm #20
    Nem is lenne baj az ipv6 al ha minden "mainak mondható" ezköz támogatná...
    Gondolok itt a szolgáltatók ezközeire "routerek, nodok..." vagy akár 1 db routerre. Ja meg a IPv4 és IPv6 közti átjárást is el kéne végeznie valakinek... ?
  • zolis #19
    Mióta is ígérgetik már ezt az IPv6-ot?
  • Carbuncle #18
    Ezt én is jó ötletnek tartom. Egy tuti: létezik egy szám, ami majdnem így néz ki, csak fekve: 8. -Úgyhogy ne jöjjenek olyasmivel, hogy valami elfogyhat! Ha az ipv4 már tényleg kevéssé válik, akkor miért kéne kétségbe esnünk? Csak le kell cserélni új technológiára, vagy módosítani rajta.